Μοναδικές Εικόνες από νέα είδη που ανακαλύφθηκαν στα βάθη του ωκεανού

Η εξερεύνηση της ζώνης Clarion-Clipperton του Ειρηνικού Ωκεανού, μιας αβυσσικής πεδιάδας 5.000 μέτρων που εκτείνεται μεταξύ της Χαβάης και του Μεξικού, έφερε στο φως μεγαπανίδα που ήταν προηγουμένως άγνωστη στην επιστήμη.

Article featured image
Article featured image


Οι επιστήμονες έχουν βρει περισσότερα από 30 νέα είδη που ζουν στον βυθό της θάλασσας, όπως γράφει η εφημερίδα «Guardian». Ερευνητές από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, με τη βοήθεια μηχανημάτων, κατάφεραν να συλλέξουν δείγματα από τη ζώνη Clarion-Clipperton στον κεντρικό Ειρηνικό. Η εξερεύνηση αυτής της αβυσσικής πεδιάδας των 5.000 μέτρων, που εκτείνεται μεταξύ της Χαβάης και του Μεξικού, έφερε στο φως μεγαπανίδα που ήταν προηγουμένως άγνωστη στην επιστήμη ή που είχε μελετηθεί μόνο από φωτογραφίες.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Zookeys, διαπίστωσε ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία ειδών μεγαλύτερων οργανισμών που ζουν στις αβύσσους (δηλ. στα μεγάλη βάθη των ωκεανών). Από τα 55 δείγματα που ανακτήθηκαν, τα 48 ανήκαν σε διαφορετικά είδη.

Τα είδη που βρέθηκαν περιλαμβάνουν ασπόνδυλα από την ίδια οικογένεια με τις σαρανταποδαρούσες, θαλάσσια ζώα από την ίδια οικογένεια με τις μέδουσες και διάφορα είδη κοραλλιών. Τριάντα έξι είδη βρέθηκαν σε βάθος άνω των 4.800 μέτρων, δύο συλλέχθηκαν σε μια πλαγιά υποθαλάσσιου βουνού στα 4.125 μέτρα και 17 βρέθηκαν σε βάθος μεταξύ 3.095 και 3.562 μέτρων.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Guadalupe Bribiesca-Contreras, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, δήλωσε: «Η έρευνα αυτή είναι σημαντική όχι μόνο λόγω του αριθμού των δυνητικά νέων ειδών που ανακαλύφθηκαν, αλλά και επειδή αυτά τα δείγματα μεγαπανίδας είχαν μελετηθεί προηγουμένως μόνο από εικόνες του βυθού. Χωρίς τα δείγματα και τα δεδομένα DNA που περιέχουν, δεν μπορούμε να ταυτοποιήσουμε σωστά τα είδη και να κατανοήσουμε πόσα διαφορετικά είδη υπάρχουν».

Ο Δρ Adrian Glover, ο οποίος ηγείται της ερευνητικής ομάδας βαθέων υδάτων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, είπε: «Γνωρίζουμε ότι τα ζώα, μεγέθους χιλιοστού, που ονομάζονται μακροπανίδα (macrofauna) έχουν μεγάλη βιοποικιλότητα στην άβυσσο (στα μεγάλη βάθη των ωκεανών). Ωστόσο, δεν είχαμε ποτέ πραγματικά πολλές πληροφορίες για τα μεγαλύτερα ζώα που ονομάζουμε μεγαπανίδα (megafauna), καθώς έχουν συλλεχθεί τόσο λίγα δείγματα. Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που υποδηλώνει ότι η ποικιλομορφία μπορεί να είναι πολύ υψηλή και σε αυτές τις ομάδες».

γ1.jpg
Freyastera tuberculata

γ2.jpg
Psychropotes longicauda

γ3.jpg
Hyalonema

γ4.jpg
Zoroaster

γ5.jpg
Psychronaetes

γ6.jpg
Kamptosoma abyssale

γ7.jpg
Psychropotes verrucicaudatus

γ8.jpg
Ένα αγκαθωτό πλάσμα της θάλασσας στον πυθμένα του ωκεανού.

γ10.jpg
Peniagone vitrea

γ11.jpg
Ένα νέο είδος Chrysogorgia ή μαλακό κοράλλι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ