Είναι τελικά πιο υγιεινή η vegan διατροφή για τα σκυλιά;

Τι δείχνει η μεγαλύτερη μελέτη επί του θέματος που έχει δημοσιευτεί μέχρι σήμερα.

Article featured image
Article featured image


Η vegan διατροφή, αρκεί να είναι διατροφικά πλήρης, είναι πιο υγιεινή και ασφαλής για τους σκύλους από αυτή με βάση το κρέας, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Ερευνητές παρακολούθησαν την διατροφή και την υγεία περισσότερων από 2.500 σκύλων σε διάστημα ενός έτους, χρησιμοποιώντας έρευνες που συμπλήρωναν οι ιδιοκτήτες τους. Αυτές αξιολόγησαν επτά γενικούς δείκτες υγείας, όπως πολλαπλές επισκέψεις στους κτηνιάτρους και 22 κοινές ασθένειες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, για παράδειγμα, σχεδόν οι μισοί σκύλοι που τρέφονταν με διατροφή που είχε βάση το κρέας χρειάζονταν μη συνήθη φαρμακευτική αγωγή, ωστόσο, μόνο το ένα τρίτο των σκύλων που ακολουθούσαν μια vegan διατροφή χρειάζονταν μια τέτοιου είδους αγωγή. Μια ξεχωριστή μελέτη το 2021 διαπίστωσε ότι οι σκύλοι βρήκαν τη vegan διατροφή εξίσου νόστιμη με την συνηθισμένη τροφή.

Ο καταστροφικός αντίκτυπος της υπερκατανάλωσης κρέατος από τις δυτικές κοινωνίες στο περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων έχει γίνει σαφής τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν περίπου 470 εκατομμύρια κατοικίδια σκυλιά στον κόσμο και ένας αυξανόμενος αριθμός ιδιοκτητών κατοικίδιων που σκέφτονται να αλλάξουν και τη διατροφή των ζώων τους. Περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια vegan τροφών για κατοικίδια πουλήθηκαν παγκοσμίως το 2020 και ο τομέας αναπτύσσεται γρήγορα.

«Η μελέτη μας είναι μακράν η μεγαλύτερη μελέτη που έχει δημοσιευτεί μέχρι σήμερα», δήλωσε ο καθηγητής Andrew Knight, στο Πανεπιστήμιο του Winchester, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης. «Αποκάλυψε ότι οι πιο υγιεινές και λιγότερο επικίνδυνες διατροφικές επιλογές για τους σκύλους είναι οι διατροφικά ορθές vegan δίαιτες».

«Η διατροφή με ωμό κρέας φάνηκε να έχει οριακά καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία», είπε. «Αλλά αυτά τα σκυλιά ήταν νεότερα, κάτι που τους δίνει ένα πλεονέκτημα. Ένα σημαντικό σύνολο προηγούμενων μελετών έχει δείξει επίσης ότι οι δίαιτες με ωμό κρέας είναι αρκετά μολυσμένες με παθογόνα βακτήρια και παράσιτα», πρόσθεσε.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Plos One, ανέλυσε έρευνες που ολοκληρώθηκαν από 2.536 ιδιοκτήτες σκύλων σχετικά με ένα μόνο ζώο. Λίγο περισσότεροι από τους μισούς είχαν διατροφή με βάση το κρέας, το ένα τρίτο τρέφονταν με ωμό κρέας και το 13% είχε διατροφή vegan.

Μεταξύ των ευρημάτων ήταν ότι το 17% των σκύλων που ακολουθούσαν συμβατική διατροφή είχαν τέσσερις ή περισσότερες επισκέψεις στον κτηνίατρο κατά τη διάρκεια ενός έτους, σε σύγκριση με 9% για εκείνους που ακολουθούσαν vegan διατροφή και 8% για εκείνους που ακολουθούσαν διατροφή με ωμό κρέας. Το ποσοστό των σκύλων που αναφέρθηκε ότι υπέφεραν από διαταραχές υγείας ήταν 49% για τη συμβατική διατροφή, 43% για τη δίαιτα με ωμό κρέας και 36% για τη δίαιτα vegan.



Οι μελέτες που βασίζονται σε έρευνες δεν μπορούν να αποκαλύψουν τους λόγους για τα αποτελέσματά τους, αλλά ο Knight υποστήριξε ότι τα προβλήματα βάρους μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας.

«Γνωρίζουμε επίσης τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με την υπερκατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών για τους ανθρώπους και είναι συχνά τα ίδια συστατικά», είπε, αν και σε ορισμένες χώρες η τροφή για κατοικίδια μπορεί να περιέχει κρέας που θεωρείται ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση.

Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα. «Ο βασικός περιορισμός της μελέτης μας είναι ότι δεν είχαμε έναν πληθυσμό ζώων κλεισμένο σε μια ερευνητική εγκατάσταση, όπου ακολουθούσαν μια συγκεκριμένη διατροφή χωρίς καμία αλλαγή», είπε ο Knight. «Μελετήσαμε τι έτρωγαν τα αληθινά σκυλιά σε κανονικά σπίτια και τα αποτελέσματα της υγείας τους. Μας δίνει μια καλή ένδειξη για το ποια είναι τα αποτελέσματα για τα σκυλιά στον πραγματικό κόσμο».

Η Justine Shotton, πρόεδρος της Βρετανικής Κτηνιατρικής Ένωσης, δήλωσε: «Υπάρχει συνεχής έρευνα στον τομέα της vegan διατροφής σκύλων και αυτή η μελέτη έρχεται να προστεθεί στο σύνολο αυτών που υποστηρίζουν τα οφέλη της. Ωστόσο, επί του παρόντος, υπάρχει έλλειψη αξιόπιστων δεδομένων που να χαρτογραφούν τις συνέπειες για την υγεία από τη χορήγηση μιας vegan διατροφής σε μεγάλο αριθμό σκύλων για πολλά χρόνια, επομένως ανυπομονούμε να δούμε περαιτέρω έρευνα για το εάν αυτό μπορεί να καλύψει τις διατροφικές απαιτήσεις ενός σκύλου μακροπρόθεσμα».

«Αν και δεν θα το συνιστούσαμε, είναι θεωρητικά δυνατό να ταΐσουμε ένα σκυλί με χορτοφαγική διατροφή, αλλά οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να λάβουν συμβουλές από ειδικούς κτηνιάτρους για να αποφύγουν διατροφικές ελλείψεις και σχετικές ασθένειες», είπε.


ΠΗΓΉ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ