Γιατί η «ευλογιά των πιθήκων» θα αποκτήσει νέο όνομα;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεργάζεται με ειδικούς ώστε να καταλήξουν σε ένα νέο όνομα για τη νόσο.

Article featured image
Article featured image


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει το όνομα της «ευλογιάς των πιθήκων», καθώς οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως «πρέπει να βρεθεί ένα όνομα που δεν θα στιγματίζει».

Η αλλαγή στο όνομα έρχεται αφού περισσότεροι από 30 επιστήμονες δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα πως είναι «επείγουσα ανάγκη να βρεθεί ένα όνομα που δεν εισάγει διακρίσεις και δεν στιγματίζει» τα άτομα που μολύνονται με τον ιό.

«Η συνεχής αναφορά στον ιό ως "αφρικανικό" είναι τόσο ανακριβής όσο και μεροληπτική», υποστηρίζουν οι επιστήμονες, την ώρα που έχουν καταγραφεί πάνω από 1.600 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 1.500 «ύποπτα», καθώς και 72 θάνατοι, σε 39 διαφορετικές χώρες. Σε αυτές περιλαμβάνονται, φυσικά και οι χώρες στις οποίες είναι ενδημικός ο ιός.

Η ευλογιά των πιθήκων, όπως αναφέρει το BBC, είναι ενδημική σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής, όμως έχουν καταγραφεί περισσότερα κρούσματα τόσο σε αυτές τις περιοχές όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Τα προηγούμενα κρούσματα περιορίζονταν κυρίως σε περιοχές της Αφρικής όπου τα τρωκτικά – και όχι οι πίθηκοι – πιστεύεται ότι είναι οι κύριοι ξενιστές. Ο ιός προκαλεί δερματικές αλλοιώσεις και συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης και μεταδίδεται μέσω της στενής επαφής.

Η ευλογιά των πιθήκων προκαλείται από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, μέλος της ίδιας οικογένειας ιών με την ευλογιά, αν και είναι πολύ λιγότερο σοβαρή. Ένα νέο όνομα γι’ αυτήν που έχει προταθεί από τους επιστήμονες, είναι το hMPXV, όπως μεταδίδει το BBC, αλλά αναμένεται η τελική απόφαση του ΠΟΥ.Στο μεταξύ, ο ΠΟΥ θα συγκαλέσει την ερχόμενη εβδομάδα την επιτροπή αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών για να εξετάσει εάν το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων συνιστά μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, διεθνούς ενδιαφέροντος.

Μόνο η πανδημία της Covid-19 και η πολιομυελίτιδα θεωρούνται σήμερα από τον ΠΟΥ «καταστάσεις έκτακτης ανάγκης» που εγείρουν διεθνή ανησυχία. Η επιτροπή θα συνεδριάσει την επόμενη Πέμπτη, 23 Ιουνίου.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε ότι ο ιός συμπεριφέρεται «ασυνήθιστα», επηρεάζονται περισσότερες χώρες και είναι αναγκαία η διεθνής συνεργασία ώστε να δοθεί μια συντονισμένη απάντηση. «Δεν θέλουμε να περιμένουμε μέχρι να βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου», σχολίασε η Ιμπραχίμα Σοσέ Φαλ, η διευθύντρια αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων για τις χώρες της Αφρικής.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν απαιτείται ούτε συστήνεται σε αυτήν την περίοδο ο μαζικός εμβολιασμός για την ευλογιά των πιθήκων. Οι προμήθειες εμβολίων είναι περιορισμένες και είναι υπό συζήτηση οι στρατηγικές πρόσβασης στα εμβόλια, εξήγησε.

Η απόφαση για το αν θα χρησιμοποιηθούν εμβόλια της ευλογιάς ή της ευλογιάς των πιθήκων θα πρέπει να βασίζεται στην πλήρη εκτίμηση των κινδύνων και των ωφελειών και να λαμβάνεται κατά περίπτωση, πρόσθεσε ο Οργανισμός στην ανακοίνωσή του.


Με πληροφορίες από ΒΒC/news247

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ