Ο Βασίλης είναι 66 ετών και ο Χρήστος 55, αλλά η ηλικία δεν τους εμπόδισε να κυνηγήσουν το όνειρό τους

Δίνουν Πανελλήνιες με τον πρώτο να στοχεύει στη Γυμναστική Ακαδημία και τον δεύτερο στη Θεολογική.

Article featured image
Article featured imageΟι Πανελλήνιες 2022 έχουν ξεκινήσει με τους υποψηφίους να εξετάζονται στα πρώτα μαθήματα. Ανάμεσά τους, στις αίθουσες των εξεταστικών κέντρων στη Θεσσαλονίκη, βρίσκονται ένας 66χρονος και ένας 55χρονος, αποδεικνύοντας πως «ποτέ δεν είναι αργά» να διεκδικήσεις και να πετύχεις τα όνειρά σου. Ο πρώτος προσδοκά να περάσει στα ΤΕΦΑΑ και ο δεύτερος είναι έτοιμος να αφήσει για λίγο στην άκρη τις υποχρεώσεις που έχει στο κομμωτήριό του και να μπει στη Θεολογική.

«Ξεκίνησα το Γυμνάσιο μαζί με την εγγονή μου»

Ο Βασίλης Τσίμας είναι 66 ετών και όταν μπήκε για πρώτη φορά στην τάξη για να δώσει Πανελλήνιες, κάποιοι νόμισαν ότι είναι επιτηρητής. Για εκείνον, η είσοδός του από την πόρτα του σχολείου ήταν κάτι που έκλεινε έναν κύκλο που είχε αφήσει στην αναμονή.

«Κάτι πάντα μου έλειπε... Όλα τα χρόνια, όσο εργαζόμουν, δεν αισθανόμουν καλά. Από πολύ μικρός βγήκα στη βιοπάλη, αναγκάστηκα να εργαστώ για να αυτοσυντηρηθώ και όταν στα 58 χρόνια μου αποκαταστάθηκα επαγγελματικά και οικονομικά, αποφάσισα να τελειώσω το σχολείο και τώρα δίνω πανελλήνιες εξετάσεις», εξηγεί ο κ. Τσίμας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μάλιστα, όπως λέει, η μεγαλύτερη χαρά του ήταν ότι ξεκίνησε την πρώτη γυμνασίου μαζί με την εγγονή του. «Για μένα, το ευτυχές γεγονός, ήταν ότι από την πρώτη γυμνασίου ήμουν με την εγγονή μου. Είχαμε ανταγωνισμό μεταξύ μας και τελικά τελειώσαμε μαζί. Μάλιστα, κατάφερα και την πέρασα στον βαθμό του απολυτηρίου», λέει χαριτολογώντας, με ένα πλατύ χαμόγελο μικρού παιδιού να σχηματίζεται στο πρόσωπό του.

Η διαδρομή μέχρι τις Πανελλήνιες 2022 δεν ήταν εύκολη για τον κ. Τσίμα. Εργαζόταν ως δάσκαλος πολεμικών τεχνών και έμπορος αθλητικών ειδών, ενώ έπρεπε να διαβάζει με συστηματικό τρόπο, για να πετύχει τον στόχο του. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν σκέφτηκε να τα παρατήσει. Κατάφερε να τελειώσει το γυμνάσιο και το λύκειο στο 1ο Εσπερινό σχολείο της Θεσσαλονίκης.


«Πελάτισσες στο κομμωτήριο μού κρατούσαν το βιβλίο της ιστορίας»

Ο 55χρονος κομμωτής Χρήστος Στάγγος δίνει το παράδειγμα στους μικρότερους. Μπορεί να διατηρεί κομμωτήριο εδώ και τρεις δεκαετίες, αλλά το μεγάλο του όνειρο ήταν να ξεκινήσει και πάλι το σχολείο που εγκατέλειψε γιατί υπήρξε ανάγκη να εργαστεί.

«Ήταν μεγάλο αγκάθι για μένα που τόσα χρόνια δεν είχα καταφέρει να υλοποιήσω το όνειρό μου. Κάθε χρόνο έλεγα πως θα ξεκινήσω το σχολείο και η δουλειά, οι υποχρεώσεις, όλα, δεν μ' άφηναν να το κάνω. Υπηρέτησα τον χώρο της ομορφιάς, όμως πάντα ήθελα να σπουδάσω. Ήταν πολύ δύσκολη προσπάθεια, διάβαζα 4-5 ώρες τα βραδιά, για να συμπληρώσω τα κενά. Διάβασμα παντού, ακόμα και στο κομμωτήριο... Οι πελάτισσές μου με βοηθούσαν, κρατούσαν το βιβλίο και τους έλεγα την ιστορία, με στήριξαν σαν να ήταν η οικογένειά μου», δήλωσε ο κ. Στάγγος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Όταν μπαίνω στην αίθουσα, νομίζουν ότι είμαι καθηγητής και μάλιστα με ρωτάνε: 'Κύριε καθηγητά τι θα γράψουμε;'. Είναι όμορφο και μετά όταν τους λέω είμαι και εγώ μαζί σας, είμαι μαθητής και θα δώσω εξετάσεις, τους φαίνεται πολύ περίεργο, αλλά τους αρέσει», λέει για τις αντιδράσεις των συνυποψηφίων του.

Στόχος του Χρήστου Στάγγου είναι να καταφέρει να περάσει στο τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, της Θεολογικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αφού από πολύ μικρή ηλικία ήταν πολύ κοντά στον Θεό και στην Εκκλησία και ήταν η υπόσχεση που είχε δώσει στη μητέρα του, όταν την έχασε σε ηλικία 13 ετών.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ