Μια (μεγάλη) έρευνα λέει πως αν είσαι κάτω των 40 και πίνεις αλκοόλ βρίσκεσαι σε κίνδυνο

Για τους άνω των 40 όμως, μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμο.

Article featured image
Article featured image


Το αλκοόλ εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την υγεία και δεν έχει καθόλου οφέλη για τους νέους, αλλά ορισμένοι ηλικιωμένοι μπορεί να ωφεληθούν από την κατανάλωση μικρής ποσότητας, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη.

Το συμπέρασμα αυτό προέρχεται από τους συγγραφείς της μελέτης «Global Burden of Diseases», του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, το οποίο παράγει τα πιο ολοκληρωμένα δεδομένα για τις αιτίες ασθενειών και θανάτου στον κόσμο.

Πριν από τέσσερα χρόνια, η μελέτη ανέφερε ότι ακόμη και η περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ είναι επιβλαβές για την υγεία και πρότεινε οι κυβερνήσεις να συμβουλεύουν τους ανθρώπους να απέχουν πλήρως.

Μετά από μια σημαντική ανάλυση παγκόσμιων δεδομένων, οι ειδικοί πίσω από τη μελέτη κατέληξαν σε νέα συμπεράσματα. Οι νέοι αντιμετωπίζουν υψηλότερους κινδύνους για την υγεία από την κατανάλωση αλκοόλ σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους.

Προσθέτουν όμως, πως οι ενήλικες ηλικίας 40 ετών και άνω χωρίς υποκείμενες παθήσεις μπορεί να επωφεληθούν από την περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ, όπως ένα μικρό ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικού και διαβήτη.

Τα ευρήματά της έρευνας, που δημοσιεύθηκαν στο Lancet, είναι τα πρώτα που αναφέρουν τον κίνδυνο αλκοόλ ανά γεωγραφική περιοχή, ηλικία, φύλο και έτος. Προτείνουν ότι οι παγκόσμιες συστάσεις κατανάλωσης αλκοόλ θα πρέπει να βασίζονται στην ηλικία και την τοποθεσία, με τις πιο αυστηρές οδηγίες για τους άνδρες ηλικίας 15-39 ετών, οι οποίοι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο επιβλαβούς κατανάλωσης αλκοόλ παγκοσμίως.



«Το μήνυμά μας είναι απλό: οι νέοι δεν πρέπει να πίνουν, αλλά οι ηλικιωμένοι μπορεί να ωφεληθούν από το να πίνουν μικρές ποσότητες», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας, Δρ Εμμανουέλα Γακίδου, καθηγήτρια μετρικών επιστημών υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

«Αν και μπορεί να μην είναι ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι οι νεαροί ενήλικες θα απέχουν από το ποτό, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να κοινοποιήσουμε τα πιο πρόσφατα στοιχεία, ώστε ο καθένας να μπορεί να λάβει τεκμηριωμένες αποφάσεις για την υγεία του».

Συνολικά 1,34 δισεκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν καταναλώσει επιβλαβείς ποσότητες αλκοόλ το 2020, σύμφωνα με την ανάλυση καταναλωτικών συνηθειών σε 204 χώρες.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 59% όσων έπιναν επιβλαβείς ποσότητες ήταν ηλικίας 15-39 ετών – άτομα για τα οποία το αλκοόλ δεν παρείχε κανένα όφελος για την υγεία και ενέχει κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων τραυματισμών που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ ή τροχαίων ατυχημάτων, αυτοκτονιών ή δολοφονιών. Τα τρία τέταρτα αυτών των ατόμων ήταν άνδρες.

Οι ερευνητές μπόρεσαν να υπολογίσουν πόσο αλκοόλ θα μπορούσε να πιει ένα άτομο πριν τεθεί σε υπερβολικό κίνδυνο η υγεία του σε σύγκριση με κάποιον που δεν έπινε αλκοόλ.

Διαπίστωσαν ότι το επίπεδο του αλκοόλ που θα μπορούσε να καταναλωθεί χωρίς αυξανόμενους κινδύνους για την υγεία αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου. Οι ερευνητές θεώρησαν ένα τυπικό ποτό ως ένα ποτήρι 100 ml κόκκινου κρασιού 13% αλκοόλ ή ένα μπουκάλι μπύρας 3,5%.

Διαπίστωσαν ότι για τους άνδρες ηλικίας 15-39 ετών, η συνιστώμενη ποσότητα αλκοόλ πριν από την «απώλεια υγείας» ήταν μόλις 0,136 ενός τυπικού ποτού την ημέρα. Για τις γυναίκες της ίδιας ηλικίας, το «θεωρητικό ελάχιστο επίπεδο έκθεσης σε κίνδυνο» ήταν 0,273 ποτά – περίπου το ένα τέταρτο ενός τυπικού ποτού την ημέρα.


Με πληροφορίες από Guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ