Ο αγώνας ενός 11χρονου αγοριού από τη Σομαλία να βρει φαγητό [ΒΙΝΤΕΟ]

Στη χώρα εκτυλίσσεται μια από τις χειρότερες επισιτιστικές κρίσεις εξαιτίας της ακραίας ξηρασίας που πλήττει τη χώρα, της αύξησης των τιμών και του πολέμου.

Article featured image
Article featured image


Ο 11χρονος Μπασίρ Νουρ Σαλάτ ανήκει σε μια ομάδα παιδιών που μαζεύονται έξω από τις πύλες του Δημοτικού Σχολείου Kabasa στην πόλη Dollow κάθε πρωί και μεσημέρι, κοιτάζοντας με λαχτάρα μέσα από το συρμάτινο πλέγμα καθώς οι μαθητές μέσα τρώνε ένα φλιτζάνι με κουάκερ ή ένα πιάτο φασόλια και καλαμπόκι ως μέρος ενός προγράμματος που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ. Ο Σαλάτ και η ομάδα των φίλων του μπαίνουν στα κλεφτά στην αυλή του σχολείου, προσπαθώντας να γευματίσουν κρυφά.

Τέτοιες σκηνές αναμένεται να γίνουν πιο συνηθισμένες, όχι μόνο στη Σομαλία αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου, λιγότερο «προνομιούχες».

7CROSJ5TYVPRHC6PNBLH6AS2YM.jpg


Ο Μπασίρ ζει εκεί όπου συγκλίνουν τρεις κρίσεις - η υπερθέρμανση του πλανήτη, η αύξηση των τιμών των τροφίμων και ο πόλεμος. Αυτός, όπως και εκατομμύρια άλλοι στη Σομαλία, βρίσκονται στο στόχαστρο αυτού που ορισμένοι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας αποκαλούν «Τα τρία Cs»: κλιματική αλλαγή (climate change), κόστος (costs) και συγκρούσεις (conflict).

SI2RJ5IAYFOQDMUPLBBOEVSEUE.jpg
Ο 11χρονος Μπασίρ Νουρ Σαλάτ.


Η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών στη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο Σομαλία ανάγκασε την οικογένεια τού Μπασίρ να εγκαταλείψει τη φάρμα της πριν από τρεις μήνες και να μετακομίσει περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια, στην πόλη Dollow, στα σύνορα με την Αιθιοπία.

Πολλοί από τη «συμμορία» του Μπασίρ ήταν μεταξύ των πιο πρόσφατων εισροών ανθρώπων στο Dollow, τη στιγμή που ήταν πολύ αργά για να εγγραφούν στο σχολείο. Ένας ένας περνούν από τη σπασμένη πύλη και διασχίζουν τη σκονισμένη αυλή του σχολείου για να πάρουν ένα γεύμα όταν οι δάσκαλοι δεν κοιτούν.

C6IPJS7KTZM23C56J3MG6XYYDI.jpg
Ο Bashir Nur Salat ποζάρει για μια φωτογραφία με τους συμμαθητές του στο Δημοτικό Σχολείο Kabasa στο Dollow.


«Όταν δεν έχω φαγητό, πεινάω τόσο πολύ: ξαπλώνω και δεν μπορώ να κοιμηθώ», είπε ο Μπασίρ. Δεν είχε φάει δείπνο το προηγούμενο βράδυ ούτε πρωινό εκείνο το πρωί. Οι οκτώ αδερφοί και οι αδερφές του στο σπίτι ήταν όλοι επίσης πεινασμένοι, είπε.

Η ξηρασία, που ξεκίνησε πέρυσι, προβλέπεται να επιδεινωθεί εξαιτίας και της κλιματικής αλλαγής, λένε πολλοί επιστήμονες και ανθρωπιστικές οργανώσεις. Το ένα τρίτο των ζώων είναι ήδη νεκρά από δίψα ή πείνα, ενώ οι καλλιέργειες και τα οπωροφόρα δέντρα έχουν μαραθεί.

YN5QNN6AQJLYHKNDF7DNCNW5QA.jpg
Η εκτοπισμένη στο εσωτερικό της χώρας, Habiba Bile, κρατά την επιζήσασα κατσίκα της μετά από έντονες ξηρασίες κοντά στο Dollow.


Η Σομαλία, που διχάζεται από μια μακροχρόνια ισλαμιστική εξέγερση, χρειάζεται να εισαγάγει περισσότερα τρόφιμα, αλλά οι άνθρωποι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα αγοράσουν. Η ξένη βοήθεια μειώνεται και οι τιμές των τροφίμων εκτινάσσονται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, τον τέταρτο μεγαλύτερο εξαγωγέα σιτηρών στον κόσμο.

Τουλάχιστον 448 παιδιά έχουν πεθάνει από τον Ιανουάριο ενώ νοσηλεύονταν για οξύ υποσιτισμό, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη. Οι αριθμοί είναι πιθανότατα ένα μόνο μικρό δείγμα των πραγματικών θανάτων, καθώς πολλοί δεν θα έχουν καταφέρει να βρουν βοήθεια.

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν αυτόν τον μήνα ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των 16 εκατομμυρίων ανθρώπων της Σομαλίας χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια για να επιβιώσουν. Ορισμένες περιοχές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν λιμό αυτόν τον μήνα. Η βοήθεια σε ορισμένα μέρη αναμένεται επίσης, να εξαντληθεί τον Ιούνιο.

Η οικογένεια του Μπασίρ δεν είχε εγκαταλείψει ποτέ το σπίτι της στη νότια κεντρική Σομαλία, ακόμη και όταν ο λιμός του 2011 στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 250.000 άτομα, τα περισσότερα εκ των οποίων παιδιά. Οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια λένε ότι οι θάνατοι τώρα μπορεί να πλησιάσουν ξανά αυτά τα τρομακτικά επίπεδα.

TEK2RK5XKNJOTJ4ALTAVNMED54.jpg
Η οικογένεια του Μπασίρ.


Η οικογένεια του Μπασίρ δεν μετακόμισε τότε. Μερικά από τα ζώα τους είχαν επιζήσει και έτσι μπόρεσαν να μείνουν στη φάρμα τους κοντά στο χωριό Ceel Bon.

Όχι όμως αυτήν τη φορά. Η ξηρασία οδήγησε στον θάνατο τις 12 αγελάδες και τις 21 κατσίκες τους – μια μικρή περιουσία σε μια χώρα όπου ο πλούτος υπολογίζεται βάσει της κατοχής των ζώων. «Δεν έχω ξαναδεί τέτοια ξηρασία», είπε η 30χρονη μητέρα του Μπασίρ. Αυτή και τα εννέα παιδιά της κοιμούνται τώρα σε δύο στρώματα στο Dollow.

Σε μια καλή μέρα, ο πατέρας του Μπασίρ μπορεί να βγάζει 2 δολάρια πουλώντας κάρβουνο σε μια γειτονική πόλη, αλλά από τις 2 Μαΐου κατάφερε να στείλει μόνο 10 δολάρια λόγω έλλειψης εργασίας. Η οικογένεια δεν έχει λάβει καμία επισιτιστική βοήθεια, είπε.

YNATMCDKMNJKTPX5BBM6YOP3NY.jpg
Παιδιά από τη Σομαλία που έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας επιβιβάζονται σε ένα κάρο, καθώς φεύγουν από τη μεγάλη ξηρασία, κοντά στο Dollow.


Αυτή η απόγνωση πρόκειται να γίνει πιο συχνή στη Σομαλία και όχι μόνο, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας πυροδοτεί περισσότερες φυσικές καταστροφές, λένε πολλοί επιστήμονες. Τα τελευταία 50 χρόνια, τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν πενταπλασιαστεί παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) του ΟΗΕ.

Το Κέρας της Αφρικής, συμπεριλαμβανομένης της Σομαλίας, έχει καταγράψει την πιο ξηρή περίοδο. Οι φετινές βροχές από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο - η πρώτη από τις δύο ετήσιες περιόδους βροχών - ήταν οι λιγότερες των τελευταίων 70 ετών, ενώ οι δεύτερες βροχές, από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο, προβλέπονται επίσης ασυνήθιστα ξηρές.



Δείτε το βίντεο:



Πηγή: Reuters

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ