Άνδρας υπέφερε από αμνησία και αυτό οφείλεται στην ερωτική συνεύρεση με τη σύζυγό του

«Χτυπήθηκε» ξαφνικά από Παροδική Σφαιρική Αμνησία (TGA).

Article featured image
Article featured image

Ο 66χρονος άνδρας μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με απώλεια μνήμης.

Ένας άντρας υπέφερε από μια περίοδο αμνησίας έπειτα από μια ερωτική συνεύρεση που είχε με την σύζυγό του, όπως αποκάλυψε μια μελέτη. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Irish Medical Journal στην έκδοση του Μαϊου, ο 66χρονος συνταξιούχος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο αφού «χτυπήθηκε» ξαφνικά από Παροδική Σφαιρική Αμνησία (TGA) μέσα σε 10 λεπτά μετά την ερωική πράξη.

Ο άνδρας αργότερα αποκάλυψε, ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που έπασχε από την πάθηση, καθώς είχε χτυπηθεί με αμνησία κατά τη διάρκεια μιας ερωτικής επαφής με τη σύζυγό του, επτά χρόνια πριν. Οι γιατροί στο Τμήμα Νευρολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Λίμερικ είπαν ότι το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν απόδειξη ότι η ερωτική πράξη θα μπορούσε να λειτουργήσει ως έναυσμα για παροδική αμνησία.


Η Παροδική Σφαιρική Αμνησία (TGA) ορίζεται ως η αιφνίδια, παροδική απώλεια μνήμης και δυνατότητας «εγγραφής» νέας μνήμης που δεν αποδίδεται σε άλλα νευρολογικά αίτια, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο ήεπιληπτική κρίση. Η διάρκεια των επεισοδίων είναι έως 24 ώρες, ωστόσο συνήθως διαρκούν αρκετά λιγότερο (τυπικά έως 6 ώρες).

Η έκθεση περιέγραφε πω ο άνδρας ανακάλυψε ότι είχε χάσει κάθε μνήμη των προηγούμενων δύο ημερών μετά την ερωτική συνεύρεση με την σύζυγό του. «Το απόγευμα είχε ερωτική επαφή δέκα λεπτά πριν από την έναρξη της διαταραχής της μνήμης», περιέγραφε χαρακτηριστικά.

«Αφού είδε την ημερομηνία στο τηλέφωνό του, στενοχωρήθηκε που είχε ξεχάσει την επέτειο του γάμου του την προηγούμενη μέρα. Στην πραγματικότητα, είχε γιορτάσει την επέτειο του γάμου του με τη γυναίκα και την οικογένειά του την προηγούμενη μέρα. Η αυτοβιογραφική του μνήμη παρέμεινε ανέπαφη, αλλά δεν θυμόταν εκείνο το πρωί ή τους εορτασμούς το προηγούμενο βράδυ.

Ο άνδρας ρωτούσε επανειλημμένα τη γυναίκα και την κόρη του για τα γεγονότα εκείνου του πρωινού και της προηγούμενης ημέρας. Δεν αναφέρθηκαν άλλα νευρολογικά συμπτώματα και κατά την άφιξή του στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ήταν απολύτως φυσιολογική η νευρολογική του εξέταση», αναφέρεται επίσης στην έκθεση.

Το TGA προκαλείται παραδοσιακά από ημικρανίες ή έντονη σωματική άσκηση, αν και μπορεί επίσης να προκληθεί από ζεστό ή κρύο νερό, συναισθηματικό στρες, έντονο πόνο ή –όπως ανακάλυψαν πρόσφατα οι γιατροί– ερωτική επαφή.

Λόγω της παροδικής φύσης της πάθησης και του γεγονότος ότι τείνει να εμφανίζεται σε σύντομα, μεμονωμένα περιστατικά, το TGA θεωρείται γενικά ότι είναι μια σχετικά ήπια, διαχειρίσιμη πάθηση, αν και η πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει ότι μπορεί να έχει ένα ποσοστό υποτροπής μεταξύ 6- 10%, κυρίως μεταξύ ατόμων ηλικίας 50-70 ετών.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ