Ένα πρόσφατο έργο τέχνης μάς «ταξιδεύει» πίσω στον Σεπτέμβριο του 2020, όταν ο καλλιτέχνης Μαουρίτσιο Κατελάν είχε κολλήσει μια μπανάνα σε έναν τοίχο χρησιμοποιώντας κολλητική ταινία και προκάλεσε σάλο.
Από τις αρχές του Ιούλη, στην γκαλερί «Michale Lett», στο Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν ένα από τα πρόσφατα έργα τέχνης του καλλιτέχνη Μάθιου Γκρίφιν, το οποίο δεν είναι άλλο από μια φέτα πίκλας από τσίζμπεργκερ των McDonalds’s.
Το έργο τιτλοφορείται ως «Pickle» και όπως λέει η γκαλερί, αποτελεί μια «σκόπιμα προκλητική κίνηση» που έχει σχεδιαστεί για να αμφισβητήσει τι έχει αξία.
Ορισμένοι κατανοούν την καλλιτεχνική ματιά του, χαρακτηρίζοντάς το ως «ιδιοφυές» και «λαμπρό», ενώ άλλοι το αποκαλούν «ηλίθιο».
Σύμφωνα με το New York Post, ένας χρήστης των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης είπε: «Όταν ήμουν έφηβος με έδιωξαν από ένα McDonald's επειδή είχα κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα, τώρα είναι τέχνη».
Ο καλλιτέχνης έχει κοστολογήσει το έργο του περί τα 6.000 δολάρια. Όποιος αποφασίσει να το αγοράσει θα πρέπει πρώτα να αγοράσει ένα τσίζμπεργκερ και στη συνέχεια θα λάβει οδηγίες για το πώς να αναδημιουργήσει την τέχνη στον δικό του χώρο.
Τα ποικίλα σχόλια για την έμπνευση αυτή αποτελούν μέρος της χαράς του έργου, είπε ο Ράιαν Μοουρ, διευθυντής του Fine Arts, το οποίο εκπροσωπεί τον Γκρίφιν.
«Μια χιουμοριστική απάντηση στο έργο δεν είναι άκυρη – είναι εντάξει, γιατί είναι αστείο», είπε ο Μουρ.
«Γενικά μιλώντας, οι καλλιτέχνες δεν είναι αυτοί που αποφασίζουν αν κάτι δεν είναι τέχνη – είναι αυτοί που δημιουργούν και κάνουν πράγματα. Το αν κάτι είναι πολύτιμο και σημαντικό ως έργο τέχνης είναι ο τρόπος με τον οποίο επιλέγουμε συλλογικά, ως κοινωνία, να το χρησιμοποιήσουμε ή να μιλήσουμε για αυτό», τόνισε ο ίδιος.
Το τουρσί είναι κολλημένο στο ταβάνι με τη δική του σάλτσα και δεν έχει δείξει ακόμα σημάδια αποσύνθεσης, ούτε ξεφλουδίζει.
Από την πλευρά του, ο συνδιευθυντής της γκαλερί Michael Lett, Άντριου Τόμας, είπε ότι το «Pickle» ήταν μια σημαντική ένταξη στην έκθεση, επιτρέποντας σε όσους βλέπουν το έργο του Γκρίφιν για πρώτη φορά «να σκεφτούν τις διάφορες ιδέες που εμπεριέχει».
Δείτε επίσης
Αυτή η κολλημένη στον τοίχο μπανάνα είναι έργο τέχνης και κοστίζει 120.000 δολάρια