Πώς να μειώσουμε την κατανάλωση καυσίμου κατά την οδήγηση

Έχουν βάση οι συμβουλές που θεωρείται ότι (μάς) εξοικονομούν καύσιμα, όπως για παράδειγμα να έχουμε κλειστό το air condition ακόμα και αν έξω «κρούζει πέτρες»;

Article featured image
Article featured image


Με τις τιμές της βενζίνης να έχουν φθάσει στα ύψη, πολλοί έχουμε σκεφθεί να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας ή και να τις πάψουμε τελείως. Ωστόσο, ένα τέτοιο σενάριο -ευτυχώς ή δυστυχώς- δεν είναι πάντοτε εφικτό οπότε από το να μην οδηγούμε καθόλου, σκεφτόμαστε πώς να το κάνουμε όσο πιο οικονομικά γίνεται, ακολουθώντας «συμβουλές» που είθισται να θεωρείται ότι εξοικονομούν καύσιμα, όπως για παράδειγμα να έχουμε κλειστό το air condition ή να οδηγούμε σε συγκεκριμένη ταχύτητα.Το BBC εξέτασε τις πέντε συνηθέστερες συμβουλές για να διαπιστώσει εάν όντως έχουν βάση.


1) Είναι τα 90 χιλιόμετρα η καλύτερη ταχύτητα;


Πολλοί οδηγοί πιστεύουν ότι η ταχύτητα των 90 χιλιομέτρων την ώρα είναι η καλύτερη για την αποδοτικότητα των καυσίμων. Πρόκειται, όμως, για μύθο, ο οποίος γεννήθηκε από τις δοκιμές που έγιναν στη Βρετανία για την κατανάλωση καυσίμων, χρησιμοποιώντας τρία εναλλακτικά σενάρια:

Την οδήγηση μέσα στην πόλη, τα 90 χλμ και τα 120 χλμ. Ανάμεσα στα τρία, διαπιστώθηκε ότι η οδήγηση στα 90 χιλιόμετρα την ώρα είναι πιο οικονομική, κάτι που έκανε πολλούς να πιστεύουν ότι αυτή είναι η καλύτερη ταχύτητα.

Στην πραγματικότητα, η ιδανική ταχύτητα εξαρτάται από το είδος και το μέγεθος του αυτοκινήτου, αλλά εντοπίζεται κάπου μεταξύ 70 και 80 χλμ.

Η οδήγηση στα 110 χλμ καταναλώνει 9% περισσότερα καύσιμα από τα 100 χλμ και 15% περισσότερα από τα 80 χλμ.

Στιγμιότυπο 2022-06-14, 9.40.44 πμ.png


2) Να κλείσω τον κλιματισμό;


Αυτή η συμβουλή είναι σωστή, καθώς η λειτουργία του κλιματισμού του αυτοκινήτου ανεβάζει την κατανάλωση έως και 10%. Η διαφορά είναι μεγαλύτερη στις σύντομες διαδρομές, καθώς ο κλιματισμός πρέπει να χρησιμοποιήσει περισσότερη ενέργεια αρχικά για να ρίξει τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Το να ανοίξετε το παράθυρο είναι οικονομικότερο, όμως σε αυτή την περίπτωση, δημιουργείται ένα άλλου είδους πρόβλημα, καθώς η μηχανή του αυτοκινήτου πρέπει να δουλέψει περισσότερο, για να αντισταθμίσει την αντίσταση του αέρα που δημιουργείται από τα ανοιχτά παράθυρα.

Αν πρέπει να διαλέξετε ανάμεσα στα δύο, η καλύτερη επιλογή εξαρτάται από την ταχύτητα με την οποία τρέχετε. Σε ταχύτητες άνω των 80 χλμ/ώρα, προτιμήστε τον κλιματισμό γιατί όσο πιο γρήγορα οδηγείτε τόσο μεγαλύτερη είναι η αντίσταση που προκαλείται από τα ανοιχτά παράθυρα.


3) Να οδηγώ στη «νεκρά»;


Το να οδηγείτε στη νεκρά ή πατώντας τον συμπλέκτη δεν ενδείκνυται. Όχι μόνο είναι επικίνδυνο (γιατί δεν μπορείτε να επιταχύνετε ξαφνικά εάν χρειαστεί να αποφύγετε κάτι) αλλά και δεν σας εξοικονομεί χρήματα.

Τα περισσότερα αυτοκίνητα έχουν ηλεκτρικά συστήματα που κόβουν την παροχή καυσίμου όποτε βγάζετε το πόδι σας από το γκάζι.

Επομένως, δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι άλλο.


4) Εξοικονομεί καύσιμα το cruise control;


Το cruise control, το κουμπί δηλαδή που κρατά το αυτοκίνητο σε μία σταθερή ταχύτητα χωρίς να χρειάζεται ο οδηγός να πατά το γκάζι, θεωρείται ένας καλός τρόπος να εξοικονομήσει κάποιος καύσιμα, γιατί αποφεύγει τις συχνές επιταχύνσεις και τα απότομα φρεναρίσματα.

Όμως, αυτό ισχύει μόνο σε έναν αυτοκινητόδρομο, λόγω της σταθερής επίπεδης επιφάνειας.

Σε άλλους «τύπους» δρόμων, όπου είναι πιο πιθανόν να συναντήσετε λόφους, το cruise control σας θα χρειαστεί χρόνο για να προσαρμοστεί στην αλλαγή της κλίσης, καταναλώνοντας τελικά περισσότερο καύσιμο στη διαδικασία.

Κανονικά βγάζετε το πόδι σας από το γκάζι καθώς αρχίζετε να κατηφορίζετε σε έναν λόφο, αλλά καθώς το cruise control σας δεν μπορεί να δει τι υπάρχει μπροστά, ξοδεύει επιπλέον χρόνο χρησιμοποιώντας ισχύ, οδηγώντας επίσης, σε περισσότερη κατανάλωση καυσίμου.


5) Η λανθασμένη πίεση στα ελαστικά αυξάνει την κατανάλωση στα καύσιμα;


Τα ξεφούσκωτα ελαστικά καταναλώνουν περισσότερη βενζίνη, γι’ αυτό και πρέπει να τσεκάρετε τις ρόδες σας τακτικά, ειδικά πριν ξεκινήσετε για κάποια μεγάλη διαδρομή.

Η σωστή πίεση αναγράφεται στο εγχειρίδιο του κατασκευαστή.

Εάν μεταφέρετε περισσότερα άτομα ή φορτία, καλύτερα να φουσκώσετε τα ελαστικά κοντά στο ανώτατο όριο του συνιστώμενου εύρους. Όμως, θυμηθείτε ότι όσο πιο ελαφρύ είναι το αυτοκίνητο, τόσο λιγότερο καίει. Εάν έχετε περιττό βάρος στο πορτ μπαγκάζ, είναι καλύτερα να το απομακρύνετε.Με πληροφορίες από BBC/in.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ