Είναι ασφαλής η κατανάλωση νερού της βρύσης στην Κύπρο;

Μια νέα έρευνα εντόπισε σε ποιες χώρες θεωρείται ασφαλές το να πίνεις νερό από τη βρύση.

Article featured image
Article featured image


Μια νέα έρευνα εντόπισε σε ποιες χώρες θεωρείται ασφαλές το να πίνεις νερό από τη βρύση και η Κύπρος δεν είναι μια από αυτές.

Σύμφωνα με την έρευνα της Compare the Market, που έγινε σε 2 χιλιάδες ενήλικες Βρετανούς που ταξίδεψαν σε 225 χώρες τα τελευταία 5 χρόνια, η κατανάλωση νερού από τη βρύση στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες είναι ασφαλής.

Όπως φαίνεται στα αποτελέσματα όμως, οι Ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες πρέπει να αποφεύγεται το νερό της βρύσης είναι η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Λιθουανία και η Ρουμανία. Ωστόσο, κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης φαίνεται πως είναι μια χαρά, πράγμα που σημαίνει ότι όχι μόνο μπορείτε να πιείτε το νερό της βρύσης εκεί, αλλά μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να βουρτσίσετε τα δόντια σας και να το χρησιμοποιήσετε για παγάκια στα ποτά σας.

Tap-water-index_The-countries-where-it-is-and-isnt-safe-to-drink-tap-water_HxW1691x0920_103b7268-8999-4f62-879c-73687a056d46_city.jpeg



Ωστόσο, συστήνεται προσοχή στις αγροτικές περιοχές, ακόμη και σε χώρες όπου το νερό θεωρείται ασφαλές για κατανάλωση.

Σύμφωνα με την έρευνα, πάνω από το ένα τρίτο (35%) των Βρετανών έχουν αρρωστήσει μετά από κατανάλωση νερού βρύσης στο εξωτερικό και ένας στους 12 (8%) έχει νοσηλευτεί εξαιτίας αυτού.


Μερικές συμβουλές ασφαλείας


Πίνετε μόνο εμφιαλωμένο νερό από σφραγισμένα μπουκάλια

Βεβαιωθείτε ότι κάθε εμφιαλωμένο νερό που αγοράζετε είναι σφραγισμένο. Οι πλανόδιοι πωλητές μπορεί να ξαναγεμίσουν μπουκάλια με νερό βρύσης και να τα σφραγίσουν με κόλλα, γι' αυτό προτιμήστε τα καταστήματα και δώστε σημασία στον θόρυβο που κάνει το πλαστικό καπάκι όταν ανοίγει για πρώτη φορά.


Αποφύγετε τα παγάκια στα ποτά σας

Όταν βρίσκεστε σε ένα εστιατόριο και παραγγείλετε ένα δροσιστικό ποτό, είναι δελεαστικό να ζητήσετε πάγο - ειδικά αν είναι μια ζεστή μέρα. Αλλά τα παγάκια συνήθως φτιάχνονται από νερό βρύσης, επομένως θα μπορούσαν να σας αρρωστήσουν. Να είστε βέβαιοι πως ζητάτε το ποτό σας χωρίς πάγο.


Χρησιμοποιήστε εμφιαλωμένο νερό για να βουρτσίσετε τα δόντια σας

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι ένας στους τέσσερις ανθρώπους δεν γνωρίζει ότι το βούρτσισμα των δοντιών με νερό της βρύσης μπορεί να προκαλέσει αρρώστιες. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε εμφιαλωμένο νερό για τα πάντα – συμπεριλαμβανομένου του βουρτσίσματος των δοντιών σας.


Να είστε προσεκτικοί με τις σαλάτες

Σε χώρες όπου δεν είναι ασφαλές να πίνετε το νερό της βρύσης, συστήνεται να αποφεύγετε εντελώς τις σαλάτες, καθώς τα συστατικά πλένονται συχνά με νερό της βρύσης (κάτι που σχεδόν το 24% των ερωτηθέντων δεν γνώριζε ότι μπορεί να προκαλέσει αρρώστιες).


Καθαρίστε το νερό

Εάν πρόκειται να ταξιδέψετε για μεγάλο διάστημα, τότε θα μπορούσατε να δείτε μια πιο οικονομική (και φιλική προς το περιβάλλον) εναλλακτική λύση αντί του εμφιαλωμένου νερού: το φίλτρο νερού για τη βρύση. Ωστόσο, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν το κάνετε αυτό, για να βεβαιωθείτε ότι το νερό είναι αρκετά ασφαλές για κατανάλωση.

Το ζέσταμα του νερού της βρύσης είναι μια άλλη μέθοδος για να βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε νερό με ασφάλεια, το ίδιο και η ανάμειξή του σε διάλυμα ιωδίου (απλώς θυμηθείτε να ανακινήσετε και μετά αφήστε το νερό για 30 λεπτά να καθίσει). Ωστόσο, εάν βρίσκεστε στο εξωτερικό για μία ή δύο εβδομάδες, η λήψη εμφιαλωμένου νερού είναι ίσως η ευκολότερη επιλογή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ