Αυτή η vegan διαφήμιση απαγορεύτηκε λόγω των σκληρών εικόνων της

Η διαφήμιση είχε σκοπό να αναδείξει την πιθανή υποκρισία μεταξύ των κρεατοφάγων που δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για την καλή διαβίωση των ζώων.

Article featured image
Article featured image


Ο οργανισμός παρακολούθησης διαφημίσεων απαγόρευσε μια τηλεοπτική διαφήμιση από τη «Vegan Friendly UK» μετά από καταγγελίες για παραστατική βία εναντίον ζώων.

Η διαφήμιση, που προβλήθηκε τον Μάρτιο, είχε σκοπό να αναδείξει την πιθανή υποκρισία μεταξύ των κρεατοφάγων που δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για την καλή διαβίωση των ζώων.

Δύο γυναίκες και ένας άντρας τρώνε γύρω από ένα τραπέζι και συζητούν για τα δικαιώματα των ζώων καθώς τρώνε κρέας. Κατά τη διάρκεια της διαφήμισης εμφανίζονται εμβόλιμες εικόνες με τη χρήση μοντάζ. Στις εικόνες φαίνεται το κεφάλι ενός ψαριού που σπαρταρά, ένα ζωντανό γουρουνάκι δίπλα σε ένα γουρούνι με κλειστά μάτια και το πρόσωπο μιας αγελάδας που έμοιαζε να έχει δάκρυα στα μάτια. Ένα άλλο κλιπ δείχνει το γδαρμένο κεφάλι μιας αγελάδας.

Καθώς όσοι στο τραπέζι συνέχιζαν να τρώνε, μια λεζάντα έλεγε: «Κανένα ζώο δεν τραυματίστηκε, δεν καταναλώθηκε ή αγοράστηκε για να γίνει αυτή η διαφήμιση», ακολουθούμενο από το κείμενο: «Κάνε τη σύνδεση».

Ενώ η διαφήμιση είχε περιορισμό που δεν της επέτρεπε να εμφανίζεται κοντά σε προγράμματα που πιθανόν να παρακολουθούσαν παιδιά κάτω των 16 ετών, η Αρχή Διαφημιστικών Προτύπων (ASA) έλαβε 63 καταγγελίες, συμπεριλαμβανομένου ότι η διαφήμιση περιείχε άσκοπη βία εναντίον ζώων, η οποία προκαλούσε άσκοπη αγωνία στα θεατές.

Η «Vegan Friendly UK», η οποία πιστοποιεί εστιατόρια και προϊόντα ως φιλικά προς τους χορτοφάγους, είπε ότι οι εικόνες δεν διέφεραν από εκείνες που βλέπει κανείς στα παράθυρα των κρεοπωλείων ή των ιχθυοπωλείων και ότι τα κλιπ «δεν θα ήταν παράταιρα για μια εκπομπή μαγειρικής ή ένα ντοκιμαντέρ για τη φύση».



Ο οργανισμός είπε ότι η διαφήμιση είχε σκοπό να τονίσει «την πιθανή υποκρισία ενός ατόμου και τις αντιφάσεις μεταξύ των όσων λένε οι άνθρωποι και των πράξεών τους», για να ενθαρρύνει τους κρεατοφάγους που είναι ενάντια στην κακοποίηση των ζώων να επανεξετάσουν την κατανάλωση κρέατος.

Είπε ότι η διαφήμιση δεν δυσφημούσε τους κρεατοφάγους αλλά «προωθούσε την αγάπη και τη συμπόνια για όλα τα όντα και αποθάρρυνε τις διακρίσεις σε βάρος άλλων αισθανόμενων όντων».

Η ASA διαπίστωσε ότι πολλά κλιπ «είναι πιθανό να προκαλέσουν στενοχώρια τόσο στο νεότερο όσο και στο ενήλικο κοινό», ενώ ο τρόπος που γυρίστηκε η διαφήμιση «αύξανε την αγωνία που νιώθουν οι θεατές». Η ASA σημείωσε ότι η επίσκεψη σε ένα κρεοπωλείο ή η παρακολούθηση εκπομπών μαγειρικής ήταν «μια ενεργή επιλογή που είχε διαφορετικές προσδοκίες από αυτές των τηλεοπτικών διαφημίσεων».

Ορισμένα παράπονα από τους θεατές αφορούσαν τη δυσφήμιση των κρεατοφάγων, ωστόσο η ASA δεν τα υποστήριξε, καθορίζοντας ότι ήταν σαφές ότι «η διαφήμιση προσπαθούσε να τονίσει πώς οι πράξεις των ανθρώπων μπορεί να μην ευθυγραμμίζονται απαραίτητα με τις πεποιθήσεις τους» και «δεν ήταν πιθανό να προκαλέσει εκτεταμένη προσβολή».

Αποφάνθηκε: «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η διαφήμιση ήταν πιθανό να προκαλέσει ανησυχία τόσο στο νεότερο όσο και στο ενήλικο κοινό και επομένως δεν ήταν κατάλληλη για μετάδοση στην τηλεόραση, ανεξάρτητα από τους περιορισμούς προγραμματισμού».

Η ASA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διαφήμιση δεν πρέπει να εμφανιστεί ξανά, προσθέτοντας: «Είπαμε στη Vegan Friendly UK να αποφύγει τη χρήση εικόνων που είναι πιθανό να προκαλέσουν στενοχώρια τόσο στο νεότερο όσο και στο ενήλικο κοινό».


Δείτε τη διαφήμιση:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ