Οι ΗΠΑ καταργούν το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε μια ιστορική απόφαση 50 ετών, πλήττοντας τα αυτονόητα δικαιώματα εκατομμυρίων γυναικών σε ολόκληρη τη χώρα.

Article featured image
Article featured image


Επιστροφή στο υπερσυντηρητικό παρελθόν για τις ΗΠΑ, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο χαρακτηρίζει πια παράνομο το δικαίωμα στην άμβλωση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε χθες την απόφαση-ορόσημο του 1973 στην υπόθεση Ρόου κατά Γουέιντ που αναγνώρισε το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και τη νομιμοποίησε σε όλη τη χώρα, δίνοντας μια σημαντική νίκη στους Ρεπουμπλικάνους και στους συντηρητικούς θρησκευόμενους που θέλουν να περιορίσουν ή να απαγορεύσουν τη διαδικασία.

Με ψήφους 6-3 της συντηρητικής πλειοψηφίας, το δικαστήριο επικύρωσε τον υποστηριζόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους νόμο του Μισισίπι που απαγορεύει την άμβλωση μετά τη 15η εβδομάδα κύησης.

Οι δικαστές απεφάνθησαν πως η απόφαση στην υπόθεση Ρόου κατά Γουέιντ που επέτρεπε τις αμβλώσεις προτού το έμβρυο γίνει βιώσιμο εκτός μήτρας -ανάμεσα στην 24η και 28η εβδομάδα της κύησης- ήταν λάθος, επειδή το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν κάνει καμία ειδική αναφορά στα δικαιώματα άμβλωσης.

Πλέον, εκατομμύρια γυναίκες χάνουν το αυτονόητο, για τις περισσότερες δυτικές χώρες, δικαίωμα. Το Ανώτατο Δικαστήριο κατάργησε έτσι μια απόφαση του 1973, η οποία θέσπιζε το συγκεκριμένο δικαίωμα.

Στο εξής, το δικαίωμα στις αμβλώσεις θα καθορίζεται από την εκάστοτε Πολιτεία, εκτός εάν το Κογκρέσο αποφασίσει διαφορετικά. Έτσι, η κάθε Πολιτεία των ΗΠΑ θα μπορεί με βάση αυτή την απόφαση να θεσπίσει τα δικά της μέτρα, ωστόσο αναμένεται ότι τουλάχιστον οι μισές θα επιβάλουν περιορισμούς ή ολική απαγόρευση.

Αναμένεται ότι το δικαίωμα αυτό θα καταργηθεί άμεσα για περίπου 36.000.000 γυναίκες.


Πολιτείες ήδη ανακοινώνουν την κατάργηση του δικαιώματος στην άμβλωση

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες και ανακοινώσεις, δεκατρείς πολιτείες, κυρίως στον Νότο και στα Μεσοδυτικά, έχουν ήδη έτοιμους νόμους που απαγορεύουν τις αμβλώσεις. Σε άλλες τόσες πολιτείες ισχύει η ολοκληρωτική απαγόρευση της άμβλωσης μετά από 6 εβδομάδες εγκυμοσύνης, χρονικό όριο που θεωρείται ασφυκτικό, καθώς πολλές γυναίκες ενδέχεται να μην έχουν μάθει ότι είναι έγκυες. Πάνω από το 90% των αμβλώσεων λαμβάνουν χώρα τις πρώτες 13 εβδομάδες της εγκυμοσύνης και περισσότερες από τις μισές γίνονται πλέον με χάπια και όχι με χειρουργική επέμβαση.

Πρώτη η πολιτεία του Μιζούρι ανακοίνωσε δια στόματος του Γενικού Εισαγγελέα της ότι από εδώ και στο εξής καθιστά παράνομες τις αμβλώσεις.

Με δύο αναρτήσεις του στο Twitter, ο Έρικ Σμιτ ανέφερε ότι «περήφανα» είναι ο πρώτος Γενικός Εισαγγελέας πολιτείας στη χώρα που υπογράφει την απόφαση κατάργησης των αμβλώσεων, μιλώντας ταυτόχρονα για μία «ιστορική μέρα» σε βίντεο που δημοσίευσε στην πλατφόρμα.



Ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας, από τις πιο συντηρητικές πολιτείας των ΗΠΑ τόνισε ότι η άμβλωση είναι τώρα παράνομη σε όλη την πολιτεία και έκλεισε το γραφείο σαν να επρόκειτο για αργία. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή του αυτό έγινε «προς τιμήν των περίπου 70 εκ. αγέννητων μωρών που σκοτώθηκαν από το 1973».

Η κυβερνήτης της Αϊόβα Κιμ Ρεϊνολτς τόνισε ότι «πρόκειται για μία από τις μεγάλες στιγμές του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που επιτρέπει να ενσωματωθεί η αλήθεια πάνω στην οποία ιδρύθηκε αυτό το έθνος. Ότι όλα τα ανθρώπινα πλάσματα έχουν γεννηθεί ίσα. Δεν θα σταματήσω ως κυβερνήτης μέχρι και το τελευταίο αγέννητο παιδί στην Αϊόβα να προστατευτεί».



To διάγγελμα Μπάιντεν

«Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου γυρίζει τη χώρα στο 1800, 150 χρόνια πριν», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν κατά το έκτακτο διάγγελμά του μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τη μέρα «θλιβερή για το έθνος» διαμηνύοντας, ωστόσο, πως αυτό δεν σημαίνει πως η μάχη έχει τελειώσει και δεσμευόμενος να κάνει το παν δυνατόν για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των γυναικών.

O Μπάιντεν χαρακτήρισε «βάναυση» την απόφαση, ιδίως για τις γυναίκες που η εγκυμοσύνη τους αποτελεί αποτελεί αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας, ενώ απηύθυνε έκκληση να συνεχιστεί ειρηνικά ο αγώνας και να προασπιστεί το δικαίωμα στην άμβλωση και όλες τις άλλες «προσωπικές ελευθερίες» καθώς πλησιάζουν οι ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές που προαναγγέλλονται δύσκολες για το στρατόπεδο των Δημοκρατικών.



Μια αναδρομή στα γεγονότα από την καθιέρωση του δικαιώματος στην άμβλωση πριν από σχεδόν 50 χρόνια έως την απόσυρσή του σήμερα

Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε χθες, Παρασκευή τους περιορισμούς στις αμβλώσεις στο Μισισιπή, εξαλείφοντας ουσιαστικά το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση που είχε θεσπιστεί για πρώτη φορά με την απόφαση Roe v. Wade του 1973.


Τι είναι η υπόθεση Roe v. Wade;

Η υπόθεση Roe αφορούσε μια έγκυο γυναίκα από το Τέξας, η οποία ζητούσε να αναγνωριστεί δικαστικά πως όσοι πολιτειακοί νόμοι που καθιστούσαν έγκλημα την παροχή υπηρεσιών άμβλωσης ή την προσπάθεια έκτρωσης ήταν αντισυνταγματικοί.

Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε τότε συμφωνήσει με ψήφους 7-2 και διαπίστωνε ότι το δικαίωμα στην άμβλωση αποτελούσε θεμελιώδη ελευθερία που προστατεύεται από τη 14η τροπολογία, η οποία υπαγορεύει ότι οι Πολιτείες δεν μπορούν να στερούν από τα άτομα τη ζωή, την ελευθερία ή την περιουσία χωρίς τη δέουσα νόμιμη διαδικασία και νομικό σκεπτικό. Την απόφαση είχε γράψει ένας δικαστής διορισμένος επί Νίξον, ο Χάρι Μπλάκμουν.

«Η υπόθεση ήταν απότοκη μιας εποχής κατά την οποία το δικαστήριο είχε μια διευρυμένη οπτική γωνία για τις ατομικές ελευθερίες που προστατεύονται από το Σύνταγμα», σχολιάζει η Wall Street Journal. Η απόφαση είχε χτιστεί σε άλλες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου εκείνης της εποχής, συμπεριλαμβανομένης της υπόθεσης Griswold κατά Κονέκτικατ το 1965, η οποία κατέρριπτε την πολιτειακή απαγόρευση των αντισυλληπτικών.

Ευρύτερα στον νομικό κόσμο, η υπόθεση Roe εντάχθηκε σε μία συζήτηση δεκαετιών, σχετικά με το πότε και κατά πόσον είναι σκόπιμο για το Ανώτατο Δικαστήριο να αναγνωρίζει νέα ατομικά δικαιώματα βάσει ευρέως διατυπωμένων διατάξεων του Συντάγματος.

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Ρίγκαν, η απόφαση έγινε αιτία συσπείρωσης των συντηρητικών που έθεσαν ως μακροπρόθεσμη επιδίωξή τους την αναδιαμόρφωση των δικαστηρίων με δικαστές που θα απέρριπταν το σκεπτικό της περιόδου της υπόθεσης Roe.


Πώς γίνεται το δικαστήριο να αλλάζει γνώμη;

Ο σεβασμός του Ανώτατου Δικαστηρίου προς προηγούμενες αποφάσεις του, υπήρξε ένα από τα ορόσημα του νομικού συστήματος των ΗΠΑ. Το δικαστήριο σε γενικές γραμμές θεωρούσε ότι είναι σημαντικό να τηρούνται οι αποφάσεις του παρελθόντος, ακόμη και αν μεταγενέστερες συνθέσεις δικαστών αντιμετώπιζαν διαφορετικά μια υπόθεση.

«Αυτή η προσέγγιση προάγει τη σταθερότητα του κράτους δικαίου και αποφεύγει τις κοινωνικές αναταράξεις που μπορεί να προκύψουν από μεγάλες αποκλίσεις στον τρόπο με τον οποίο το δικαστήριο αποφασίζει για ένα ζήτημα. Τούτου λεχθέντος, το δικαστήριο παρακάμπτει προηγούμενα δεδικασμένα σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν η πλειοψηφία των δικαστών πιστεύει ότι έχει ιδιαίτερα καλούς λόγους για να το πράξει. Ορισμένες από τις πιο γνωστές αποφάσεις του δικαστηρίου αφορούν υποθέσεις στις οποίες άλλαξε η οπτική γωνία, όπως η υπόθεση Brown v. Board of Education το 1954, η οποία τερμάτισε τον φυλετικό διαχωρισμό στα δημόσια σχολεία και ανέτρεψε την υπόθεση Plessy v. Ferguson, την απόφαση του 1896 που επέτρεπε τους κρατικούς νόμους περί διαχωρισμού», παρατηρεί η αμερικανική εφημερίδα.

Οι δικαστές διαφωνούν διαχρονικά σχετικά με το ποιοι ειδικοί παράγοντες θα πρέπει να συντρέχουν ώστε το Ανώτατο Δικαστήριο να καταλήξει να ανατρέψει μια προηγούμενη απόφαση. Αυτού του είδους η κονταρομαχία ήταν κεντρικό θέμα στην απόφαση στην υπόθεση Dobbs κατά Jackson Women's Health Organization.



Είχε δεχτεί πυρά η απόφαση για τις αμβλώσεις στο παρελθόν;

Ναι, ιδίως μετά από μια σειρά διορισμών στο Ανώτατο Δικαστήριο από τους προέδρους Ρόναλντ Ρέιγκαν και Τζορτζ Μπους τη δεκαετία του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η υπόθεση Planned Parenthood v. Casey του 1992, που εξέταζε τους περιορισμούς των αμβλώσεων στην Πενσυλβάνια, έδωσε στο δικαστήριο την ευκαιρία να ανατρέψει τη Roe, αλλά τρεις από αυτούς τους διορισμένους δικαστές, οι Sandra Day O'Connor, Anthony Kennedy και David Souter, έγραψαν από κοινού μια απόφαση που αντ' αυτού επιβεβαίωνε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.

Οι εν λόγω δικαστές αναφέρθηκαν στη σημασία του σεβασμού του δεδικασμένου και δήλωσαν ότι η αναίρεση της Roe θα προκαλούσε «περιττή ζημία στη νομιμότητα του δικαστηρίου και στη δέσμευση του έθνους στο κράτος δικαίου».


Γιατί ανατράπηκε τώρα η απόφαση;

Σε μεγάλο βαθμό, επειδή η σύνθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου έχει πλέον αλλάξει προς το πιο συντηρητικό. Οι τρεις Ρεπουμπλικάνοι που ήλεγχαν την απόφαση Casey έχουν όλοι αποσυρθεί. Το δικαστήριο έγινε πιο συντηρητικό όταν ο δικαστής Samuel Alito, συντάκτης της απόφασης Dobbs, διαδέχθηκε τον δικαστή O'Connor το 2006, και ξανά το 2018 όταν ο δικαστής Brett Kavanaugh, ένα άλλο μέλος της πλειοψηφίας Dobbs, διαδέχθηκε τον δικαστή Kennedy, έναν συντηρητικό που ήταν επί μακρόν υπέρμαχος της διατήρησης των δικαιωμάτων στην άμβλωση.

Αλλά η πιο έντονη ιδεολογική μετατόπιση ήρθε όταν η δικαστής Ruth Bader Ginsburg, κορυφαία φιλελεύθερη και υπέρμαχος των δικαιωμάτων στην άμβλωση, πέθανε λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές του 2020. Ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλυψε γρήγορα την κενή θέση με τη δικαστή Έιμι Κόνι Μπάρετ, μια συντηρητική, ο διορισμός της οποίας έθεσε σε μεγάλο κίνδυνο την απόφαση για τις αμβλώσεις. Αυτή παρείχε άλλη μια ψήφο-κλειδί στην απόφαση Dobbs.

gayatri-malhotra-aQVmwESN28k-unsplash.jpg



Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα;

Με το Ανώτατο Δικαστήριο να αποσύρει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση, οι πολιτείες θα έχουν μεγάλο περιθώριο να περιορίσουν ή να επιτρέψουν τις αμβλώσεις κατά το δοκούν. Τα πολιτειακά δικαστήρια θα μπορούσαν να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στον καθορισμό των κανονισμών για τις επιτρεπόμενες και τις «απαγορευμένες» αμβλώσεις.

Είναι επίσης πιθανό το Ανώτατο Δικαστήριο να εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει μελλοντικές υποθέσεις αμβλώσεων ακόμη και μετά την ακύρωση της Roe, ιδίως εάν ορισμένες πολιτείες υιοθετήσουν καθολικές απαγορεύσεις αμβλώσεων που δεν κάνουν καμία εξαίρεση για βιασμό, αιμομιξία ή την υγεία της μητέρας.


Με πληροφορίες από iefimerida, efsyn και lifo.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ