Νιώσατε τον σεισμό που ταρακούνησε τα ξημερώματα την Κύπρο;

Ο σεισμός σημειώθηκε στην ίδια ρηξιγενή ζώνη, στην οποία σημειώθηκε και ο καταστροφικός σεισμός του 1941.

Article featured image
Article featured image


Ανακοίνωση εξέδωσε το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης σχετικά με τον σεισμό που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευή στην Κύπρο.

Ο σεισμός ήταν 4.9 Ρίχτερ και είχε επίκεντρο στη θαλάσσια περιοχή της Ξυλοφάγου, 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Παραλιμνίου και εστιακό βάθος 45 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Κύπρο, ιδιαίτερα στην επικεντρική περιοχή και στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου.


Η ανακοίνωση:

Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι την Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2022 και τοπική ώρα 04:40 καταγράφηκε από το σεισμολογικό δίκτυο του Τμήματος σεισμός μεγέθους M = 4.9 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.



Ο σεισμός είχε επίκεντρο στη θαλάσσια περιοχή της Ξυλοφάγου, 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Παραλιμνίου και εστιακό βάθος 45 χιλιόμετρα. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Κύπρο, ιδιαίτερα στην επικεντρική περιοχή και στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου. Έγινε επίσης αντιληπτός στη Συρία, Λίβανο, Ισραήλ και Τουρκία.



Το φαινόμενο παρακολουθείται από το Σεισμολογικό Κέντρο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης και η σχετική πληροφόρηση (σεισμικοί παράμετροι, διαδραστικοί χάρτες κτλ) δημοσιεύεται στις ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Σεισμολογικού Κέντρου του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης www.gsd-seismology.org.cy, και @CY_earthquakes (Twitter).


«Ο σεισμός σημειώθηκε σε μια ρηξιγενή ζώνη»

Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο πρώτος Γεωλογικός Λειτουργός του Τμήματος Γεωλογικής Υπηρεσίας Χριστόδουλος Χατζηγεωργίου, ο οποίος μίλησε για τον σεισμό που ταρακούνησε τα ξημερώματα την Κύπρο.

Αρχικά ανέφερε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε μια σεισμογενή περιοχή. «Ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε αισθητούς σεισμούς».

Επεσήμανε δε, ότι υπάρχει μια ελαφρά μετασεισμική δραστηριότητα η οποία παρακολουθείται και καταγράφεται.

Ο κ. Χατζηγεωργίου εξήγησε ότι ο σεισμός παρότι μεγέθους 4.9 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, δεν προκάλεσε καταστροφές, κυρίως λόγω του εστιακού του βάθους. Συγκεκριμένα είπε: «Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 45 χιλιόμετρα άρα γίνεται αισθητός σε μία μεγαλύτερη έκταση. Τα σεισμικά κύματα, μέχρι να ‘ταξιδέψουν’ στην επιφάνεια, εκεί δηλαδή που θα τα νιώσει ο κόσμος ή οι κατασκευές, εξασθενούν. Αν ο εν λόγω σεισμός είχε μικρότερο εστιακό βάθος, π.χ. στα 10 χιλιόμετρα, τότε ενδεχομένως να ήταν καταστροφικός, αλλά οι ζημιές θα κάλυπταν μια μικρότερη περιοχή».



Σημείωσε ότι ο σεισμός έγινε σε μια ρηξιγενή ζώνη η οποία επεκτείνεται από τον θαλάσσιο χώρο στον χερσαίο χώρο, τονίζοντας ότι ο τελευταίος αισθητός σεισμός που είχαμε ήταν στις 21/1/2021, μεγέθους 5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.

Υπενθύμισε ότι στην ίδια ρηξιγενή ζώνη σημειώθηκε και ο καταστροφικός σεισμός του 1941 με τραυματισμούς ανθρώπους, θανάτους ζώων και καταστροφές κτηρίων σε Παραλίμνι και Αμμόχωστο και ζημιές σε Λευκωσία και Λάρνακα.

«Το γεγονός ότι ο σεισμός είναι σε μια ρηξιγενή ζώνη επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι από το 1996 σημειώθηκαν 11 σεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ, ενώ οι μικρότεροι σεισμοί είναι δεκάδες», τόνισε καταληκτικά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ