Σε πόλη της Κίνας κάνουν covid-test μέχρι και στα ψάρια

Οι ψαράδες είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται καθημερινά σε τεστ, το ίδιο ισχύει και για την ψαριά τους.

Article featured image
Article featured image


Η Κίνα παραμένει πιστή στην σκληρή πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων κατά του κορωνοϊού και αυτό ισχύει για όλους: ακόμα και για τα ψάρια.

Οι αρχές της παράκτιας κινεζικής πόλης Xiamen αποφάσισαν ότι πρέπει να αποκλειστεί κάθε πιθανή δίοδος που θα επιτρέψει στον ιό να μολύνει οτιδήποτε ζωντανό και διέταξαν τους ψαράδες να υποβάλλονται οι ίδιοι σε καθημερινό διαγνωστικό τεστ νουκλεϊκού οξέος. Το ίδιο ισχύει και για τα ψάρια που αλιεύουν.

Με απλά λόγια ψαράδες και ψάρια πρέπει καθημερινά και υποχρεωτικά να υποβάλλονται σε τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, αμέσως μετά την αποβίβαση από το καΐκι, σύμφωνα με την απόφαση της περιφέρειας Xiamen Jimei.

psaria-covid-test-kina_city.png
Φωτογραφία: Weibo



Ο λόγος της απόφασης είναι ότι ορισμένοι ψαράδες είχαν κάνει παράνομες συναλλαγές ή είχαν έρθει σε επαφή με υπερπόντια σκάφη ενώ βρίσκονταν στη θάλασσα, «με αποτέλεσμα να εισαχθεί ο κορωνοϊός» όπως αναφέρουν οι τοπικές αρχές.

«Προς το παρόν, όλοι οι άνθρωποι στην πόλη Xiamen πρέπει να υποβάλλονται σε αυτά τα τεστ ενώ πρέπει να ελέγχονται αντίστοιχα και τα αλιεύματα», ανέφερε ένας υπάλληλος στο δημοτικό γραφείο ανάπτυξης ωκεανών Xiamen στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

psaria-covid-test-kina-3_city.png
Φωτογραφία: Weibo



Υπήρξαν δε και τηλεοπτικά ρεπορτάζ που έδειχναν αξιωματούχους να κάνουν διαγνωστικά test σε ψάρια και καβούρια. Δεν υπήρξε καμία αναφορά ότι είχε εντοπιστεί ίχνος του ιού.

Η απόφαση τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του περασμένου μήνα και όπως αναμενόταν προκάλεσε εντύπωση στα social media. Στο Weibo ένα σχετικό hashtag διαβάστηκε 120 εκατομμύρια φορές και συζητήθηκε από περισσότερους από 6.000 χρήστες.

Ένας χρήστης δε, πρότεινε στις αρχές να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα, ενσωματώνοντας τη θαλάσσια ζωή στο υγειονομικό πρωτόκολλο και δίνοντας εντολή στα ψάρια που ταξιδεύουν από τα διεθνή ύδατα στην επικράτεια της Κίνας να μπαίνουν σε επταήμερη καραντίνα.

psaria-covid-test-kina-4_city.png



Σύμφωνα με το Bloomberg, ερευνητές στην Κίνα ανακάλυψαν ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε κατεψυγμένα τρόφιμα και συσκευασίες καθώς και σε προϊόντα που διατηρούνται στο ψυγείο. Έχουν επίσης συνδέσει ορισμένες λοιμώξεις σε ανθρώπους με εισαγόμενα προϊόντα, με αποτέλεσμα ορισμένα σούπερ μάρκετ να έχουν ξεχωριστούς ψύκτες για εισαγόμενα προϊόντα.

psaria-covid-test-kina-5_city.png
Φωτογραφία: Weibo



Προστίθεται ωστόσο, πως η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) δήλωσαν το 2021 ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις ότι τρόφιμα ή συσκευασίες τροφίμων σχετίζονται ή μπορεί να θεωρηθούν πιθανή πηγή μετάδοσης του κορωνοϊού.


Με πληροφορίες από Lifo, Bloomberg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ