Η εταιρεία παγκόσμιας κινητικότητας, ECA International, δημοσιοποίησε τη φετινή της λίστα με τις δέκα πόλεις του πλανήτη, που για να είσαι μόνιμος κάτοικος, πρέπει να βάζεις βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Το Χονγκ Κονγκ διατήρησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τη θέση του ως η πιο ακριβή τοποθεσία στον κόσμο, ενισχυμένο από τις υψηλότερες τιμές και το ισχυρότερο νόμισμα τον περασμένο χρόνο.
«Παρόλο που το Χονγκ Κονγκ έχει επηρεαστεί λιγότερο από τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθωρισμό σε σχέση με άλλες περιφερειακές και παγκόσμιες τοποθεσίες το περασμένο έτος, παραμένει η πιο ακριβή τοποθεσία στον κόσμο», δήλωσε ο Lee Quane, Περιφερειακός Διευθυντής της Ασίας της ECA International.
Η ECA International διεξάγει έρευνες για το κόστος ζωής εδώ και 50 χρόνια. Διεξάγει δύο κύριες έρευνες ετησίως για να βοηθήσει τις εταιρείες να υπολογίσουν τα επιδόματα κόστους διαβίωσης, ώστε να προστατεύεται η καταναλωτική ισχύς των υπαλλήλων τους ενώ βρίσκονται σε διεθνή αποστολή.
Οι έρευνες συγκρίνουν ένα καλάθι καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών που αγοράζονται σε περισσότερες από 490 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο. Λαμβάνονται επίσης υπόψη τα δεδομένα διαμονής του ECA, συγκρίνοντας το κόστος ενοικίασης σε περιοχές που κατοικούνται συνήθως από εκπατρισμένο προσωπικό σε περισσότερες από 410 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο.
Οι περισσότερες τοποθεσίες εντός της ΕΕ έχουν σημειώσει πτώση στην κατάταξη μετά από μια ασταθή περίοδο για το ευρώ, με το Παρίσι να πέφτει από το παγκόσμιο top 30 και πόλεις όπως η Μαδρίτη, οι Βρυξέλλες και η Ρώμη να πέφτουν επίσης.
Ο Quane είπε: «Σχεδόν κάθε μεγάλη πόλη της Ευρωζώνης σημείωσε πτώση στην κατάταξη φέτος, καθώς το ευρώ είχε χειρότερη απόδοση τους τελευταίους 12 μήνες από το δολάριο των ΗΠΑ και τη βρετανική λίρα. Η αδυναμία του ευρώ προκλήθηκε κυρίως από τις προσδοκίες της αγοράς ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια πιο αργά από ό,τι οι αντίστοιχές της».
Η Μόσχα έπεσε κατά μία θέση στην 62η, ενώ η Αγία Πετρούπολη παραμένει αμετάβλητη στην 147η.
«Την εποχή της έρευνας το ρούβλι είχε πέσει σε αξία καθώς οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία κλόνισαν την εμπιστοσύνη στην οικονομία. Οι κυρώσεις και το ασθενέστερο νόμισμα βοήθησαν στην ώθηση του πληθωρισμού που αντιστάθμισε τις απώλειες στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, αφήνοντας τη χώρα σταθερή στη συνολική κατάταξη», δήλωσε ο Quane.
Η λίστα:
1 - Χονγκ Κονγκ
2 - Νέα Υόρκη
3 - Γενεύη
4 - Λονδίνο
5 - Τόκιο
6 - Τελ Αβίβ
7 - Ζυρίχη
8 - Σανγκάη
9 - Γκουανγκτζόου
10 - Σεούλ