H Κολομβία αποποινικοποίησε τις αμβλώσεις με την απόφαση να χαρακτηρίζεται ιστορική

Μέχρι τώρα, μία γυναίκα στην Κολομβία είχε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει έκτρωση μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Article featured image
Article featured image


Μία ιστορική -όπως χαρακτηρίζεται- απόφαση για τα γυναικεία και αναπαραγωγικά δικαιώματα πάρθηκε χθες (21/2) στην Κολομβία από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας. Το ανώτατο θεσμικό όργανο ικανοποίησε το χρόνιο αίτημα του φεμινιστικού κινήματος, αποποινικοποιώντας την άμβλωση μέχρι και τον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης. Κατά συνέπεια μία γυναίκα μπορεί να κάνει έκτρωση, αν το επιθυμεί, μέχρι την 24η βδομάδα της εγκυμοσύνης χωρίς να συντρέχει κάποιος ειδικός λόγος, σε αντίθεση με τη μέχρι τώρα νομοθεσία.

Η ιστορικότητα της απόφασης οφείλεται και στο γεγονός ότι η Κολομβία εντάσσεται στο σύμπλεγμα των χωρών της Λατινικής Αμερικής όπου η Καθολική Εκκλησία διατηρεί ακόμη ισχυρή κοινωνική και θεσμική επιρροή, η οποία αποτυπώνεται και στις συντηρητικές νομοθεσίες για το δικαίωμα στην άμβλωση.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε με πέντε ψήφους υπέρ και τέσσερις κατά εντός του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

colombia.jpg

colombia_kolomvia_feminismos_amvlosis_green_wave2.jpg



Μέχρι τώρα, μία γυναίκα στην Κολομβία είχε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει έκτρωση μόνο σε περιπτώσεις βιασμών, εάν η υγεία της μέλλουσας μητέρας διέτρεχε σοβαρό κίνδυνο, ή εάν το έμβρυο παρουσίαζε δυσπλασία που απειλούσε σοβαρά την επιβίωσή του, με βάση απόφαση του 2006 του κορυφαίου δικαστικού οργάνου της Κολομβίας. Η απόφαση αυτή έδινε επίσης δικαίωμα άρνησης πραγματοποίησης της επέμβασης για τη διακοπή της κύησης στους γιατρούς για συνειδησιακούς λόγους.

Πέραν αυτών των εξαιρέσεων, οι γυναίκες που έκαναν άμβλωση αντιμετώπιζαν κίνδυνο ποινικής δίωξης και την επιβολή ποινών 16 ως 54 μηνών.

Μετά τους έξι μήνες της κύησης, θα ισχύουν μόνο οι εξαιρέσεις που είχαν θεσπιστεί, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Εκατοντάδες διαδηλωτές και διαδηλώτριες του «Πράσινου Κύματος» -φεμινιστικού κινήματος που έχει εξαπλωθεί στη Λατινική Αμερική την τελευταία διετία– πανηγύρισαν έξω από το κτίριο του Συνταγματικού Δικαστηρίου στην Μπογκοτά με την ανακοίνωση της απόφασης, κουνώντας τα πράσινα φουλάρια τους. Από την άλλη, η αντισυγκέντρωση των συντηρητικών και πολέμιων του δικαιώματος στην άμβλωση αποδοκίμαζαν λίγο πιο δίπλα κρατώντας μπλε σημαίες.

κολομβίααντί.jpg



Η πίεση του Πράσινου Κύματος με διάφορα μέσα φαίνεται να έπαιξε σημαίνοντα ρόλο σε αυτή την πολύ θετική κατάληξη. Φυσικά, χρειάστηκε να δοθούν πολλές μάχες τα τελευταία δύο χρόνια, στη διάρκεια των οποίων το φεμινιστικό κίνημα έχει αντιμετωπίσει την άρνηση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να αποποινικοποιήσει την άμβλωση.


Τι ισχύει για την άμβλωση στη Λατινική Αμερική

Η Κολομβία είναι αυτή τη στιγμή η τρίτη χώρα που έχει δει τη χαλάρωση του νόμου για τις αμβλώσεις την τελευταία διετία, μετά την Αργεντινή και το Μεξικό, και μόλις η πέμπτη στη Λατινική Αμερική τις τελευταίες δεκαετίες, μαζί με την Κούβα, την Ουρουγουάη και τη Γουιάνα.

Στο Μεξικό, επιτρέπονται ως τη 12η εβδομάδα της κύησης στις πολιτείες Οαχάκα (νότια), Βερακρούς (ανατολικά), Ιδάλγο (κεντρικά), και στο ομοσπονδιακό διαμέρισμα.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς έχει δεσμευθεί να την αποποινικοποιήσει.

κολομβίααμβλώσεις.jpg



Σύμφωνα με εκτιμήσεις οργανώσεων υπέρ των γυναικείων και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων, στην Κολομβία πραγματοποιούνται περίπου 400.000 εκτρώσεις κάθε χρόνο, με μόνο το 10% από αυτές να γίνονται στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας. Δυστυχώς, οι υπόλοιπες γίνονται παράνομα με σοβαρό κίνδυνο της υγείας των εγκύων πολλές φορές, καθώς δεν είναι δεδομένες οι ασφαλείς συνθήκες ή η αξιοπιστία των γιατρών. Μόνο το 2020 έγιναν τουλάχιστον 26.223 παρακινδυνευμένες αμβλώσεις στη χώρα, σύμφωνα με την Προφαμίλια, τοπική υπηρεσία περίθαλψης για εγκύους.

Παράλληλα, μεταξύ του 2006 και του 2019 καταγράφηκαν τουλάχιστον 350 καταδίκες γυναικών με φυλάκιση ή πρόστιμο επειδή έκαναν έκτρωση εκτός του πλαισίου του νόμου. Μάλιστα, 20 από αυτές ήταν ανήλικες.

Από την άλλη, σε λατινοαμερικάνικες χώρες όπως το Ελ Σαλβαδόρ, όπου επικρατεί μία από τις σκληρότερες νομοθεσίες κατά της άμβλωσης, δεκάδες γυναίκες έχουν καταδικαστεί και φυλακιστεί για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας μόνο επειδή υπέστησαν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της κύησης και αναγκάστηκαν να κάνουν έκτρωση.

«Μετά την παραχώρηση δικαιώματος ψήφου, πρόκειται για τη σημαντικότερη και πιο ιστορική απόφαση για τη ζωή, την αυτονομία και την πλήρη και ισότιμη ανάπτυξη των γυναικών», έκρινε η δήμαρχος της πρωτεύουσας Κλαούντια Λόπες.


Πηγή: efsyn.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ