Οι ειδικοί κατέθεσαν τις εισηγήσεις τους για τις μάσκες και τα rapid test στα σχολεία

Τι είπε ο υπουργός Υγείας για τα νέα εμβόλια.

Article featured image
Article featured image


Σύσκεψη με την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή πραγματοποίησε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα το πρωί της Παρασκευής με σκοπό να συζητηθεί ο οδικός χάρτης για τη διαχείριση της πανδημίας.

Όπως αναφέρει το Sigmalive, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας, οι ειδικοί κατέθεσαν τις εισηγήσεις τους για την κατάρτιση του οδικού χάρτη ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Αυγούστου.

Οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να κλειδώσουν σε νέα συνάντηση των μελών της ΣΕΕ με τον Υπουργό Υγείας στις 30 Αυγούστου για να τεθούν και ενώπιον Υπουργικού, που θα συνεδριάσει την αμέσως επόμενη ημέρα.

Για τα σχολεία, η εισήγηση των ειδικών είναι η επιστροφή στις σχολικές αίθουσες με αρνητικά τεστ 24 ή 48 ωρων.

Οι ΣΕΕ εισηγήθηκαν επίσης όπως παραμείνουν οι μάσκες σε εσωτερικούς χώρους (συμπεριλαμβανομένων και των σχολικών αιθουσών) προκειμένου να αποφευχθούν αλυσίδες μετάδοσης.


Τα νέα εμβόλια

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του ΡΙΚ, ο κύριος Χατζηπαντέλα αναφερόμενος στα νέα εμβόλια για τον κορωνοϊό είπε ότι αυτά θα έρθουν στην Κύπρο σε περίπου τρεις εβδομάδες.

Επισήμανε πως τα νέα εμβόλια θα προστατεύουν και από τις νέες μεταλλάξεις της νόσου Covid-19 και το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται τρόπους για αξιοποίησή τους.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή για τα Φάρμακα Ανθρώπινης Χρήσης του EMA (CHMP) ξεκίνησε την εξέταση αίτησης άδειας κυκλοφορίας υπό όρους για το εμβόλιο «Skycovion COVID-19» έναντι της νόσου COVID-19.

Ο αιτών, η εταιρία «SK Chemicals GmbH», έχει υποβάλει δεδομένα σχετικά με την επάρκεια που το εμβόλιο ενεργοποιεί την παραγωγή αντισωμάτων κατά του αρχικού στελέχους του ιού SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί τη νόσο COVID-19. Η εταιρεία υπέβαλε επίσης στοιχεία για την ασφάλεια και την ποιότητα του εμβολίου.

Μετά την εξέταση των δεδομένων, η «CHMP» θα εκδώσει γνωμοδότηση σχετικά με το κατά πόσο θα χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας υπό όρους. Στη συνέχεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα λάβει μια νομικά δεσμευτική απόφαση. Ο EMA θα προβεί σε περαιτέρω επικοινωνία κατά την έκδοση της γνωμοδότησης της «CHMP».

Η αξιολόγηση του «Skycovion» είναι μία από τις συνεχιζόμενες αξιολογήσεις δεδομένων για τα εμβόλια έναντι της νόσου COVID-19. Καθώς η πανδημία συνεχίζει να εξελίσσεται, είναι σημαντικό η ΕΕ να διαθέτει στη φαρέτρα της ένα ευρύ φάσμα εμβολίων και θεραπειών που θα επιτρέψουν στα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την πανδημία.

Ο EMA και οι επιστημονικές του επιτροπές δεσμεύονται να διασφαλίσουν μια ισχυρή αναθεώρηση όλων των δεδομένων σχετικά με τα εμβόλια και τα φάρμακα έναντί της νόσου COVID 19.


Περισσότερα για το εμβόλιο

Το «Skycovion» περιέχει μικρά σωματίδια γνωστά ως νανοσωματίδια που περιέχουν τεμάχια της πρωτεΐνης ακίδας που βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού SARS-CoV-2.

Όταν σε ένα άτομο χορηγείται το εμβόλιο, το ανοσοποιητικό του σύστημα αναμένεται να αναγνωρίσει τα νανοσωματίδια που περιέχουν τα τεμάχια της πρωτεΐνης ακίδας ως ξένα και να παράγει φυσικές άμυνες - αντισώματα και Τ κύτταρα - εναντίον τους. Εάν, αργότερα, το εμβολιασμένο άτομο έρθει σε επαφή με τον ιό SARS-CoV-2, το ανοσοποιητικό σύστημα θα αναγνωρίσει την πρωτεΐνη ακίδα στον ιό και θα είναι έτοιμο να του επιτεθεί. Τα αντισώματα και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος μπορούν να προστατεύσουν από τη νόσο COVID-19 συνεργαζόμενα για να εξουδετερώσουν τον ιό, να αποτρέψουν την είσοδό του στα κύτταρα του σώματος και να καταστρέψουν τα μολυσμένα κύτταρα.

Το εμβόλιο περιέχει επίσης ένα «ανοσοενισχυτικό», μια ουσία που βοηθά στην ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης στο εμβόλιο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ