Φωτιές στην Ελλάδα: Χωρίς ενεργό μέτωπο σε Πεντέλη, Μέγαρα και Σαλαμίνα

Ξεκινά σήμερα η καταγραφή των ζημιών στις πληγείσες περιοχές – Στάχτη πάνω από 15.000 στρέμματα στην Πεντέλη.

Article featured image
Article featured image


Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα κύλησε η νύχτα σε Πεντέλη, Μέγαρα και Σαλαμίνα, αφού κάποιες πολύ μικρές εστίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα και αποτελεσματικά από τις ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που παρέμειναν όλη το βράδυ σε επιφυλακή υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων. Σήμερα θα ξεκινήσει και η καταγραφή των ζημιών στις πληγείσες περιοχές.

Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο ενεργό μέτωπο σε καμία από τις τρεις τοποθεσίες και με τη συνδρομή των εναέριων μέσων θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις, έτσι ώστε να ξεπεραστεί πλήρως ο κίνδυνος, καθώς και σήμερα αναμένεται να πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Στα Μέγαρα θα επιχειρήσουν 5 αεροσκάφη, ενώ στην Πεντέλη 2 και ένα ελικόπτερο. Παράλληλα, θα συνεχιστούν για δεύτερη μέρα σήμερα οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτήρια των πληγέντων Δήμων Πεντέλης και Παλλήνης (Παλλήνη, Γέρακας, Ανθούσα) λόγω της πυρκαγιάς της Τρίτης 19ης Ιουλίου που ξέσπασε στην ευρύτερη περιοχή αυτών των δήμων.

Οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές μετρούν τις πληγές τους και σήμερα, με το πρώτο φως της ημέρας, θα έχουν όλοι τη δυνατότητα να δουν το μέγεθος της καταστροφής που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα. Χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στο θέμα, διαβεβαιώνοντας για όσους έχουν πληγεί, ότι η πολιτεία θα είναι στο πλευρό τους με μεγάλη ταχύτητα και με μεγάλη αποτελεσματικότητα.


Τα αίτια της πυρκαγιάς στην Πεντέλη

Την ίδια ώρα ξεκινά η έρευνα για τα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφική φωτιά στην Πεντέλη με όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά. Ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας σε ελλαδικά Μέσα, έκανε λόγο για δυο πυρκαγιές που ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα στην Πεντέλη, στον απόηχο της δήλωσης του πρωθυπουργού ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο του εμπρησμού.

Από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Πεντέλη που πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, δεκάδες σπίτια, επιχειρήσεις και οχήματα καταστράφηκαν ενώ άφησε πίσω της και έναν νεκρό. Σπίτια κάηκαν και από τη φωτιά στα Μέγαρα, η οποία επίσης εξαπλώθηκε γρήγορα. Η αντιπολίτευση ασκεί έντονη κριτική στους χειρισμούς που έγιναν για την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας με την κυβέρνηση ωστόσο, να τονίζει πως υπάρχει καλύτερο επίπεδο οργάνωσης σε σχέση με το παρελθόν.


Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη

Αναφορικά με το φυτικό κεφάλαιο, έχει ήδη δραστηριοποιηθεί συνεργείο εκτιμητών για άμεσες επισημάνσεις απώλειας, κυρίως σε ελαιοκαλλιέργειες και αμπελώνες. Η αρχική εκτίμηση (από το σύστημα EFFIS) είναι πως η πυρκαγιά στην Πεντέλη έχει πλήξει πάνω από 15.000 στρέμματα.

kamena-penteli-9.jpg

kamena-penteli-16.jpg



Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για 4 περιφέρειες της Ελλάδας

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα, Πέμπτη 21 Ιουλίου, για τέσσερις περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σήμερα για τις εξής περιοχές:

-Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)

-Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)

-Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

kamena-penteli-1.jpg

Αττική2.jpg

kamena-penteli-10.jpg

kamena-penteli-17.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ