Μπορεί ένα χάπι να μάς σώσει από το hangover;

Το να ξυπνάς με hangover την επόμενη μέρα είναι σίγουρα απαίσιο, αλλά ένα χάπι που κυκλοφόρησε εδώ και λίγες μέρες, υπόσχεται θεαματικά αποτελέσματα.

Article featured image
Article featured image


Ένα νέο συμπλήρωμα που υπόσχεται ότι μειώνει τις επιπτώσεις του hangover διατίθεται, εδώ και μερικές μέρες, προς πώληση στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τη ζήτηση να είναι τεράστια και να οδηγεί ήδη σε ελλείψεις.

Το σκεύασμα σε μορφή χαπιού παράγεται από τη σουηδική εταιρεία Myrkl, ενώ διατίθεται -και διαφημίζεται- στην αγορά ως το «πρώτο προϊόν στην ιστορία που διασπά αποτελεσματικά το αλκοόλ». Παρουσιάζεται δε, ως μια (αποτελεσματική) μέθοδος μείωσης των βραχυπρόθεσμων επιπτώσεων της κατανάλωσης αλκοόλ, όπως η ευφορία και το άγχος. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι ο στόχος της «είναι να βοηθήσει όλους όσοι έχουν καταναλώσει αλκοόλ να ξυπνούν στα καλύτερά τους την επόμενη μέρα».

Το προβιοτικό συμπλήρωμα περιέχει δύο φιλικά προς το έντερο βακτήρια – Bacillus subtilis και Bacillus coagulans – που παράγονται από ζυμωμένο πίτουρο ρυζιού. Αυτά τα βακτήρια διασπούν φυσικά το αλκοόλ σε νερό και διοξείδιο του άνθρακα. Μια ανθεκτική στα οξέα κάψουλα προστατεύει τα βακτήρια από τα φυσικά οξέα του στομάχου, ώστε να μπορούν να φτάσουν στο έντερο, όπου το μεγαλύτερο μέρος της αλκοόλης απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος.

resize.jpg



Το χάπι, σύμφωνα με τις οδηγίες του, πρέπει να λαμβάνεται μεταξύ μίας και δώδεκα ωρών πριν από την κατανάλωση αλκοόλ, ενώ ένα κουτί με 30 κάψουλες κοστίζει 30 λίρες (περίπου 35 ευρώ).

Untitled.png

Ωστόσο…

Τα στοιχεία για το Myrkl βασίζονται σε μία μόνο δημοσιευμένη ερευνητική μελέτη, γεγονός που σημαίνει ότι τα δεδομένα για ευρύτερες πληθυσμιακές ομάδες είναι επί του παρόντος περιορισμένα.

24 υγιείς νέοι λευκοί ενήλικες κλήθηκαν να λαμβάνουν δύο δισκία Myrkl ή εικονικά χάπια κάθε μέρα για επτά ημέρες. Στη συνέχεια, τους δόθηκε μικρή ποσότητα αλκοόλ (μεταξύ 50 και 90 ml) ανάλογα με το βάρος τους. Τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα τους ελέγχονταν για τις επόμενες δύο ώρες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εντός των πρώτων 60 λεπτών, η ποσότητα αλκοόλ στο αίμα ήταν 70 τοις εκατό χαμηλότερη σε όσους έλαβαν το Myrkl σε σύγκριση με το εικονικό χάπι.



Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες

Ο επίτιμος Αναπληρωτής Καθηγητής Ηπατολογίας στο Πανεπιστήμιο του Plymouth, ο Ashwin Dhanda, αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα της μελέτης σε ομάδες πέραν από αυτές που συμμετείχαν στην έρευνα, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες για να ελεγχθεί η πραγματική αποτελεσματικότητα του σκευάσματος.

Επίσης, η μελέτη φαίνεται να αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Λειτουργεί το χάπι σε άτομα που δεν είναι νέα, υγιή και λευκά; Λειτουργεί σε άτομα με νόσο του εντέρου ή του ήπατος; Υπάρχουν διαφορές στην επίδραση του χαπιού μεταξύ ανδρών και γυναικών; Τι συμβαίνει όταν το φαγητό και το αλκοόλ λαμβάνονται μαζί; Αλλάζουν τα φάρμακα τη δράση των χαπιών;



Δεν είναι πανάκεια

Ο Håkan Magnusson, Διευθύνων Σύμβουλος του Myrkl, σημείωσε ότι το χάπι για το hangover «δεν έχει σχεδιαστεί ως δικαιολογία για να πιείτε πέρα από τις οδηγίες του NHS».

Η υγειονομική υπηρεσία συνιστά επί του παρόντος σε άνδρες και γυναίκες να μην πίνουν περισσότερες από 14 μονάδες (έξι μπίρες μέσης περιεκτικότητας αλκοόλ ή 10 μικρά ποτήρια κρασί χαμηλότερης περιεκτικότητας) την εβδομάδα σε τακτική βάση. Το NHS προτείνει επίσης η κατανάλωση αλκοόλ να κατανέμεται σε τρεις ή περισσότερες ημέρες, για όσους πίνουν έως και 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα.

Όπως σημείωσε ο Magnusson:

«Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι ένα τεράστιο μέρος της βρετανικής κουλτούρας, με την πλειοψηφία των Βρετανών να βγαίνουν έξω κάθε εβδομάδα για να απολαύσουν μερικά ποτά μαζί. Σκοπός του Myrkl είναι επομένως να βοηθήσει όλους αυτούς που βγαίνουν για ένα χαλαρό ποτό, να ξυπνήσουν νιώθοντας καλύτερα την επόμενη μέρα. Είτε πρόκειται για πολυάσχολους επαγγελματίες, είτε για νέους γονείς ή για όλους όσους έχουν ενεργή κοινωνική ζωή».

Ο Magnusson σημειώνει επίσης: «Το χάπι για το hangover δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για την κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας αλκοόλ, η οποία θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να περιορίζεται σύμφωνα με τις κυβερνητικές οδηγίες».


Τρελές πωλήσεις

Προς το παρόν το Myrkl, διατίθεται μόνο οnline (έχει ήδη ξεπουλήσει) και δεν είναι διαθέσιμο στα φαρμακεία. Παραγγελίες μπορούν να πραγματοποιήσουν όσοι βρίσκονται σε: Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Δανία, Φιλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Νορβηγία, Σουηδία και Ελβετία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ