H NASA μάς δίνει μια πρώτη ματιά στο σύμπαν, πριν από 13 δισεκατομμύρια χρόνια

Η εντυπωσιακή φωτογραφία τραβήχτηκε από το πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο που έχει κατασκευαστεί ποτέ και εκτοξεύτηκε στο διάστημα, και δείχνει ένα παρελθοντικό καρέ γαλαξιών 600 χρόνια μετά το Big Bang.

Article featured image
Article featured image


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία που αστρονόμοι και η NASA θεωρούν ως την πιο λεπτομερή εικόνα του πρώιμου σύμπαντος που έχουμε δει ποτέ.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο που έχει κατασκευαστεί ποτέ, και δείχνει ένα παρελθοντικό καρέ γαλαξιών 600 χρόνια μετά το Big Bang.

«Αυτό είναι το παλαιότερο καταγεγραμμένο φως στην ιστορία του σύμπαντος από 13 δισεκατομμύρια - επιτρέψτε μου να το επαναλάβω, 13 δισεκατομμύρια - χρόνια πριν», δήλωσε ο Μπάιντεν. Ο πρόεδρος παίνεσε τη NASA για το έργο της.



Η κοσμική εικόνα, η οποία βρίθει από μικροσκοπικές κουκίδες φωτός γαλαξιών, απέσπασε χειροκροτήματα κατά την παρουσίασή της.

Η εικόνα φέρει το όνομα SMACS 0723. Πρόκειται για ένα κομμάτι του ουρανού που είναι ορατό από το νότιο ημισφαίριο της Γης και το οποίο επισκέπτονται συχνά το Hubble και άλλα τηλεσκόπια που αναζητούν το βαθύ παρελθόν. Περιλαμβάνει ένα τεράστιο σμήνος γαλαξιών σε απόσταση περίπου τεσσάρων δισεκατομμυρίων ετών φωτός. Το τεράστιο βαρυτικό πεδίο του σμήνους λειτουργεί ως φακός, παραμορφώνοντας και μεγεθύνοντας το φως των γαλαξιών που βρίσκονται πίσω του και που διαφορετικά θα ήταν πολύ αμυδρά και μακρινά για να τα δούμε.

«Μπορούμε να δούμε πιθανότητες που δεν είχε δει κανείς στο παρελθόν» επεσήμανε ο Μπάιντεν και εκτίμησε πως «μπορούμε να πάμε σε μέρη που δεν έχει πάει κανείς».

Η δημοσίευση της φωτογραφίας από τον Αμερικανό πρόεδρο έδωσε απλώς μία πρόγευση για το άλμπουμ που θα δημοσιεύσει η NASA σήμερα, Τρίτη, με τους επιστήμονες να αποκαλύπτουν πάνω σε τι εργαζόταν το Webb τους τελευταίους έξι μήνες.

Ο επικεφαλής της NASA, Μπιλ Νέλσον, επεσήμανε - κατά την παρουσίαση - πως «θα μπορέσουμε να απαντήσουμε σε ερωτήσεις για τις οποίες δεν ξέρουμε ακόμα ούτε τις ερωτήσεις». Μάλιστα, όταν είπε ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να καθορίσει αν άλλοι πλανήτες είναι κατοικήσιμοι, ο κ. Μπάιντεν αναφώνησε ένα «Ουάου».



Η αποστολή του Webb κι οι άλλες φωτογραφίες

Μία από τις πλέον φιλόδοξες αποστολές του τηλεσκοπίου Webb είναι να μελετήσει μερικά από τα πρώτα αστέρια και γαλαξίες που φώτισαν το σύμπαν αμέσως μετά τη Μεγάλη Έκρηξη πριν από 14 δισεκατομμύρια χρόνια. Αν και το στιγμιότυπο της Δευτέρας μπορεί να μην έφτασε τόσο μακριά, απέδειξε πως υπάρχουν τα τεχνικά μέσα για να φτάσουμε τόσο πίσω.

Καθώς το τηλεσκόπιο «θα συγκεντρώνει περισσότερα δεδομένα τα επόμενα χρόνια, θα βλέπουμε μέχρι την άκρη του Σύμπαντος όπως ποτέ άλλοτε», δήλωσε η Πριγιαμβάντα Ναταράτζαν, του Πανεπιστημίου Yale, ειδικός στις μαύρες τρύπες και τους αρχέγονους γαλαξίες, σε ηλεκτρονικό μήνυμα από την Ινδία.

«Είναι πέρα από την πιο τρελή μου φαντασία να είμαι ζωντανή όταν θα μπορέσουμε να δούμε την άκρη των μαύρων τρυπών και την άκρη του σύμπαντος».

Όσον αφορά στις άλλες φωτογραφίες που αναμένεται να δημοσιοποιήσει η NASA, αναμένεται live τελετή στις 16:30 (ώρα Κύπρου) από το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard στο Greenbelt.

Οι εικόνες αποτελούν μια περιήγηση στο σύμπαν ζωγραφισμένη με χρώματα που κανένα ανθρώπινο μάτι δεν έχει δει - τις αόρατες ακτίνες της υπέρυθρης ή θερμικής ακτινοβολίας. Μια μικρή ομάδα αστρονόμων και ειδικών σε θέματα επιστημονικής προσέγγισης επέλεξε τις εικόνες για να επιδείξει τις δυνατότητες του νέου τηλεσκοπίου και να ξετρελάνει το κοινό.

Η ομάδα θα δώσει στο «φως» και έναν λεπτομερή χάρτη του εξωπλανήτη γνωστού ως WASP-96b, ο οποίος έχει τη μάζα του Δία και περιστρέφεται γύρω από ένα αστέρι σε απόσταση 1.150 ετών φωτός κάθε 3,4 ημέρες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ