Η Μποραμί είναι «το μεγαλύτερο ψάρι του γλυκού νερού που έχει καταγραφεί ποτέ» [ΒΙΝΤΕΟ]

Έσπασε το ρεκόρ ενός γιγαντιαίου γατόψαρου που είχε βάρος 293 κιλά.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από Reuters

Χωρικοί στον ποταμό Μεκόνγκ στην Καμπότζη έπιασαν το μεγαλύτερο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ψάρι του γλυκού νερού που έχει καταγραφεί ποτέ, ένα σαλάχι που ζύγιζε 300 κιλά και χρειάστηκαν δώδεκα άνδρες για να βγάλουν στην ακτή.

Το θηλυκό σαλάχι, που οι χωρικοί βάφτισαν «Μποραμί» (δηλαδή «πανσέληνος» στη γλώσσα Χμερ, λόγω του στρογγυλού σχήματός του) είχε μήκος τέσσερα μέτρα. Οι επιστήμονες τού πέρασαν έναν πομπό, για να παρακολουθούν τις μετακινήσεις του και στη συνέχεια το άφησαν ελεύθερο στον ποταμό.

Το συγκεκριμένο είδος συναντάται σπάνια και είναι εξαιρετικά δύσκολο να μελετηθεί, με αποτέλεσμα να είναι ελάχιστες οι πληροφορίες για τις συμπεριφορές ή τον κύκλο ζωής του. Ωστόσο χάρη σε ένα δίκτυο τοπικών ψαράδων και την ταχεία δράση μιας διεθνούς ομάδας που συνεργάζεται με το πρόγραμμα «Wonders of the Mekong» στην Καμπότζη, οι επιστήμονες βρέθηκαν μπροστά σε μια σπάνια ευκαιρία να συναντήσουν τον γιγάντιο κάτοικο του βυθού.«Είναι συναρπαστική είδηση επειδή ήταν το μεγαλύτερο ψάρι στον κόσμο», είπε ο βιολόγος Ζεμπ Χόγκαν, ο πρώην παρουσιαστής της σειράς ντοκιμαντέρ «Monster Fish (Ψάρια-Τέρατα)» στο National Geographic, ο οποίος σήμερα ασχολείται με ένα πρόγραμμα διάσωσης της χλωρίδας και της πανίδας του Μεκόνγκ.

Η Μποραμί, που πιάστηκε στα δίχτυα την περασμένη εβδομάδα στα ανοιχτά του Κο Πρέα, ενός νησιού στον βορρά του Μεκόνγκ, έσπασε το ρεκόρ του γιγαντιαίου γατόψαρου, βάρους 293 κιλών, που είχε πιαστεί στη βόρεια Ταϊλάνδη το 2005.

Ο ποταμός Μεκόνγκ έχει τεράστια ποικιλία ψαριών -είναι τρίτος στον κόσμο- αν και η υπεραλιεία, η ρύπανση και η εναπόθεση ιζημάτων έχει οδηγήσει στη μείωση των αποθεμάτων.Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, avgi.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ