Τι συμβαίνει με τον μαύρο καπνό από το φουγάρο του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού στο Βασιλικό;

Αν έχεις περάσεις από τον αυτοκινητόδρομο, αυτές τις μέρες, σίγουρα θα τον έχεις προσέξει.

Article featured image
Article featured image


Πιο έντονος -ενίοτε και πιο μαύρος- είναι ο καπνός που αναδύεται τις τελευταίες μέρες από το φουγάρο του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού της ΑΗΚ στο Βασιλικό. Το φαινόμενο είναι αρκετά έντονο και έχει παρατηρηθεί τόσο κατά τη διάρκεια της μέρας όσο και της νύχτας, με αρκετούς περαστικούς από τον αυτοκινητόδρομο να νομίζουν ότι πρόκειται ακόμη και για πυρκαγιά.



Σε επικοινωνία που είχαμε με την εκπρόσωπο Τύπου της ΑΗΚ, κα Χριστίνα Παπαδοπούλου, σχετικά με το αν υπήρξε κάποια βλάβη στον Σταθμό που να συνδέεται με το φαινόμενο μάς απάντησε καταφατικά, τονίζοντας ωστόσο ότι η βλάβη έχει επιδιορθωθεί. «Υπήρξε πράγματι κάποια βλάβη στη μονάδα 2 του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού, με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας. Ωστόσο, επανήλθε και πλέον λειτουργεί κανονικά», μάς ανέφερε.

καπνός5d.jpg



Η κα Παπαδοπούλου μάς είπε ότι ο καπνός «δεν πρέπει να ανησυχεί τον κόσμο» καθώς δεν τίθεται θέμα εκπομπής επικίνδυνων ρύπων. «Η ΑΗΚ κάνει συνεχώς μετρήσεις, οι οποίες είναι σύμφωνες με τις προδιαγραφές και εντός των ορίων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Υπηρεσία Περιβάλλοντος».

Σε ερώτηση σχετικά με το γιατί είναι πιο έντονος ο καπνός, μάς εξήγησε ότι αυτό είναι «αποτέλεσμα των απότομων μεταβολών του φορτίου».

«Όταν υπάρχουν απότομες μεταβολές του φορτίου, δηλαδή όταν υπάρχει μεγαλύτερη διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα, για να μπορέσει να ρυθμιστεί το καύσιμο με τον αέρα εξού και παρατηρείται αυτός ο άσπρος καπνός», μάς είπε χαρακτηριστικά.

καπνός2.jpg

καπνός.jpg



«Το κράτος αδιαφορεί για την ασφάλεια και την υγεία των κατοίκων»

Ζητήσαμε και από τον κοινοτάρχη Καλαβασού, κ. Λευτέρη Φωκά, τη δική του τοποθέτηση επί του θέματος. Μιλώντας μαζί του μάς ανέφερε ότι το φαινόμενο παρατηρείται εδώ και τουλάχιστον ενάμιση με δύο μήνες, ενώ το κράτος συνεχίζει «να αδιαφορεί για την ασφάλεια και την υγεία των κατοίκων της περιοχής» και «κανείς δεν κάνει κάτι για να διορθωθεί το πρόβλημα».

«Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο, παρατηρείται εδώ και καιρό. Στείλαμε επιστολή στην ΑΗΚ, κάναμε και μια συνάντηση μαζί τους και μάς είπαν ότι το πρόβλημα θα διορθωνόταν, ωστόσο, δυστυχώς τίποτα δεν έχει αλλάξει. Έγινε και μια συνάντηση με την ΑΗΚ στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, όπου ακούστηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά το φαινόμενο συνεχίζει να υφίσταται. Έχουμε προειδοποιήσει, πολλές φορές, ότι θα λάβουμε δυναμικά μέτρα, για οποιαδήποτε βιομηχανία παρουσιάζει πρόβλημα, μεταξύ των οποίων και το κλείσιμο της εισόδου του σταθμού».

ΑΗΑΚΦ.jpg



Αναφερόμενος στους ρύπους και την τοποθέτηση της ΑΗΚ ότι είναι εντός των επιτρεπόμενων ορίων, τόνισε ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο απασχολεί έντονα τους κατοίκους των κοινοτήτων.

«Πράγματι, οι μετρήσεις των ρύπων που δίνονται από το Γραφείο Επιθεώρησης Εργασίας ή οι μετρήσεις, τις οποίες μπορεί οποιοσδήποτε να ελέγξει online ανά πάσα στιγμή, είναι πάντοτε μέσα στα επιτρεπτά όρια. Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα που παρουσιάζεται και το οποίο παραδέχτηκε και η ίδια η ΑΗΚ στη Βουλή είναι ότι την ώρα που γίνεται ο εκκαπνισμός, σταματούν οι μετρήσεις. Η διαδικασία του εκκαπνισμού γίνεται τρεις φορές το 24ωρο και διαρκεί περίπου μία ώρα κάθε φορά. Δηλαδή, τρεις ώρες το 24ωρο, η Υπηρεσία Περιβάλλοντος και το Γραφείο Επιθεώρησης Εργασίας επιτρέπει στην ΑΗΚ να μην κάνει μετρήσεις των ρύπων, διότι ξεπερνούν κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια. Για εμάς είναι απαράδεκτο αυτό το πράγμα», είπε ο κ. Φωκά.

ΑΗΑΚΑ.jpg



Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι σχετικές δηλώσεις για τον μαύρο και καφέ καπνό έκανε πρόσφατα, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος και ο διευθυντής παραγωγής της ΑΗΚ Χάρης Μενελάου, εξηγώντας ότι ο σκούρος καπνός εμφανίζεται σε διαστήματα που γίνεται εκκαπνισμός, δηλαδή, γίνεται έκχυση πεπιεσμένου ατμού πάνω στις σωληνώσεις για να καθαρίσουν.

«Όταν γίνεται ο εκκαπνισμός εξαιρούνται με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες από τα συγκεκριμένα όρια. Ο εκκαπνισμός είναι αναπόφευκτος και γίνεται καθημερινά», είπε, προσθέτοντας ότι «Αυτό το αναγνωρίζουν οι οδηγίες». Ταυτόχρονα, είχε αναφέρει ότι «ο μόνος τρόπος για να μειωθούν τα θερμοκηπιακά αέρια είναι ή να έχουμε φυσικό αέριο αντί μαζούτ ή να υπάρχουν οποιεσδήποτε άλλες εναλλακτικές πηγές ενέργειας οι οποίες δεν χρησιμοποιούν μαζούτ. Αυτό δεν είναι στο χέρι της ΑΗΚ. Η ΑΗΚ έχει υποχρέωση να τηρεί τα όρια εκπομπής».

ΑΗΚ2.jpg



«Διερωτόμαστε μήπως συμβαίνει κάτι άλλο»

Ο κ. Φωκά τόνισε ότι τις ώρες που γίνεται ο εκκαπνισμός, ο καπνός είναι πράγματι πιο σκούρος, αλλά αυτό που τους ανησυχεί είναι το γεγονός ότι το φαινόμενο παρατηρείται πλέον και άλλες ώρες μέσα στη μέρα.

«Διερωτόμαστε μήπως συμβαίνει κάτι άλλο που μάς αποκρύπτουν. Στην αρχή μας είπαν ότι ήταν μια μηχανική βλάβη, που όμως επιδιορθώθηκε, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν βλέπουμε οποιαδήποτε διαφορά. Συνεχίζει ο μαύρος καπνός και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες και για πολλή ώρα, επιβαρύνοντας όλους τους κατοίκους και των εννιά κοινοτήτων της περιοχής», είπε ο κ. Φωκά, προσθέτοντας ότι θα διερευνήσουν περαιτέρω τις υποψίες που έχουν. «Παρέλαβαν καύσιμα που δεν είναι καλά; Χρησιμοποιούν μαζούτ κατωτέρας ποιότητας; Έχουν προβλήματα οι μηχανές τους; Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να συνεχίσει αυτό το φαινόμενο».

Τόνισε τέλος ότι αναλόγως της κατεύθυνσης του ανέμου, ένα σύννεφο καπνού καλύπτει όλες τις κοινότητες. «Εμένα το σπίτι μου είναι σε ένα ύψωμα, απέναντι από την ΑΗΚ, σε απόσταση 3-4 χιλ. και λόγω του καπνού από τα φουγάρα της ΑΗΚ, πλέον όταν κοιτάζουμε προς το Ζύγι, δεν βλέπουμε θάλασσα», μάς είπε καταληκτικά.

καπνός8.jpg

καπνός9.jpg

καπνός10.jpg


Φωτογραφίες: City Free Press

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ