Το φαινόμενο παρακολουθείται από το Σεισμολογικό Κέντρο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης και η σχετική πληροφόρηση (σεισμικοί παράμετροι, διαδραστικοί χάρτες κτλ) δημοσιεύεται στις ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Σεισμολογικού Κέντρου του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης www.gsd-seismology.org.cy, και @CY_earthquakes (Twitter).
«Ο σεισμός σημειώθηκε σε μια ρηξιγενή ζώνη»
Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο πρώτος Γεωλογικός Λειτουργός του Τμήματος Γεωλογικής Υπηρεσίας Χριστόδουλος Χατζηγεωργίου, ο οποίος μίλησε για τον σεισμό που ταρακούνησε τα ξημερώματα την Κύπρο.
Αρχικά ανέφερε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε μια σεισμογενή περιοχή. «Ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε αισθητούς σεισμούς».
Επεσήμανε δε, ότι υπάρχει μια ελαφρά μετασεισμική δραστηριότητα η οποία παρακολουθείται και καταγράφεται.
Ο κ. Χατζηγεωργίου εξήγησε ότι ο σεισμός παρότι μεγέθους 4.9 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, δεν προκάλεσε καταστροφές, κυρίως λόγω του εστιακού του βάθους. Συγκεκριμένα είπε: «Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 45 χιλιόμετρα άρα γίνεται αισθητός σε μία μεγαλύτερη έκταση. Τα σεισμικά κύματα, μέχρι να ‘ταξιδέψουν’ στην επιφάνεια, εκεί δηλαδή που θα τα νιώσει ο κόσμος ή οι κατασκευές, εξασθενούν. Αν ο εν λόγω σεισμός είχε μικρότερο εστιακό βάθος, π.χ. στα 10 χιλιόμετρα, τότε ενδεχομένως να ήταν καταστροφικός, αλλά οι ζημιές θα κάλυπταν μια μικρότερη περιοχή».