Η Γκάνα επιβεβαίωσε δύο θανάτους από τον εξαιρετικά μολυσματικό ιό Μάρμπουργκ

Το πιο θανατηφόρο ξέσπασμα του ιού καταγράφηκε στην Αγκόλα το 2005, σκοτώνοντας 200 ανθρώπους.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από Pexels


Η Γκάνα επιβεβαίωσε τα δύο πρώτα κρούσματα του θανατηφόρου ιού Μάρμπουργκ, μιας εξαιρετικά μολυσματικής ασθένειας, που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό που προκαλεί τον Έμπολα.

Όπως αναφέρει το BBC, οι δύο ασθενείς πέθαναν πρόσφατα σε νοσοκομείο στη νότια περιοχή Ashanti. Τα δείγματά τους είχαν διαγνωστεί θετικά, νωρίτερα αυτόν τον μήνα και επαληθεύτηκαν από εργαστήριο στη Σενεγάλη.

Όπως ανακοίνωσαν υγειονομικοί αξιωματούχοι, 98 συνολικά άτομα βρίσκονται τώρα σε καραντίνα, μιας και αποτελούν ύποπτες περιπτώσεις, έχοντας έρθει σε επαφή με τους δύο ασθενείς που κατέληξαν.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει θεραπεία για τον Μάρμπουργκ - ωστόσο οι γιατροί λένε ότι η κατανάλωση άφθονου νερού και η αντιμετώπιση συγκεκριμένων συμπτωμάτων βελτιώνει τις πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς.

Τα ποσοστά θνησιμότητας κυμαίνονταν από 24% έως 88% σε προηγούμενα κρούσματα, ανάλογα με το στέλεχος του ιού και τη διαχείριση των κρουσμάτων, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.


Η μετάδοση του ιού

Η μόλυνση του ανθρώπου με τη νόσο του ιού Μάρμπουργκ προκύπτει αρχικά από παρατεταμένη έκθεσή του σε ορυχεία ή σπηλιές που κατοικούνται από αποικίες νυχτερίδων του γένους Rousettus, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Εν συνεχεία εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων μέσω των σωματικών υγρών. Στον επίσημο ιστότοπο του ΠΟΥ για τον ιό, υπάρχει και σχετικός χάρτης με τις χώρες στις οποίες μπορεί να βρεθεί η εν λόγω νυχτερίδα.

marburg-virus-disease-map-2022.tmb-1920v_city.png
Φωτογραφία: ΠΟΥ





Πρόκειται για μια σοβαρή, συχνά θανατηφόρα ασθένεια με συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, πυρετό, μυϊκούς πόνους, εμετούς, αιμορραγία και αιμόπτυση.

Οι αξιωματούχοι προειδοποιούν τους ανθρώπους να μείνουν μακριά από τις σπηλιές και να μαγειρεύουν καλά όλα τα προϊόντα κρέατος πριν τα καταναλώσουν.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, προηγούμενα και σποραδικά κρούσματα που έχουν καταγραφεί στην Αφρική, βρέθηκαν στην Ανγκόλα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Κένυα, τη Νότια Αφρική και την Ουγκάντα. Το πρώτο ξέσπασμα του Μάρμπουργκ ήταν στη Γερμανία το 1967 όπου πέθαναν επτά άνθρωποι.

Ο ιός σκότωσε περισσότερους από 200 ανθρώπους στην Ανγκόλα το 2005, το πιο θανατηφόρο ξέσπασμα που έχει καταγραφεί σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ