«Μάς απομένουν 1028 μέρες»

Τι σημαίνει τελικά το (απαισιόδοξο) μήνυμα που ήταν γραμμένο στο μπλουζάκι της διαδηλώτριας που εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο του Roland Garros και δέθηκε στο φιλέ;

Article featured image
Article featured image


Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη ο δεύτερος ημιτελικός των ανδρών στο Roland Garros, μεταξύ του Κροάτη Μαριν Τσίλιτς και του Νορβηγού Κάσπερ Ρούουντ, την Παρασκευή 3/6, μια διαδηλώτρια εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο του «Philippe Chatrier» και, πριν προλάβει να αντιδράσει κανείς, δέθηκε στο φιλέ.

Οι παίκτες απομακρύνθηκαν άμεσα από το γήπεδο και το παιχνίδι διεκόπη, τη στιγμή που ο Ρούουντ είχε το προβάδισμα με 3-6, 6-4, 4-1. Οι υπεύθυνοι ασφαλείας, κινητοποιήθηκαν και λίγα λεπτά η διαδηλώτρια απομακρύνθηκε. Το παιχνίδι συνεχίστηκε μετά από 15 λεπτά.

1000fff.jpgΗ νεαρή γυναίκα φορούσε ένα μπλουζάκι που έγραφε «μας απομένουν 1028 μέρες», ενώ πάνω ήταν τυπωμένη και μια ηλεκτρονική διεύθυνση. Σε αυτή την ηλεκτρονική διεύθυνση μπορεί να βρει κανείς το τι ακριβώς σημαίνει αυτό το σύνθημα.Η ταυτότητα της κοπέλας

Η συγκεκριμένη κοπέλα είναι Γαλλίδα, 22 ετών, το όνομά της είναι Alizée και είναι ακτιβίστρια κατά της κλιματικής αλλαγής.

«Συγγνώμη που διέκοψα το παιχνίδι σας, αλλά όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στο Roland Garros και πρέπει να χτυπήσουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Κανείς δεν ματώνει όταν κάνουμε πορείες για το κλίμα, όταν όλοι θα πεθάνουμε, οπότε εδώ επιλέξαμε να δράσουμε. Βρισκόμαστε στο 2022 και είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα, ο κόσμος στον οποίο μας στέλνουν οι πολιτικοί είναι ένας κόσμος στον οποίο το Roland Garros δεν θα μπορεί πλέον να υπάρχει. Μπήκα στο γήπεδο γιατί δεν μπορώ πλέον να διακινδυνεύσω να μην κάνω τίποτα ενόψει της κλιματικής έκτακτης ανάγκης. Είμαστε η τελευταία γενιά ανθρώπων που μπορούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα και πρέπει να το κάνουμε. Γράφουμε το τελευταίο κεφάλαιο όλων των χιλιετιών που έχουν περάσει μπροστά μας», είπε η ίδια.

roland1028.jpg

Η Alizée ανήκει στην ακτιβιστική οργάνωση «Dernière Rénovation» η οποία θεωρεί πως η ανθρωπότητα πρέπει να δράσει τώρα, πριν είναι αργά, για την κλιματική αλλαγή και οι 1028 ημέρες (κάτι λιγότερο από τρία χρόνια δηλαδή) είναι ουσιαστικά ο χρόνος στον οποίο ή θα πρέπει να έχουν γίνει οι απαιτούμενες αλλαγές από τα κράτη ή θα έχουμε φτάσει στο σημείο που δεν θα υπάρχει, πλέον, επιστροφή.Στην ιστοσελίδα της συγκεκριμένης οργάνωσης, τα μέλη της επιτίθενται κατά κύριο λόγο στη γαλλική κυβέρνηση τονίζοντας πως αν και έχει καταδικαστεί ακόμα και από γαλλικά δικαστήρια για αδράνεια σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, δεν έχει κάνει το παραμικρό για να αλλάξει τη συγκεκριμένη κατάσταση. Υπάρχει, μάλιστα, η σημείωση πως από τις 11 Ιουνίου και για «για όσο έχουμε ακόμα δυνάμεις» θα ξεκινήσουν μια εκστρατεία ενημέρωσης στο πλαίσιο ακτιβιστικών δράσεων μέσα και έξω από τη Γαλλία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ