Περίεργα
Σταμάτησαν να λούζουν τα μαλλιά τους με σαμπουάν και εντάχθηκαν στο κίνημα «no poo»
Οι πρώτες εβδομάδες είναι δύσκολες, τόσο για τα άτομα που το επιχειρούν όσο και για τους γύρω τους.
Έχουν περάσει πάνω από δύο χρόνια από την τελευταία φορά που η Λάουρα Κέρτις- Μος λούστηκε χρησιμοποιώντας σαμπουάν. Η 35χρονη είναι μέλος του κινήματος «no poo», δηλαδή όχι στο σαμπουάν. Μια αντίδραση στη σύγχρονη φροντίδα μαλλιών, που πολλοί δοκιμάζουν, αλλά οι εντυπώσεις ποικίλουν.
Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η μετάβαση απαιτεί σοβαρή αφοσίωση. Οι πρώτες εβδομάδες είναι δύσκολες, τόσο για εκείνους που το επιχειρούν όσο και για τους γύρω τους. Αλλά, έπειτα από λίγο καιρό φαίνονται τα οφέλη από την αλλαγή. Για κάποιους από αυτούς που το δοκιμάσαν.
Η Λάουρα Κέρτις- Μος εργάζεται σε περιβαλλοντική οργάνωση στο Εδιμβούργο και ήθελε να χρησιμοποιεί λιγότερα πλαστικά, ενώ ένιωθε ξηρά τα μαλλιά της. Η τηλεργασία της έδωσε την ευκαιρία να πειραματιστεί, οπότε στις αρχές του 2020 λούστηκε με σαμπουάν για τελευταία φορά, πριν από μία συνέντευξη για δουλειά.
Μετά, ήρθε το δύσκολο κομμάτι. «Στην αρχή ήταν αρκετά φριχτό», θυμάται η σύζυγός της, Ρεμπς Κέρτις Μος. «Φαίνονταν λαδωμένα και άπλυτα για αρκετές εβδομάδες», συμπλήρωσε. Αλλά η Λάουρα δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια.
Έπειτα από περίπου έξι μήνες συνειδητοποίησε ότι τα μαλλιά της ήταν πιο δυνατά και απαλά από πριν, «πιθανότατα στην καλύτερη κατάσταση που έχουν υπάρξει ποτέ». Πλέον, πλένει τα μαλλιά της μόνο με ζεστό νερό και ενίοτε τα ξεπλένει με ξύδι, όταν εργάζεται σε εξωτερικούς χώρους, προκειμένου να διώξει τις οσμές. Η σύζυγός της δεν ακολούθησε τον ίδιο δρόμο. Της αρκεί να χρησιμοποιεί σαμπουάν σε μπάρα, για να μειώσει τη χρήση πλαστικών.
Πολλοί είναι εκείνοι που αποφασίζουν να γυρίσουν την πλάτη στο σαμπουάν. Το φόρουμ «NoPoo» στο Reddit έχει περίπου 350.000 μέλη που συγκρίνουν ιδέες και υποστηρίζουν όσους δυσκολεύονται στην αρχή της μετάβασης. Βίντεο στο TikTok με το hashtag #noshampoo έχουν περίπου 55 εκατομμύρια views.
Για την Γκλέντα Φόλσομ το «μυστικό» είναι μια βούρτσα μαλλιών των 200 δολαρίων και δύο χτυπημένοι κρόκοι αυγών. Με αυτό τον τρόπο λέει, τα μαλλιά της φαίνονται πιο πλούσια και λαμπερά.
«Τους αφήνω στα μαλλιά μου μέχρι να γίνουν λίγο αηδιαστικά», λέει η 40χρονη για τους κρόκους, δηλαδή αρκετά λεπτά. Αφού τελειώσει, ξεπλένει με μηλόξιδο. διαδεδομένες εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνουν ρυζόνερο, ρεβιθάλευρο ή αλεύρι σικάλεως.
Αυτοί που τάσσονται υπέρ της φυσικής προσέγγισης στην περιποίηση του τριχωτού της κεφαλής λένε ότι τα χημικά των σαμπουάν αφαιρούν τα φυσικά έλαια των μαλλιών, με συνέπεια την υπερβολική παραγωγή τους. Αυτό, λένε, οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο στο οποίο οι άνθρωποι βασίζονται σε σαμπουάν και μαλακτικό για να διορθώσουν προβλήματα τα οποία δημιουργούν αυτά τα προϊόντα. Επίσης, πολλοί που έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν σαμπουάν το κάνουν λόγω των απορριμμάτων από την παραγωγή και τη συσκευασία των σαμπουάν.
Η κοινότητα αυτή έχει αποκτήσει και τη δική της ορολογία. «Co-wash» είναι το λούσιμο μόνο με μαλακτικό, «WO» σημαίνει μόνο νερό και «low poo» είναι η λιγότερο δραστική επιλογή, δηλαδή να χρησιμοποιείς λιγότερο συχνά σαμπουάν ή να επιλέξεις ένα πιο ήπιο, χωρίς θειικές ενώσεις.
Η Έλα Σμιθ είναι ανάμεσα σε εκείνους που το δοκίμασαν και το εγκατέλειψαν. Πειραματίστηκε με διάφορα «γιατροσόφια» για σχεδόν δύο μήνες, μέχρι να τα παρατήσει. Ο σύντροφός της ήταν υποστηρικτικός λέει, μέχρι τη στιγμή που την είδε να βγαίνει από το ντους έχοντας απλώσει αυγά στα μαλλιά της.
«Μύριζα σαν χτυπημένα αυγά. Κάτι που είναι καλό όταν μπαίνεις σε ένα σπίτι, αλλά όχι όταν είναι στο σώμα σου», δήλωσε η 30χρονη. Το μόνο που είχε αποτέλεσμα για εκείνη ήταν μια περίτεχνη μέθοδος που απαιτεί μασάζ στο δέρμα του κεφαλιού και στη συνέχεια με τα δάχτυλα να χτενίζεις κάθε τούφα ξεχωριστά, από τις ρίζες έως την άκρη, για να απλωθούν τα φυσικά έλαια. Όμως, αυτό απαιτούσε πάνω από μία ώρα, οπότε τελικά σταμάτησε την προσπάθεια.
Η Μαρί Νανγκ επίσης, έκανε την προσπάθειά της στα μέσα του 2020, όταν η Μελβούρνη όπου ζει μπήκε σε lockdown. Της άρεσε η ιδέα να βοηθήσει τόσο τον εαυτό της όσο και το περιβάλλον. Έκοψε μια κι έξω το σαμπουάν για τρεις μήνες, προτού αρχίσει να το χρησιμοποιεί ξανά περιστασιακά.
«Η μετάβαση ήταν φριχτή», λέει. Τα μαλλιά της έφτασαν σε ένα περίεργο σημείο, στο οποίο έμοιαζαν λιπαρά και άγρια ταυτόχρονα. Άρχισε να φορά σκούφο όταν ήταν έξω με φίλους, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία. «Έπρεπε να εξηγώ στους άλλους γιατί τα μαλλιά μου ήταν αηδιαστικά», λέει αναφερόμενη σε μια φορά που φορούσε σκούφο σε εστιατόριο με θέρμανση, την ώρα που οι άλλοι έβγαζαν ρούχα. Έπειτα από ένα χρόνο επέστρεψε στη χρήση σαμπουάν, αφότου άρχισε να βάφει τα μαλλιά της.
Η Ρεμπέκα Γκλον έχει χειρότερες εντυπώσεις. Λέει ότι τα μαλλιά της έγιναν αδύνατα και μετά βίας μεγάλωναν αφού χρησιμοποίησε μαγειρική σόδα για σαμπουάν και μηλόξιδο ως μαλακτικό για εννιά μήνες. Οι καταστροφικές συνέπειες, λέει, ήταν ακόμη ορατές μια δεκαετία αργότερα.