Τι συμβαίνει με τον Berton, τον αγριόγατο που είχε επιτεθεί σε ένα τρίχρονο αγοράκι;

Το ζώο μετά την επίθεση, μεταφέρθηκε στον Ζωολογικό Κήπο Λεμεσού, ωστόσο, μια εικόνα που κυκλοφόρησε στα ΜΚΔ τον έδειχνε να βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, διαβιώντας σε κακές συνθήκες.

Article featured image
Article featured image


Μια εικόνα κυκλοφορεί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης τις τελευταίες ημέρες, η οποία δείχνει τον Berton, τον γάτο Σαβάνας που στα μέσα Μαΐου επιτέθηκε σε ένα τρίχρονο αγοράκι, να βρίσκεται στον Ζωολογικό Κήπο Λεμεσού (ΖΚΛ), σε άσχημη κλινικά εικόνα.

Υπενθυμίζεται ότι το αγοράκι που δέχτηκε την επίθεση, είχε μεταφερθεί σε ιδιωτική κλινική της Λεμεσού όπου του έγινε συρραφή των πέντε τραυμάτων που υπέστη σε κεφάλι και πρόσωπο, ενώ έφερε και εκδορές σε διάφορα μέρη του σώματός του.

Η εικόνα που κυκλοφορεί τα τελευταία 24ωρα στα ΜΚΔ αναγράφει πως ο Berton «κατασχέθηκε και κρατείται παράνομα στον Ζωολογικό Κήπου Λεμεσού, ζει κάτω από τρισάθλιες συνθήκες, με αποτέλεσμα να πάθει θερμοπληξία και να χρειαστεί 6 ενέσεις για να συνέλθει». Προστίθεται επίσης πως η ιδιοκτήτριά του, που τον επισκέπτεται καθημερινά, ζήτησε από τους υπεύθυνους να πάνε το ζώο στους κτηνιάτρους γιατί αυτό «αργοπεθαίνει», ενώ ζήτησαν και από το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου να παρέμβει.

295626340_3324819844420028_4671040192724767671_n.jpg




Η συνάντηση του κόμματος για τα ζώα με τον Δήμαρχο Λεμεσού

Το Κόμμα για τα Ζώα ενημέρωσε πως στις 24 Ιουνίου πραγματοποίησε επίσημη συνάντηση με τον Δήμαρχο Λεμεσού και μεταξύ άλλων, συζήτησαν μαζί του και το θέμα της αγριόγατας στην παρουσία του κηδεμόνα της.

Το Κόμμα ενημέρωσε πως αρχικά υπήρχε η απόφαση να μεταφερθεί το ζώο στον Ζωολογικό Κήπο της Πάφου, αλλά κατάφερε να το αποτρέψει αυτό και να συμφωνήσει με τον δήμαρχο Λεμεσού να παραμείνει στον ΖΚΛ, ώστε η κηδεμόνας του να έχει άμεση πρόσβαση σε αυτό.

Συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο η κηδεμόνας του ζώου – που εισήχθη παράνομα στην Κύπρο – να προσπαθήσει να το μεταφέρει στην Ουκρανία υπό τη συνοδεία της.

Μετά από αυτήν τη συζήτηση το Κόμμα για τα ζώα δεν είχε κάποια επιπλέον ενημέρωση μέχρι που η ανάρτηση κυκλοφόρησε στα ΜΚΔ και οι πολίτες ζητούσαν να ενημερωθούν για την κατάσταση της γάτας.



Ο Δήμος Λεμεσού απάντησε στη viral ανάρτηση που αφορούσε την κατάσταση υγείας του αιλουροειδούς

«Το αιλουροειδές είδους Σερβάλ από τα μέσα Μαΐου φιλοξενείται στον ΖΚΛ, ο οποίος με παράκληση των Αρχών παρέχει προσωρινά τις υπηρεσίες του για τη φύλαξη του ζώου αυτού μέχρι να παρθεί απόφαση για το πού θα μεταφερθεί.

Η παράδοση του συγκεκριμένου ζώου στον ΖΚΛ έγινε εθελοντικά από την ιδιοκτήτρια μετά από προτροπή των Αρχών και δεν θεωρείται κατάσχεση. Η ιδιοκτήτρια έχει καθημερινή επαφή με το εν λόγω ζώο σε συνεργασία με τους υπαλλήλους του ΖΚΛ.

Χθες μετά από ανησυχία που είχε για το ζώο, ζήτησε να το δει κτηνίατρος, όπως και έγινε. Αφού το εξέτασε, ένα από τα πράγματα που σύστησε προληπτικά ήταν η υποδόρια χορήγηση φυσιολογικού ορού. Δεν έγινε καμία αναφορά από τον κτηνίατρο για θερμοπληξία ή κάτι άλλο που να απειλεί την ζωή του ζώου.

Ευχαριστούμε όλους όσοι δείξανε την ευαισθησία τους για το εν λόγω ζώο».



gata-1-1080x1440_ψιτυ.jpg



Η πιο πρόσφατη ενημέρωση του Κόμματος για τα Ζώα

Χθες το βράδυ, το Κόμμα για τα Ζώα ανήρτησε ένα βίντεο στο Facebook για να ενημερώσει για τις εξελίξεις της υπόθεσης.

Στο βίντεο φαίνονται δύο εκπρόσωποι του κόμματος, η κηδεμόνας του ζώου και μια κτηνίατρος, η οποία ενημερώνει πως το ζώο μεταφέρθηκε σε κλιματιζόμενο χώρο καθώς ήταν φανερά αφυδατωμένο την προηγούμενη ημέρα. Ενημερώνει επίσης πως χορήγησαν ορούς κάτω από το δέρμα της γάτας, με τη βοήθεια του κηδεμόνα της και πως θα μεταφερόταν σήμερα σε ιδιωτική κλινική, με τη βοήθεια της αστυνομίας, για να νοσηλευτεί.



Σημερινή ανακοίνωση από το Κίνημα Οικολόγων θέλει το ζώο να μεταφέρθηκε στην Πάφο

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Σχετικά με το περιστατικό του γάτου σαβάνας με το όνομα Berton που έγινε τον Μάιο 2022 με αποτέλεσμα τη μεταφορά του στον ζωολογικό κήπο Λεμεσού με την Άδεια των κτηνιατρικών υπηρεσιών, πληροφορηθήκαμε τόσο από την ιδιοκτήτρια του Berton όσο και από κτηνίατρο που το επισκέφτηκε, ότι δυστυχώς είναι σε άσχημη κλινική εικόνα, είναι αφυδατωμένος, αρνείται να φάει εδώ και τέσσερις μέρες, κάνει εμετούς, έχασε αρκετά κιλά και υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του.

Η θλιβερή κλινική του εικόνα ήταν αναμενόμενη γιατί ένα ζώο που μεγάλωσε σε σπίτι με αγάπη, φροντίδα σαν κατοικίδιο και μέλος της οικογένειας ξαφνικά όλα άλλαξαν χωρίς να φταίει το ίδιο το ζώο και μεταφέρθηκε σε κλουβί μακριά από την ιδιοκτήτριά του. Είναι αποδεδειγμένο ότι τα ζώα και ιδιαίτερα οι γάτες δένονται με τον κηδεμόνα τους και τον χώρο που μεγαλώνουν και η αλλαγή τούς προκαλεί άγχος, σύγχυση, κατάθλιψη και σε συνδυασμό με τις αντίξοες συνθήκες που ζει να έχουν αυτό το θλιβερό αποτέλεσμα και να απειλείται άμεσα ακόμα και η ζωή του.

berton-gatos-savana-3_city.jpg



Καλούμε τις αρμόδιες αρχές άμεσα να μεταφερθεί σε κλινική και να παραδώσουν τον Berton στην ιδιοκτήτριά του, η οποία είναι διατεθειμένη να κάνει τα πάντα ώστε ο Berton να είναι και πάλι καλά στην υγεία του και να είναι μαζί της. Σημειώνεται ότι η ιδιοκτήτριά του είναι συνεχώς στο πλευρό του καθώς είναι και η ίδια συντετριμμένη. Για ποια ευημερία των ζώων μιλούμε στην Κύπρο όταν ένα ζώο χωρίς να φταίει σε τίποτα, βασανίζεται και αργοπεθαίνει μακριά από το περιβάλλον που μεγάλωσε;

Αργά χθες το απόγευμα ενημερωθήκαμε από την ιδιοκτήτριά του ότι ο Berton μεταφέρθηκε σε δωμάτιο με κλιματισμό εντός του ζωολογικού κήπου και αύριο θα μεταφερόταν σε κλινική για περίθαλψη.



Προς μεγάλη μας έκπληξη πληροφορηθήκαμε πως σήμερα ο Berton μεταφέρθηκε στην Πάφο, κάτι που θα επιβαρύνει ακόμα πιο πολύ την κατάσταση της υγείας του, καθώς η ιδιοκτήτριά του δεν θα μπορεί πλέον να το επισκέπτεται. Ποιος έδωσε άδεια να μεταφερθεί το ζώο στην Πάφο πρωί πρωί σήμερα και για ποιο λόγο δεν μεταφέρθηκε στην κλινική για περίθαλψη; Περιμένουμε απαντήσεις καθώς δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες . Καλούμε τον κόσμο σε μαζική κινητοποίηση για τη διάσωση του Berton.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε την υπόθεση σοβαρότατη και πρέπει να βρεθεί λύση για το καλό του ζώου και να επιστραφεί στην ιδιοκτήτρια του».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ