Το καθηλωτικό «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» μέσα από έξι εντυπωσιακές εικόνες

Η αυγουστιάτικη υπερπανσέληνος φώτισε τον κυπριακό ουρανό, δίνοντάς μας μερικά πολύ όμορφα κλικ, από διάφορες τοποθεσίες στο νησί.

Article featured image
Article featured image


Η αυγουστιάτικη πανσέληνος φώτισε χθες βράδυ και τον κυπριακό ουρανό, δημιουργώντας, εκτός από ρομαντική ατμόσφαιρα, και το ιδανικό background για εντυπωσιακές φωτογραφίες. H πανσέληνος κορυφώθηκε στην Κύπρο στις 04:36 π.μ. το ξημέρωμα της Παρασκευής, 12 Αυγούστου.

Το ολόγιομο φεγγάρι του Αυγούστου συνέπεσε με την κορύφωση και των Περσείδων, καθιστώντας δύσκολη έως αδύνατη τη θέασή τους, ωστόσο, μάς έδωσε μερικά πολύ όμορφα κλικ, όπως αυτά που δημοσιεύτηκαν στην ομάδα «Στο Νησί / On the Island».

φεγ3.jpg
Η δύση της πανσελήνου στην αλυκή Λάρνακας / Φωτογραφία: Χρήστος Παρέλλης


φεγ6.jpg
Παναγία Τσαμπίκα, Λευκωσία / Φωτογραφία: Στέφανος Σάββα



Η πανσέληνος του Αυγούστου γνωστή και ως «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου», είναι η τελευταία από τις φετινές υπερπανσελήνους. Η υπερπανσέληνος μπορεί να εμφανίζεται μεγαλύτερη και έως και 16% φωτεινότερη στον ουρανό από τη μέση πανσέληνο, σύμφωνα με τον ιστότοπο timeanddate.com.

Πρόκειται για την τέταρτη υπερπανσέληνο στη σειρά, μετά το «Φεγγάρι του Ελαφιού» του Ιουλίου, το «Φεγγάρι της Φράουλας» του Ιουνίου και το «Φεγγάρι των Λουλουδιών» που συνοδεύτηκε από μια ολική έκλειψη σελήνης τον Μάιο. Η επόμενη πανσέληνος θα συμβεί στις 10 Σεπτεμβρίου 2022, ενώ η επόμενη υπερπανσέληνος στις 3 Αυγούστου 2023.

φεγ4.jpg
Αμίαντος / Φωτογραφία: Σωτήρης Σαββίδης


φεγ5.jpg
Φωτογραφία: Αχιλλέας Σταύρου



Σύμφωνα με τη NASA, το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» πήρε το όνομά του από τους ιθαγενείς της Βόρειας Αμερικής, που ψάρευαν τα συγκεκριμένα ψάρια στις Μεγάλες Λίμνες (Great Lakes) αυτή την εποχή του έτους.

φεγ2.jpg
Λευκωσία / Φωτογραφία: Χρήστος Παρέλλης


φεγ1.jpg
Πύργος της Ρήγαινας στα Περβόλια / Φωτογραφία: Χρήστος Παρέλλης

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ