Καίγεται η Αττική: Τραγικές εικόνες από τη μεγάλη φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη

Η πυρκαγιά ξέσπασε χθες το απόγευμα στην Πεντέλη, έχοντας καταστρέψει σπίτια και περιουσίες, με ενεργά μέτωπα πλέον σε Παλλήνη, Πεντέλη, Ντράφι, Ανθούσα και Γέρακα. Στο σημείο πνέουν θυελλώδεις άνεμοι, ενώ έχουν απομακρυνθεί συνολικά, μέχρι στιγμής, 600 πολίτες.

Article featured image
Article featured image


Εφιαλτική ήταν η νύχτα στην Πεντέλη από την πυρκαγιά που ξεκίνησε από το απόγευμα της Τρίτης (19/7/2022), ανάμεσα στο Νταού Πεντέλης και στο Ντράφι. Οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας με κύριο βραχίονα το Πυροσβεστικό Σώμα, έδιναν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες με σκοπό να περιοριστούν τα μέτωπα, ωστόσο η ταχύτητα, η ένταση των ανέμων και η συνεχής αλλαγή κατεύθυνσής τους, δημιουργούσαν συνεχώς μέτωπα, δυσχεραίνοντας το έργο των δυνάμεων.

Δείτε εικόνες από τη χθεσινή μέρα (Φωτογραφίες: AP Photo/Petros Giannakouris)

foati.jpg

fotia3.jpg

fotia4.jpg

fotia5.jpg

fotia6.jpg

fotia7.jpg

fotia8.jpg

fotia9.jpg

fotia10.jpg

fotia11.jpg

fotia12.jpg

fotia13.jpg

fotia14.jpg

fotia15.jpg

fotia17.jpg



Η κατάσταση σήμερα

Πλέον, η μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται σε πολλά μέτωπα, έχοντας επεκταθεί τα ξημερώματα στην Ανθούσα και τον Γέρακα ενώ μέσα σε σύντομο διάστημα, οι φλόγες έφτασαν στην Παλλήνη. Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και στην Παλαιά Πεντέλη και στην Καλλιθέα Πεντέλης. Τιτάνια είναι η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων, καθώς η ένταση των ανέμων είναι πολύ ισχυρή. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι εστίες είναι πολλές και σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς.

62d7213b2500001fa947686a.jpg
Φωτογραφία: COSTAS BALTAS VIA REUTERS

62d7217d220000c1944f9944.jpg
Φωτογραφία: ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES



Στο δύσκολο έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς επιχειρούν ήδη 485 πυροσβέστες με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα. Στο σημείο παραμένουν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί από το πρώτο φως 3 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για εναέριο συντονισμό, ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα. Επιπλέον, έχει διατεθεί στο πεδίο των επιχειρήσεων και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος» για τον συντονισμό των δυνάμεων ενώ η εικόνα της πυρκαγιάς διατίθεται διαρκώς από drones που έχει αναπτύξει το ΠΣ.


Εικόνες με το πρώτο φως της ημέρας

fotia_penteli7-1068x712.jpg
Φωτογραφία: Eurokinissi

5647091.jpg
Φωτογραφία: Eurokinissi

5647105.jpg
Φωτογραφία: Eurokinissi

ΠΕΝΤΕΛΗ2-1200x800.jpg
Φωτογραφία: Eurokinissi

ΠΕΝΤΕΛΗ4-1200x800.jpg
Φωτογραφία: Eurokinissi



Για την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλαν όλη τη νύχτα οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής με ανέμους που ξεπερνούσαν και τα 80 χλμ, έκανε λόγο πριν από λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου του Σώματος, επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός, τονίζοντας πως η φωτιά άλλαζε κατεύθυνση καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας. «Μέσα στις αντίξοες αυτές συνθήκες, προτεραιότητα ήταν η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, κρίσιμων υποδομών αλλά και της ιδιωτικής περιουσίας», σημείωσε, αναφέροντας πως απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους περισσότερα από 600 άτομα.

«Η φωτιά είναι στην πόλη του Γέρακα και της Ανθούσας και καίγονται σπίτια και επιχειρήσεις, η κατάσταση είναι δύσκολη, έχουν καεί σπίτια και στην Παλλήνη», δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Παλλήνης, Αθανάσιος Ζούτσος.



«Η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη έχει περάσει στον αστικό ιστό σε πολλά μέτωπα. Δεν ξέρουμε πόσο θα βοηθήσουν και τα εναέρια μέσα. Οι άνεμοι ενισχύθηκαν περισσότερο το τελευταίο μισάωρο. Έχουμε πολλές αναφορές ότι έχουν καεί σπίτια στην Πεντέλη…», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Ανατολικής Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης.

«Είναι τεράστια η ένταση του ανέμου, οι καταστροφές είναι σε πολλά σπίτια στο Ντράφι στο Γέρακα και στην Ανθούσα», δήλωσε στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Θανάσης Αυγερινός, αναφέροντας ότι η λεωφόρος Μαραθώνος έκλεισε από την Τροχαία στο ύψος του Μουσικού Γυμνασίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ