Στην Ανταρκτική «χιονίζει» μικροπλαστικά και αυτό είναι ανησυχητικό

Η χρήση των πλαστικών διεθνώς έχει εκτιναχθεί από πέντε εκατομμύρια τόνους στη δεκαετία του 1950 σε πάνω από 330 εκατομμύρια τόνους το 2020.

Article featured image
Article featured image


Ερευνητές εντόπισαν για πρώτη φορά κομμάτια μικροπλαστικού σε φρέσκο χιόνι στην Ανταρκτική, γεγονός που θα μπορούσε να επισπεύσει το λιώσιμο των πάγων και να θέσει σε κίνδυνο το σύνολο του μοναδικού οικοσυστήματος της παγωμένης ηπείρου.

Τα μικροσκοπικά αυτά σωματίδια – μικρότερα από έναν κόκκο ρυζιού – έχουν ήδη εντοπιστεί σε θαλάσσιο πάγο, σε επιφάνειες νερού, ιζήματα και σε χιόνι, αλλά όχι φρέσκο, στην Ανταρκτική.

Η έρευνα διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Κάντερμπερι του Ηνωμένου βασιλείου και τα ευρήματά της δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση «The Cryosphere».

Η διδακτορική φοιτήτρια Άλεξ Έιβς συνέλεξε δείγματα χιονιού από το στρώμα πάγου στην περιοχή Ρος στα τέλη του 2019 για να ελέγξει το ενδεχόμενο μεταφοράς μικροπλαστικών από την ατμόσφαιρά στο χιόνι.

«Είναι απίστευτα θλιβερό άλλα ο εντοπισμός μικροπλαστικών στο φρέσκο χιόνι της Ανταρκτικής δείχνει το μέγεθος της μόλυνσης από τα πλαστικά ακόμη και στις πιο απομονωμένες περιοχές του κόσμου», λέει η Έιβς.



Πλαστικά μεγέθους κάτω των πέντε χιλιοστών έχουν βρεθεί στην κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ, και στα βάθη των ωκεανών. Το υψηλότερο δείγμα, το οποίο ελήφθη σε υψόμετρο 8.440 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας ή 408 μέτρα κάτω από την κορυφή του Έβερεστ, στο λεγόμενο «Μπαλκόνι», είχε 12 μικροπλαστικά ανά λίτρο χιονιού.

Τα περισσότερα μικροπλαστικά προέρχονταν από συνθετικές ίνες, όπως πολυεστέρα, ακρυλικό, νάιλον και πολυπροπυλένιο, που χρησιμοποιούνται σε ρούχα και ορειβατικό εξοπλισμό (τέντες, σκοινιά κ.ά.).

Τα πλαστικά διασπώνται και έτσι προκύπτουν τα μικροπλαστικά, τα οποία με τη σειρά τους σπάζουν και γίνονται νανοπλαστικά, δηλαδή σαν σκόνη την οποία αναπνέουμε, τρώμε και πίνουμε.

Η χρήση των πλαστικών διεθνώς έχει εκτιναχθεί από πέντε εκατομμύρια τόνους στη δεκαετία του 1950 σε πάνω από 330 εκατομμύρια τόνους το 2020.

Ατμοσφαιρικά μοντέλα εκτιμούν ότι τα μικροπλαστικά ενδέχεται να έχουν ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά μέσω του αέρα, ωστόσο είναι εξίσου πιθανό η παρουσία ανθρώπων στην Ανταρκτική να εγκατέστησε ένα μικροπλαστικό «αποτύπωμα».


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ