Η Μαρίνα Οβσιανίκοβα κατηγορείται από τους Ουκρανούς ως πράκτορας του Πούτιν

Η δημοσιογράφος, που στα μέσα του περασμένου Μαρτίου, εισέβαλε στο πλατό ρωσικού καναλιού, κρατώντας ένα αντιπολεμικό πλακάτ, βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με άλλου είδους κατηγορίες.

Article featured image
Article featured image


Μια, μάλλον, απρόσμενη τροπή πήρε η υπόθεση της δημοσιογράφου, Μαρίνα Οβσιανίκοβα, η οποία, στα μέσα του περασμένου Μαρτίου, την ώρα που έπαιζε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ρωσικού Channel One εισέβαλε μέσα στο πλατό με αντιπολεμικό πλακάτ γραμμένο στα αγγλικά και τα ρωσικά που έγραφε: «Οχι πόλεμος! Σταματήστε τον πόλεμο. Μην πιστεύετε στην προπαγάνδα. Σας λένε ψέματα εδώ. Ρώσοι εναντίον του πολέμου».



Η γυναίκα αυτή μέσα σε λίγες ώρες είχε γίνει μια ηρωίδα τόσο για την Ουκρανία όσο και για τη Δύση και, μάλιστα, δεν ήταν λίγοι αυτοί που φοβούμενοι για τη ζωή της έκαναν τα αδύνατα, δυνατά προκειμένου να φύγει γρήγορα από τη Μόσχα.

Η Μαρίνα Οβσιάνικοβα συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση. Στη συνέχεια τής επιβλήθηκε πρόστιμο και την άφησαν ελεύθερη. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι την είχε προσωπικά ευχαριστήσει, ο Εμανουέλ Μακρόν τής πρότεινε άσυλο στη Γαλλία και λίγο αργότερα η Ρωσίδα δημοσιογράφος δέχθηκε πρόταση να εργαστεί στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

Αλλά το κλίμα, πλέον, έχει αντιστραφεί για τη 43χρονη δημοσιογράφο η οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με μια νέα, σκληρή πραγματικότητα αφού το Κίεβο την κατηγορεί πως είναι πράκτορας του Πούτιν. Και κάπως έτσι, αυτήν τη στιγμή, η Οβσιανίκοβα βρέθηκε να κατηγορείται για προδοσία στη Ρωσία και για κατασκοπεία στην Ουκρανία.


Η ίδια η δημοσιογράφος ανήρτησε στα social media δημοσίευμα της «Repubblica» σύμφωνα με το οποίο «Οι Ουκρανοί τη θεωρούν κατάσκοπο της FSB»! Η δημοσιογράφος λέει ότι οι Ουκρανοί δεν την θέλουν: «Πήγα στην Ουκρανία στις 27 Μαΐου και ήθελα να πάρω συνέντευξη από τον Ζελένσκι, να δείξω στη Ρωσία τη φρίκη της Μπούτσα, το κακό που κάνει ο Πούτιν στον ουκρανικό λαό. Αλλά στις 31 του μηνός αναγκάστηκα να φύγω. Η συνοδός μου ανησυχούσε πολύ για την ασφάλειά μου».



Η Μαρίνα έχει γεννηθεί στην Οδησσό, είναι μισή Ουκρανή και μισή Ρωσίδα. Οι Ουκρανοί συνάδελφοί της τη θεωρούν «προγεφύρωμα μιας ειδικής επικοινωνιακής-ψυχολογικής επιχείρησης που σχεδίασαν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες».

«Ενώ καταφέρεται κατά του Πούτιν και της εξουσίας του, η Μαρίνα ταυτόχρονα διαχωρίζει τη μοίρα του προέδρου της Ρωσίας από τη μοίρα του λαού, υποστηρίζοντας ότι οι κυρώσεις πρέπει να πλήξουν μόνο αυτόν και τους ολιγάρχες. Ε, ακριβώς αυτήν την αφήγηση χρειάζεται το Κρεμλίνο για να αρθούν οι κυρώσεις», έγραψε στο Facebook η Ντίμα Ρέπλιαντσουκ, «ερευνήτρια δημοσιογράφος που συνεργάζεται με τον γενικό εισαγγελέα του Κιέβου για τον εντοπισμό των δραστών των εγκλημάτων πολέμου».

Στις 14 Απριλίου, Ουκρανοί ακτιβιστές απαίτησαν από τη γερμανική «Die Welt» να την απολύσει. Μία εβδομάδα αργότερα, της αρνήθηκαν το «Γερμανικό Βραβείο Ελευθερίας», επειδή υπήρξαν διαμαρτυρίες σε βάρος της.



Το ταξίδι της Οβσιανίκοβα μεταξύ Κιέβου και Οδησσού, στο τέλος Μαΐου, είχε λάβει δημοσιότητα αφού όλοι μιλούσαν με τον ίδιο τρόπο: έλεγαν ότι είναι μία πολύ εκλεπτυσμένη αποστολή προπαγάνδας της FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας) μεταμφιεσμένη σε θαρραλέα διαφωνία.

Η ίδια η παρουσία της Μαρίνας στην Ουκρανία και οι κινήσεις της αμφισβητήθηκαν. «Εχω βίντεο και φωτογραφίες από το ταξίδι μου», είχε πει η Μαρίνα. Και για να αποδείξει τα λεγόμενά της έστειλε στους Ιταλούς φωτογραφία της από ένα ξενοδοχείο της Οδησσού και απόσπασμα από ένα ρεπορτάζ, αδημοσίευτο προς το παρόν, που έκανε για λογαριασμό της γερμανικής «Die Welt», με την οποία συνεργάζεται.

«Στην Ουκρανία με μισούν και νομίζουν ότι είμαι κατάσκοπος της FSB, στη Ρωσία νομίζουν ότι είμαι κατάσκοπος των Αγγλων! Είπα ό,τι είπα για τις κυρώσεις προτού δω τη σφαγή της Μπούτσα. Τώρα άλλαξα γνώμη! Έχω πειστεί ότι ο πόλεμος είναι συλλογική ευθύνη των Ρώσων και ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να χτυπήσει τη Ρωσία με περισσότερες κυρώσεις από αυτές που έχει ήδη επιβάλει. Ήμουν έτοιμη να το εξηγήσω, όμως δεν μου δόθηκε η ευκαιρία. Πλέον, ζω στο Βερολίνο, μόνη. Έχω χάσει τα πάντα για να στηρίξω τους Ουκρανούς: τα παιδιά μου είναι σαν κρατούμενοι στη Ρωσία, δεν μπορώ να τα αγκαλιάσω, δεν έχω πια το σπίτι μου, δεν έχω πια τη δουλειά μου. Ωστόσο, στην Ουκρανία με μισούν. Σε ποια φυλακή θα πάω; Στη Ρωσία ή στην Ουκρανία;», έγραψε και τονίζει πως έχασε τα πάντα ακόμα και την οικογένειά της αφού τα παιδιά της την κατηγορούν ότι τα κατέστρεψε, και ο πρώην σύζυγός της, δημοσιογράφος στο δημόσιο ρωσικό κανάλι RussiaToday, της έκανε αγωγή ώστε να της στερήσει το δικαίωμα να τα βλέπει!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ