Οι επιστήμονες μάς είχαν προειδοποιήσει από το 1988 για την ευλογιά των πιθήκων

Τι είχαν γράψει οι ειδικοί σε δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση International Journal of Epidemiology.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία: CDC/CYNTHIA S. GOLDSMITH/SCIENCE SOURCE


Εδώ και αρκετά χρόνια φαίνεται να απασχολεί τους επιστήμονες η ευλογιά των πιθήκων, καθώς οι προειδοποιήσεις των ειδικών ξεκινούν από το 1988.

Συγκεκριμένα, σε δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση International Journal of Epidemiology στο τέλος του ’80 οι επιστήμονες προχώρησαν σε μία αρκετά ακριβής πρόβλεψη για την ευλογιά των πιθήκων.

Με την πάροδο του χρόνου, «η μέση έκταση και η διάρκεια κάθε επιδημίας ευλογιάς των πιθήκων θα αυξηθεί», είχαν αναφέρει στο paper τους.

Πίσω στο 1988, επιδημιολόγοι στο Λονδίνο φαίνεται σαν να «κοίταξαν» μέσα σε μια κρυστάλλινη σφαίρα. Σε δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση International Journal of Epidemiology έκαναν μια τολμηρή, και εντυπωσιακά ακριβή, πρόβλεψη για την ευλογιά των πιθήκων: Με την πάροδο του χρόνου, «η μέση έκταση και η διάρκεια κάθε επιδημίας ευλογιάς των πιθήκων θα αυξηθεί», έγραφαν.

Σημειώνεται πως εκείνη την εποχή, η ευλογιά των πιθήκων ήταν μια εξαιρετικά σπάνια νόσος, ενώ οι επαγγελματίες Υγείας εντόπιζαν μόνο λίγα κρούσματα το χρόνο στη Δυτική και Κεντρική Αφρική.

Οι άνθρωποι προσβάλλονταν σχεδόν αποκλειστικά από τρωκτικά ή πρωτεύοντα θηλαστικά και ακολούθως διέδιδαν τον ιό μόνο σε λίγα άτομα. Η μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων ήταν περιορισμένη.

Όμως οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι, με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι σποραδικές εστίες θα αυξάνονταν σε κλίμακα και θα εξαπλώνονταν γεωγραφικά, όπως αναφέρει στην ηλεκτρονική της πύλη η Εθνική Δημόσια Ραδιοφωνία των ΗΠΑ, NPR.

«Σε κάθε δημοσίευση σχετικά με προηγούμενες εξάρσεις της ευλογιάς των πιθήκων, υπήρχε πάντα μία προειδοποίηση για το γεγονός ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για περισσότερα κρούσματα στο μέλλον», επισημαίνει η λοιμωξιολόγος Μπόγκουμα Τιτάντζι Titanji του Πανεπιστημίου Emory. «Αυτή η πρόβλεψη έχει πράγματι επιβεβαιωθεί» σημειώνει.

Η ευλογιά των πιθήκων δεν έχει εξαφανιστεί από τότε, καθώς τη δεκαετία του 1990, καταγράφονταν μόλις περίπου 50 περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων το χρόνο στη Δυτική και Κεντρική Αφρική. Μία εικοσαετία μετά, το 2020, πιθανότατα υπήρχαν περισσότερα από 5.000 κρούσματα, ανέφερε επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε το Φεβρουάριο.

Σήμερα περισσότερα από 450 κρούσματα να έχουν αναφερθεί σε περίπου 20 χώρες.

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχουν περισσότερα κρούσματα που δεν έχουν ανιχνευθεί και ο ιός είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε κοινότητες όπου η ευλογιά των πιθήκων δεν είχε εμφανιστεί ποτέ στο παρελθόν.

evlogia2-2-600x400.jpg


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ