Η Marina Ovsyannikova, η γυναίκα με το αντιπολεμικό πλακάτ, μίλησε για την απόφασή της

Η ίδια κινδυνεύει ακόμη και 15ετή κάθειρξη.

Article featured image
Article featured image


Μιλώντας χθες έξω από το δικαστήριο που της επέβαλε τελικά πρόστιμο περίπου 300 δολαρίων, η Marina Ovsyannikova είπε: «Ήταν η αντιπολεμική μου απόφαση. Πήρα αυτή την απόφαση μόνη μου γιατί δεν μου αρέσει που η Ρωσία ξεκινά αυτή την εισβολή. Ήταν πραγματικά τρομερό».



«Θέλω να ευχαριστήσω όλους για την υποστήριξή τους, τους φίλους και τους συναδέλφους. Ήταν μερικές πολύ δύσκολες μέρες στη ζωή μου. Πέρασα δύο μέρες χωρίς ύπνο. Με ανέκριναν για πάνω από 14 ώρες».

Κατηγόρησε μάλιστα τις αρχές ότι αρχικά της αρνήθηκαν νομική βοήθεια. Το ίδιο είπαν και οι δικηγόροι μέσα στο δικαστήριο ότι δηλαδή παρά το γεγονός ότι είχαν ζητήσει να παρίσταται δικηγόρος, για πολλές ώρες στην Marina Ovsyannikova δεν δόθηκε τέτοια δυνατότητα.

«Δεν μου επέτρεπαν να έρθω σε επαφή με οικείους και συγγενείς. Δεν επέτρεψαν καμία νομική βοήθεια. Ήμουν σε δύσκολη κατάσταση», είπε.

H ίδια ζήτησε να της επιτραπεί να ξεκουραστεί προτού σχολιάσει περαιτέρω, τονίζοντας ξανά ότι ήταν δική της απόφαση να πραγματοποιήσει τη διαμαρτυρία της.



Κινδυνεύει ακόμα και με 15ετή κάθειρξη

Η γυναίκα που εμφανίσθηκε κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού δελτίου του προσκείμενου στο Κρεμλίνο Pervy Kanal (1ο Κανάλι) πίσω από την τηλεπαρουσιάστρια, κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε «Όχι στον Πόλεμο. Μην πιστεύετε την προπαγάνδα. Εδώ, σας λένε ψέματα», κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης έως και 15 ετών.



«Υποθέτω ότι η πελάτις μου Marina Ovsyannikova, απειλείται από ποινική και όχι διοικητική δίωξη με βάση τον νέο νόμο που προβλέπει κάθειρξη έως και 15 ετών», δήλωσε νωρίτερα ο δικηγόρος της Ντανίιλ Μπέρμαν.

«Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα οι αρχές να την μετατρέψουν σε παράδειγμα για να φιμώσουν άλλους διαμαρτυρόμενους», πρόσθεσε.

Η σκηνή που εκτυλίχθηκε χθες κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού δελτίου είναι πρωτοφανής σε μία χώρα όπου η ενημέρωση τελεί υπό δρακόντειο έλεγχο, ο οποίος έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Οι ρωσικές αρχές υιοθέτησαν κατά τις πρώτες κιόλας ημέρες της εισβολής νόμο που τιμωρεί με έως και 15 χρόνια φυλακής τη δημοσίευση «δυσφημιστικών για τον ρωσικό στρατό πληροφοριών».

Στο πλαίσιο αυτού του νόμου θα ασκηθεί η δίωξη κατά της Marina Ovsyannikova, μητέρας δύο παιδιών, σύμφωνα με τον δικηγόρο της.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε προηγουμένως «χουλιγκανισμό» την πράξη της Marina Ovsyannikova, ενώ το Pervy Kanal ανακοίνωσε ότι διεξάγεται εσωτερική έρευνα για το «περιστατικό».

Σε βίντεο που έγραψε πριν από την ενέργεια διαμαρτυρίας, η ίδια εξηγούσε ότι ο πατέρας της είναι Ουκρανός, η μητέρα της Ρωσίδα και ότι δεν αντέχει τη μετάδοση ψεμάτων που μετατρέπουν σε ζόμπι τους Ρώσους.

Έκτοτε έχει λάβει στον λογαριασμό της στο Facebook δεκάδες χιλιάδες μηνύματα υποστήριξης.



Πάντως, το πρόστιμο που τής επιβλήθηκε την Τρίτη αφορούσε το εν λόγω βίντεο και όχι τη διαμαρτυρία στον αέρα. Η κ. Ovsyannikova κατηγορήθηκε για παράνομη διοργάνωση διαδήλωσης.

Το κρατικοδίαιτο Tass, ανέφερε ότι η κ. Ovsyannikova ερευνάται για παραβίαση του νέου ρωσικού νόμου περί «ψευδών πληροφοριών», ο οποίος επισύρει ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών για όποιον διαδίδει ειδήσεις σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που αντιβαίνουν στο επίσημο αφήγημα του Κρεμλίνου. Ο κ. Badamshin επιβεβαίωσε ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ