Σε αυτήν τη χώρα ξεκινά σήμερα η μεγαλύτερη δοκιμή για την τετραήμερη εργασία

Περισσότεροι από 3.300 εργαζόμενοι σε 70 εταιρείες ξεκινούν από σήμερα, Δευτέρα, να εργάζονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα χωρίς μειωμένες αποδοχές.

Article featured image
Article featured image


Η μεγαλύτερη δοκιμή για την τετραήμερη εργασία ξεκίνησε σήμερα στη Βρετανία, όπου περισσότεροι από 3.300 εργαζόμενοι σε 70 εταιρείες θα εργάζονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα χωρίς μειωμένες αποδοχές. Πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα που θα διαρκέσει έξι μήνες και βασίζεται στο μοντέλο του 100:80:100, δηλ. 100% της αμοιβής για το 80% του χρόνου, με τη δέσμευση για τήρηση της παραγωγικότητας στο 100%. 

Οι εταιρείες που συμμετέχουν στην πρώτη, τη μεγαλύτερη δοκιμή του νέου μοντέλου εργασίας παγκοσμίως, δεν είναι ούτε του ίδιου μεγέθους, ούτε του ίδιου αντικειμένου, αλλά ούτε και του ίδιου κεφαλαίου. Αφορά τόσο μικρές τοπικές επιχειρήσεις έως και μεγάλες χρηματοοικονομικές εταιρείες.


«Το όχημα για το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα»

Το πιλοτικό πρόγραμμα διοργανώνεται από την 4 Day Week Global σε συνεργασία με τη δεξαμενή σκέψης Autonomy, την εκστρατεία 4 Day Week και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Boston College.

Ο Joe O'Connor, διευθύνων σύμβουλος του μη κερδοσκοπικού ομίλου 4 Day Week Global, δήλωσε ότι «καθώς βγαίνουμε από την πανδημία του κορωνοϊού, όλο και περισσότερες εταιρείες αναγνωρίζουν ότι το κλειδί για τον ανταγωνισμό είναι η ποιότητα ζωής και ότι η εργασία με μειωμένο ωράριο, εστιασμένη στην παραγωγή, είναι το όχημα για να τους δώσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian, οι ερευνητές των Πανεπιστημίων του Cambridge, της Οξφόρδης και του Boston College θα συνεργαστούν με κάθε εταιρεία προκειμένου να μετρήσουν τον αντίκτυπο στην παραγωγικότητα της επιχείρησης και την ευημερία των εργαζομένων της, καθώς και τον αντίκτυπο στο περιβάλλον και την ισότητα των φύλων.


«Iστορική δοκιμή»

Η Juliet Schor, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Boston College και επικεφαλής ερευνήτρια περιέγραψε τους έξι αυτούς μήνες ως μια «ιστορική δοκιμή».

«Θα αναλύσουμε πώς ανταποκρίνονται οι εργαζόμενοι στο να έχουν μια επιπλέον ημέρα άδειας, όσον αφορά το άγχος και την εξάντληση, την ικανοποίηση από την εργασία και τη ζωή, την υγεία, τον ύπνο, την ενέργεια, τα ταξίδια και πολλές άλλες πτυχές της ζωής», είπε και πρόσθεσε: «Η τετραήμερη εργασία θεωρείται γενικά μια πολιτική που βοηθά τους εργαζόμενους, τις εταιρείες και το κλίμα».


Ο Wyatt Watts, 25, επικεφαλής της ομάδας στην Platten's Fish and Chips, είπε: «Όταν άκουσα για πρώτη φορά ότι θα εργαζόμασταν λιγότερες ώρες με την ίδια αμοιβή, σκέφτηκα από μέσα μου που είναι η παγίδα. Συνήθως είμαι τόσο εξαντλημένος από τη δουλειά που δεν έχω την ενέργεια, οπότε ελπίζω ότι ο επιπλέον χρόνος για ξεκούραση θα αυξήσει τα επίπεδα ενέργειάς μου».

Ο Ed Siegel, διευθύνων σύμβουλος της Charity Bank, δήλωσε περήφανος που η τράπεζά του είναι μία από τις πρώτες τράπεζες στη Βρετανία που αγκάλιασε την τετραήμερη εργασία.

«Είμαστε εδώ και πολύ καιρό πρωταθλητές της ευέλικτης εργασίας. Για την Charity Bank, η μετάβαση σε τετραήμερη εργασία φαίνεται φυσικό επόμενο βήμα. Η ιδέα του 20ού αιώνα για πενθήμερη εργασία δεν είναι πλέον η καλύτερη λύση για τις επιχειρήσεις του 21ου αιώνα. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η τετραήμερη εργασία, χωρίς αλλαγή σε μισθούς ή επιδόματα θα δημιουργήσει ένα πιο ευτυχισμένο εργατικό δυναμικό και θα έχει εξίσου θετικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα της επιχείρησης, την εμπειρία των πελατών και την κοινωνική μας αποστολή».

Οι δοκιμές για την τετραήμερη εργασία υποστηρίζονται από την κυβέρνηση της Βρετανίας. Μάλιστα, ανάλογες δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν η Ισπανία και η Σκωτία.


Με πληροφορίες από Guardian/Athens Voice

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ