ΠΟΥ: Η ευλογιά των πιθήκων δεν συνιστά, επί του παρόντος, κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Την ίδια στιγμή, εκτός Αφρικής, έχουν καταγραφεί από τον Μάιο περισσότερα από 3.000 κρούσματα σε περισσότερες από 40 χώρες.

Article featured image
Article featured image


Η παγκόσμια αναζωπύρωση της ευλογιάς των πιθήκων αποτελεί υγειονομική απειλή με ανησυχητική εξέλιξη, χωρίς να συνιστά αυτήν τη στιγμή κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Μέσω Twitter δήλωσε ωστόσο, ότι «απαιτείται συντονισμένη δράση τώρα για να σταματήσει η περαιτέρω εξάπλωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, χρησιμοποιώντας μέτρα δημόσιας υγείας και διασφαλίζοντας ότι τα υγειονομικά εργαλεία είναι διαθέσιμα στους πληθυσμούς που βρίσκονται σε κίνδυνο και μοιράζονται δίκαια».

«Προς το παρόν, το γεγονός δεν συνιστά κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνών διαστάσεων για τη δημόσια υγεία, που είναι το ανώτατο επίπεδο συναγερμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», ανέφερε περαιτέρω σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε έπειτα από συνεδρίαση ειδικών για το θέμα.

Σημειώνεται ότι το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του ΠΟΥ, θα έδινε στην ευλογιά των πιθήκων την ίδια ταξινόμηση με την πανδημία του κορωνοϊού και τη συνεχιζόμενη προσπάθεια για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας.



Πάνω από 3.000 κρούσματα εκτός Αφρικής

Μέχρις στιγμής, εκτός Αφρικής, όπου η νόσος είναι ενδημική, έχουν καταγραφεί από τον Μάιο περισσότερα από 3.000 κρούσματα σε περισσότερες από 40 χώρες, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters. Αυτά αφορούν κυρίως άνδρες που έχουν ομοφυλοφιλικές σεξουαλικές επαφές, ενώ δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι.

Η ιογενής ασθένεια που προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με της γρίπης, καθώς και δερματικές αλλοιώσεις είναι ενδημική σε κάποιες περιοχές της Αφρικής. Στην ήπειρο έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.500 ύποπτα κρούσματα από την αρχή του 2022, από τα οποία τα 66 ήταν θανατηφόρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

«Όταν μια ασθένεια επηρεάζει τις αναπτυσσόμενες χώρες, δεν αποτελεί έκτακτη ανάγκη. Γίνεται έκτακτη ανάγκη μόνο όταν επηρεάζονται οι αναπτυγμένες χώρες», δήλωσε ο καθηγητής Εμάνουελ Νακούνε, εκτελών χρέη διευθυντή στο Ινσιττούτο Παστέρ στο Μπανγκουί της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, ο οποίος είναι επικεφαλής μιας πειραματικής θεραπείας για την ευλογιά των πιθήκων.


Με πληροφορίες από lifo.gr & in.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ