Από τον μαθητή και τον φοιτητή στον απόφοιτο και τον επαγγελματία

Πώς το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (EUC) κατάφερε να πετύχει ρεκόρ ικανοποίησης φοιτητών και διασφάλιση της απασχολησιμότητάς τους.

Article featured image
Article featured image

Ζούμε σε μια εποχή που οι νέοι - μαθητές και φοιτητές - αντιμετωπίζουν ασυνήθιστα διλήμματα, πολύ βαθύτερα από την συνήθη πίεση για επιλογή της επαγγελματικής τους πορείας. Η κλιματική αλλαγή, το νέο κοινωνικό-πολιτικό σύστημα, οι αλλαγές που φέρνουν οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, η τεχνητή νοημοσύνη συνθέτουν ένα άγνωστο τοπίο μέσα στο οποίο πιέζονται να πάρουν σοβαρές αποφάσεις, κάποτε βιαστικά, για να ελιχθούν στην πορεία τους για εργοδότηση.

Αυτό το δύσκολο σκηνικό αντιπαραβάλλεται όμως από το γεγονός ότι ζούμε στην εποχή όπου τα πανεπιστήμια έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένες υποστηρικτικές υπηρεσίες για αντιμετώπιση των διλημμάτων αυτών. Μπορεί οι νέοι να μην έχουν πλήρη εικόνα των κλίσεων τους, ή δεν έχουν ποτέ λάβει επαρκή ενημέρωση για τις επιλογές τους ή ακόμα αργότερα ως φοιτητές να αγωνιούν για τις προοπτικές εργοδότησης τους, όμως το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει μια γκάμα εξειδικευμένων υπηρεσιών και με έμπειρους επαγγελματίες που στηρίζουν μαθητές, φοιτητές και απόφοιτους,σε κάθε τους βήμα, διασφαλίζοντας την πορεία τους προς την επιτυχία.

Η κινητήριος δύναμη των υπηρεσιών αυτών είναι το ανθρώπινο δυναμικό του Κέντρου Καριέρας το οποίο συντονίζει ένα πολυδύναμο δίκτυο που προσφέρει εξατομικευμένες υπηρεσίες σταδιοδρομίας. Σκοπός του να ενδυναμώσει τις επαγγελματικές δεξιότητες και προσωπικές ικανότητες των φοιτητών, να βελτιώσει το γνωστικό υπόβαθρο τους για την αγορά εργασίας και να συμβάλει στην επίτευξη των επαγγελματικών τους στόχων. Αυτό το επιτυγχάνει διατηρώντας στενές σχέσεις με τοπικούς και περιφερειακούς οργανισμούς αξιοποιώντας την Ψηφιακή Πλατφόρμα Εργασίας την οποία χρησιμοποιούν πέρα των 25,500 φοιτητών και αποφοίτων καθώς και 2,200 συνολικά εταιρίες και οργανισμοί. Ταυτόχρονα με τη συμμετοχή του πανεπιστημίου σε Ευρωπαϊκά δίκτυα εξεύρεσης εργασίας αλλά και με τη συνεχή επαφή με τα σχολεία στην Κύπρο, το Κέντρο Καριέρας του EUC διατηρεί την πληρέστερη και πιο σφαιρική εικόνα των προκλήσεων τόσο των μαθητών, φοιτητών και αποφοίτων όσο και των επαγγελματικών φορέων στην Κύπρο και το εξωτερικό.


Ισχυρή στήριξη και καθοδήγηση καθ΄ όλη τη διάρκεια φοίτησης


Το Κέντρο Καριέρας του EUC προσφέρει ένα δυναμικό δικτύο υπηρεσιών όπως Εξατομικευμένη Συμβουλευτική Καριέρας, Πρακτική Κατάρτιση και Πρακτική Άσκηση, την Ετήσια Έκθεση Καριέρας, Εργαστήρια Συγγραφής Βιογραφικών Σημειωμάτων, Οδηγό και Σεμινάρια Ανάπτυξης Δεξιοτήτων, Προσομοιώσεις Συνέντευξης Εργασίας, Εντατικά Προγράμματα τα λεγόμενα Boot Camps Επιχειρηματιών και Νεοσύστατων Επιχειρήσεων, των Start-Ups. Είναι επίσης εταίρος στο δίκτυο EURES, την Ευρωπαϊκή πύλη για την Επαγγελματική Κινητικότητα μέσα από το οποίο ενθαρρύνει τους πτυχιούχους στην αναζήτηση ευκαιριών απασχόλησης σε όλη την Ευρώπη δίδοντας τους πρόσβαση σε 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Αξιοσημείωτο παράδειγμα της αποτελεσματικότητας του δικτύου EURES και της ανεκτίμητης δουλειάς που κάνει το Κέντρο Καριέρας του ΕΠΚ, είναι η περίπτωση του απόφοιτου της Σχολής Επιστημών Υγείας Χρίστου Τιλιγάδη, ο οποίος μέσα από το δίκτυο εξασφάλισε εργασία ως Ακτινολόγος σε νοσοκομείο του Καλμάρ της Σουηδίας μερικούς μόνο μήνες μετά την αποφοίτηση του. Με την στήριξη του Κέντρου Καριέρας η μετάβαση του στη Σουηδία για την συνέντευξη του χορηγήθηκε από το EURES ενώ τώρα μετά την πρόσληψη αυτή τη περίοδο παρακολουθεί μαθήματα Σουηδικής γλώσσας - επιχορηγημένα και πάλι από το EURES - ενόψει της επικείμενης μετάβασης του στην χώρα.


Από την προετοιμασία του Μαθητή…


Πολλές φορές η διαδικασία ξεκινά πολύ πιο νωρίς. Στο πρώτο σκαλοπάτι, με τους μαθητές Λυκείων να προβληματίζονται ανάμεσα στο ‘θέλω’ και στο ‘μπορώ’ κι άλλων πάλι που αισθάνονται εντελώς αναποφάσιστοι, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει το ‘Αριάδνη’, ένα σύγχρονο και αξιόπιστο ψυχομετρικό εργαλείο - ερωτηματολόγιο που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα μετά από πολυετή έρευνα από μια έμπειρη επιστημονική ομάδα.

Ως εργαλείο επαγγελματικού προσανατολισμού η ‘Αριάδνη’ βοηθά τους μαθητές να «διερευνήσουν» τα ενδιαφέροντα τους και να βγουν από το δίλημμα, για να οδηγηθούν στις απαντήσεις που ζητούν για το επαγγελματικό τους μέλλον και διατίθεται δωρεάν στους μαθητές Β’ και Γ’ Λυκείου συνδυαστικά με την καθοδήγηση εξειδικευμένου Συμβούλου Καριέρας.


... στην
προετοιμασία του Απόφοιτου για την αγορά εργασίας


Με την εισαγωγή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου η απασχολησιμότητα των φοιτητών και αποφοίτων γίνεται άμεση προτεραιότητα. Και εδώ το Κέντρο Καριέρας διαθέτει μια σειρά εργαλείων για την διευκόλυνση της αναζήτησης εργασίας πριν και μετά την αποφοίτηση. Οι συντονισμένες ενέργειες του, τα προγράμματα πρακτικής άσκησης, η πλατφόρμα εργoδότησης που συνδέει τους φοιτητές και αποφοίτους με εργοδότες, η συμμετοχή στην πλατφόρμα ΕURES-JOB είναι μερικοί από τους λόγους που ο διεθνής οργανισμός πανεπιστημιακών αξιολογήσεων QS Top Universities αξιολόγησε το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου με τον ψηλότερο δείκτη «Πέντε Αστέρια» στον τομέα της απασχολησιμότητας.

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του Πανεπιστημίου, το 87% των αποφοίτων του έχει εργοδοτηθεί μέσα στους πρώτους έξι μήνες μετά την αποφοίτηση στον τομέα των σπουδών τους, απτή απόδειξη ότι οι φοιτητές του όχι μόνο είναι έτοιμοι για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας αλλά και ότι είναι ψηλά στις προτιμήσεις των εργοδοτών.


Τα επαγγέλματα του μέλλοντος


Η ραγδαία τεχνολογική και επιστημονική πρόοδος διαδραματίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση νέων επαγγελμάτων και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, συμβαδίζει με τους ταχύτατα αναπτυσσόμενους τομείς όπως της Ασφάλειας Κυβερνοχώρου και του Data Analytics μέσα από τα προγράμματα που προσφέρει. Η γήρανση του πληθυσμού θα φέρει μια σημαντική αύξηση στα επαγγέλματα υγείας και κοινωνικής φροντίδας (νοσηλευτικό προσωπικό, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, διατροφολόγους), καθώς και σε νέα συναφή επαγγέλματα, όπως, π.χ. σύμβουλοι ηλικιωμένων και διαχειριστές ατόμων τρίτης ηλικίας. Με την ίδια λογική η κλιματική αλλαγή, η μείωση των πηγών ενέργειας οδηγούν στην ζήτηση για πράσινα επαγγέλματα.

Το EUC με ένα δυνατό σύστημα υποστήριξης φοιτητών, εμπλουτισμένα προγράμματα σπουδών που άρρηκτα συνδέουν τη θεωρία με την πρακτική εξάσκηση, και το Κέντρο Καριέρας, που όχι μόνο έχει τον παλμό των εξελίξεων αυτών, αλλά μεριμνά ακατάπαυστα για κάθε φοιτητή και κάθε απόφοιτο, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου αποτελεί την καλύτερη επιλογή για να χαράξεις μια πετυχημένη σταδιοδρομία.



Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών
του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στην ιστοσελίδα https://euc.ac.cy/ ή επικοινωνήστε μαζί τους στο info@euc.ac.cy και στο 22713000.

Έναρξη Φθινοπωρινού τετραμήνου 3 Οκτωβρίου 2022

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ