Αυτή είναι η χώρα που θέλει να κόψει διά νόμου το τσιγάρο σε όλη την επόμενη γενιά

Πρόκειται για την πρώτη χώρα παγκοσμίως.

Article featured image
Article featured image

Οι βουλευτές της Νέας Ζηλανδίας δεσμεύτηκαν να σπάσουν την «αηδιαστική και αλλόκοτη» επιρροή των εταιρειών τσιγάρων, εισάγοντας την πρώτη παγκοσμίως νομοθεσία που θα εμποδίσει την επόμενη γενιά να αγοράσει ποτέ νόμιμα τσιγάρα.

Την περασμένη Τρίτη, η κυβέρνηση εισήγαγε μία σειρά νομοθετικών προβλέψεων θέλοντας να εξασφαλίσει πως η επόμενη γενιά θα μεγαλώσει «χωρίς καπνό». Για να το πετύχει αυτό, η Νέα Ζηλανδία θέλει να δοκιμάσει ένα σύστημα αυξανόμενου ορίου ηλικίας για τη νόμιμη αγορά καπνικών προϊόντων. Έτσι, καθώς οι έφηβοι θα μεγαλώνουν, «δεν θα είναι ποτέ σε θέση να αγοράσουν νόμιμα τσιγάρα».

Τα νέα μέτρα, τα οποία συζητήθηκαν στο κοινοβούλιο, θεωρούνται παγκόσμια πρωτοτυπία - και έχουν προσελκύσει ένα μείγμα από επαίνους για την καινοτομία αλλά ανησυχίες καθώς κάτι παρόμοιο δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ.

Εκτός από τη μετατόπιση της ηλικίας καπνίσματος, θα μειωθεί δραματικά και το ποσοστό νικοτίνης στα τσιγάρα. Η πώλησή τους θα επιτρέπεται μόνο σε εξειδικευμένα καταστήματα καπνικών προϊόντων και όχι σε μικρά παντοπωλεία ή σούπερ μάρκετ.

«Για δεκαετίες επιτρέψαμε στις καπνοβιομηχανίες να διατηρήσουν το μερίδιο αγοράς τους κάνοντας το θανατηφόρο προϊόν τους όλο και πιο εθιστικό. Είναι αηδιαστικό και παράξενο. Έχουμε περισσότερους κανονισμούς σε αυτή τη χώρα για την ασφάλεια της πώλησης ενός σάντουιτς από ό,τι για ένα τσιγάρο», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ayesha Verrall, μιλώντας για τον νόμο. 

«Προτεραιότητά μας σε αυτό το νομοσχέδιο είναι να προστατεύσουμε ό,τι είναι πολύτιμο: τους ανθρώπους μας, τις οικογένειές μας, τις κοινότητές μας» πρόσθεσε. 

Το νομοσχέδιο βρίσκεται στη φάση της πρώτης διαβούλευσης και χαίρει σχεδόν καθολικής διακομματικής υποστήριξης ώστε να περάσει στην ειδική επιτροπή. Στο επόμενο στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας, οι βουλευτές θα ακούσουν τις εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων και δημόσιες τοποθετήσεις. Ο νόμος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2023. Οι κανόνες στοχεύουν μόνο στα προϊόντα καπνού και το άτμισμα θα παραμείνει νόμιμο.

Ο βουλευτής του Εθνικού Κόμματος της αντιπολίτευσης Matt Doocey δήλωσε ότι ενώ το κόμμα θα υποστηρίξει το νομοσχέδιο σε αυτό το στάδιο, διατηρεί τις ανησυχίες του «σχετικά με τον πειραματικό του χαρακτήρα».

«Τα περισσότερα από τα μέτρα που εξετάζονται δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί ευρέως διεθνώς και σε ορισμένες περιπτώσεις, η Νέα Ζηλανδία θα είναι η πρώτη στον κόσμο που θα τα εφαρμόσει», σχολίασε ο Doocey. «Δεν έχω πρόβλημα που η Νέα Ζηλανδία θα είναι η πρώτη στον κόσμο», είπε, προσθέτοντας ωστόσο πως με δεδομένο ότι οι μηχανισμοί αυτοί δεν έχουν δοκιμαστή, υπάρχει «σημαντική αβεβαιότητα ως προς τα αποτελέσματα».

Το κόμμα των Πρασίνων υποστήριξε επίσης την ψήφιση του νομοσχεδίου στην ειδική επιτροπή, αλλά εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την ποινική απαγόρευση που θα ωθήσει τη βιομηχανία σε νομικά επίφοβο πλαίσιο. «Οι Πράσινοι έχουν κάποιες σοβαρές ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο ενός νέου είδους ποινικής απαγόρευσης», δήλωσε η βουλευτής Chlöe Swarbrick. Η ίδια εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με τη μείωση του ποσοστού νικοτίνης: «Δεν έχει δοκιμαστεί, απ' ό,τι καταλαβαίνω, πουθενά και, ως εκ τούτου, θα χρειαστεί σοβαρή δοκιμή».

Το ελευθεριακό κόμμα Act ήταν το μόνο κόμμα που αντιτάχθηκε στο νομοσχέδιο σε πρώτη ανάγνωση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ