Η Σουηδία προχωρά σε θανάτωση λύκων

Αν και κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Article featured image
Article featured image

Σημαντική μείωση του πληθυσμού των λύκων αποφάσισε η κυβέρνηση της Σουηδίας, θανατώνοντας μέσα στο 2022 τα μισά από τα τετρακόσια ζώα που ζουν στη χώρα, παρότι κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η υπουργός Γεωργίας, Αννα Κάρεν Σάδερμπεργκ, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, τόνισε ότι ο αριθμός των λύκων αυξάνεται ετησίως και με τη θανάτωση κάποιων ζώων θα επιτευχθεί ο στόχος που έθεσε το Κοινοβούλιο, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη συμβουλευθεί την κρατική υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος σχετικά με το ιδανικό μέγεθος του πληθυσμού.
Στο παρελθόν η υπηρεσία εκτιμούσε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν στη Σουηδία λιγότεροι από 300 λύκοι, καθώς και ότι ο πληθυσμός τους πρέπει διαρκώς να εμπλουτίζεται με νέες αφίξεις ώστε να παραμείνει βιώσιμος και να μην αποδυναμωθεί. Η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου, ωστόσο, έχει ταχθεί υπέρ της θανάτωσης των λύκων ώστε να μην ξεπερνούν τα 170 ζώα, που είναι το κατώτατο όριο που έχει θεσπίσει η Ε.Ε. στην οδηγία για τη διατήρηση ειδών και βιοτόπων.

Στον αντίποδα, περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρούν πως ο πληθυσμός των λύκων δεν πρέπει να πέσει κάτω από τα 300 ζώα, καθώς ο σουηδικός βιότοπος μπορεί να αντέξει ακόμα και χίλιους λύκους. Μάλιστα, καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι ενέδωσε στο ισχυρό λόμπι των κυνηγών που ισχυρίζονται ότι οι λύκοι τρώνε τις άλκες και ότι συνιστούν κίνδυνο για τα σκυλιά τους.

Στην ίδια γραμμή και ο εκπρόσωπος του WWF Μπένι Γκάλφερτ, ειδικός στους θηρευτές, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεσή του επισημαίνοντας ότι οι αριθμοί που προκρίνει η σουηδική κυβέρνηση στερούνται επιστημονικής βάσης.

«Η εξέλιξη στη Φύση είναι τελείως απρόβλεπτη και ο αριθμός 170 είναι υπερβολικά χαμηλός. Μας προβληματίζουν θέματα γενετικής που θα επιδεινωθούν όταν τα ζώα μειωθούν». Η υπουργός Γεωργίας, πάντως, εξέφρασε την υποστήριξή της προς τους συμπατριώτες της που «ζουν κοντά στους λύκους και έχουν αγωνία για το μέλλον, και στους κτηνοτρόφους που επηρεάζονται από την παρούσα κατάσταση».


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ