Ο σταρ της R&B, R. Kelly, καταδικάστηκε σε 30 χρόνια κάθειρξη για σεξουαλική κακοποίηση

Οι κατηγορίες αφορούσαν γυναίκες, κορίτσια και αγόρια με κάποια από τα θύματα να περιγράφουν πώς ο R Kelly τούς υπέβαλλε σε διεστραμμένα και σαδιστικά καπρίτσια όταν ήταν ανήλικα.

Article featured image
Article featured image


Ο τραγουδιστής της R&B R.Kelly καταδικάστηκε σε κάθειρξη 30 ετών σε ομοσπονδιακή φυλακή στις ΗΠΑ για πληθώρα κατηγοριών σεξουαλικής κακοποίησης που αντιμετώπιζε, κάποιες από τις οποίες αφορούσαν ανηλίκους.

Η καταδίκη του καλλιτέχνη θεωρήθηκε νίκη για τα θύματα σεξουαλικής βίας, ιδίως εκείνων που διστάζουν να μιλήσουν εναντίον των κακοποιητών τους, φοβούμενοι αντίποινα.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι ένορκοι στη Νέα Υόρκη έκριναν τον R. Kelly ένοχο για sex trafficking και απάτες και για τις εννέα κατηγορίες που τον βάρυναν, ενώ η εισαγγελία είχε ζητήσει ποινή τουλάχιστον 25 ετών.

Στη δίκη, τα θύματα είχαν περιγράψει πώς ο R Kelly τούς υπέβαλλε σε διεστραμμένα και σαδιστικά καπρίτσια όταν ήταν ανήλικα, με αρκετά να λένε ότι απαιτούσε να υπακούν αυστηρά σε κανόνες, όπως το να χρειάζονται την άδειά του για να φάνε ή να πάνε στην τουαλέτα, και να γράφουν «απολογητικές επιστολές» που υποτίθεται ότι τον απαλλάσσουν από αδικήματα.

Πριν από τη σημερινή καταδίκη, ορισμένα από τα θύματα κατέθεσαν στη δίκη, μεταξύ των οποίων και η «Angela», η οποία είπε ότι «με κάθε νέο θύμα που προστέθηκε, η κακία σου μεγάλωνε». Την ημέρα αυτή της καταδίκης «διεκδικούμε τα ονόματά μας», είπε. «Δεν είμαστε πια τα θύματα που ήμασταν κάποτε».

Στην κατάθεσή της, η Lizette Martinez δήλωσε: «Ρόμπερτ, κατέστρεψες τις ζωές τόσων ανθρώπων».

fffff.jpg
Η Lizzette Martinez, συγγραφέας του "Jane Doe #9 How I Surved R.Kelly", μιλά στα Μέσα έξω από το δικαστήριο.



Η υπόθεση του R. Kelly ήρθε εκ νέου στο προσκήνιο στον απόηχο του κινήματος #MeToo, κατά τη διάρκεια του οποίου ισχυροί άνδρες έχουν λογοδοτήσει για σεξουαλικά παραπτώματα και σεξουαλικές επιθέσεις.

Ο R Kelly ακολουθεί τους Χάρβεϊ Γουάινστιν, Μπιλ Κόσμπι και άλλους εξέχοντες άντρες που καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης για κακοποίηση, αν και ο δεύτερος αθωώθηκε μετά από έφεση.

O τραγουδιστής με επιτυχίες, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα «Ignition« και «I Believe I Can Fly», εκπροσωπήθηκε από την Jennifer Bonjean, δικηγόρο που εκπροσωπούσε επίσης τον Μπιλ Κόσμπι.

Η καταδίκη του ήρθε χρόνια μετά τις πρώτες καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης εναντίον του. Μεταξύ των γυναικών που τον κατήγγειλαν ήταν και η πρώην σύζυγός του, Andrea Kelly, η οποία δήλωσε ότι φοβόταν ότι ο Kelly θα μπορούσε να τη σκοτώσει.

Τον Ιούνιο του 2002 βρέθηκε αντιμέτωπος με 21 κατηγορίες σχετικές με τη δημιουργία βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, που περιλάμβαναν διάφορες σεξουαλικές πράξεις, αλλά αθωώθηκε για όλες τις κατηγορίες μετά από δίκη το 2008.

Το 2017, ένα άρθρο στο Buzzfeed έφερε στη δημοσιότητα νέους ισχυρισμούς ότι ο R Kelly είχε παγιδεύσει έξι γυναίκες σε μια σεξουαλική «αίρεση», αφού τις εκμεταλλεύτηκε όταν τον προσέγγισαν για βοήθεια στη μουσική τους καριέρα.

Στη συνέχεια, τον Ιανουάριο του 2019, προβλήθηκε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Lifetime ένα ντοκιμαντέρ έξι επεισοδίων με τίτλο «Surviving R Kelly», το οποίο περιγράφει λεπτομερώς τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και παραπτώματα κατά του τραγουδιστή. Στο ντοκιμαντέρ, τα θύματα αναρωτήθηκαν αν οι ιστορίες τους αγνοήθηκαν στο παρελθόν επειδή ήταν μαύρες γυναίκες.

Ερωτηθείς σχετικά με ορισμένους ισχυρισμούς κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο CBS το 2019, ο Kelly έβαλε τις φωνές στην υπεύθυνη της συνέντευξης, Gayle King, και αρνήθηκε κάθε κατηγορία.

WWXLCJ56CJKNNN65VO3SV4U6DA.jpg


Το καταδικαστικό υπόμνημα που κατέθεσαν οι εισαγγελείς αναφέρει μεταξύ άλλων: «Με τη βοήθεια του στενού του κύκλου και για μια περίοδο δεκαετιών, ο κατηγορούμενος κυνηγούσε παιδιά και νεαρές γυναίκες για δική του σεξουαλική ικανοποίηση. Προκειμένου να πραγματοποιήσει τα πολλά εγκλήματά του, βασίστηκε στη φήμη, τα χρήματα και τη δημοφιλία του ως σταρ της R&B και χρησιμοποίησε τον μεγάλο κύκλο του για να πραγματοποιήσει και να αποκρύψει τα εγκλήματά του».

Ενώ οι εισαγγελείς ζητούσαν ελάχιστη ποινή 25 ετών, η υπεράσπιση του Kelly πίεσε για ποινή 10 ετών ή μικρότερη, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να τύχει ελαφρύνσεων επειδή «βίωσε μια τραυματική παιδική ηλικία που περιλάμβανε σοβαρή, παρατεταμένη σεξουαλική κακοποίηση, φτώχεια και βία».

Ο τραγουδιστής, με πραγματικό όνομα Robert Sylvester Kelly, κρατείται στο κέντρο κράτησης Metropolitan στο Μπρούκλιν από την ετυμηγορία του περασμένου Σεπτεμβρίου, ενώ αντιμετωπίζει περαιτέρω νομικά προβλήματα, αφού κατηγορείται επίσης για αποπλάνηση ανηλίκου, κατοχή εικόνων κακοποίησης παιδιών και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης. Η δίκη αυτή έχει οριστεί για τον Αύγουστο.

ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ