Τι είναι η «γρίπη της ντομάτας» που προσβάλλει κυρίως παιδιά;

Παρά την κοινή της ονομασία με το γευστικό λαχανικό/φρούτο η σχέση τους δεν είναι αυτή που φαντάζεστε.

Article featured image
Article featured image


Ενώ ολόκληρος ο πλανήτης συνεχίζει την προσπάθειά του για να καταπολεμήσει τον Covid-19 και την ευλογιά των πιθήκων, ένας νέος ιός έκανε την εμφάνισή του.

Οι επιστήμονες τον αποκαλούν «η γρίπη της ντομάτας» και πήρε το όνομά του από τις επώδυνες κόκκινες φουσκάλες που εμφανίζονται στο δέρμα των ασθενών. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, στις 6 Μαΐου

Μια μελέτη που διεξήχθη από το The Lancet Respiratory Medicine Journal, έδειξε πως η εν λόγω γρίπη έχει μολύνει μέχρι στιγμής 82 παιδιά, όλα κάτω των πέντε ετών, με άλλα 26 ύποπτα κρούσματα μέχρι την ηλικία των 10 ετών.

Ο ιός συνοδεύεται από πυρετό και πόνο στις αρθρώσεις παρόμοιο με εκείνον του Covid-19, ωστόσο, δεν σχετίζεται με την ασθένεια.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν έμετο, διάρροια, αφυδάτωση και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις αλλαγή στο χρώμα των άκρων.

Η μελέτη αναφέρει: «Η σπάνια ιογενής λοίμωξη βρίσκεται σε ενδημική κατάσταση και θεωρείται μη απειλητική για τη ζωή. Ωστόσο, λόγω της τρομερής εμπειρίας της πανδημίας του Covid-19, είναι επιθυμητή η προσεκτική διαχείριση για την πρόληψη περαιτέρω εστιών».

Οι ερευνητές δεν απέκλεισαν επίσης το ενδεχόμενο ότι ο ιός θα μπορούσε να είναι μια νέα παραλλαγή της ιογενούς νόσου χεριών, ποδιών και στόματος που έχει γίνει πιο συχνή σε παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να τεθούν σε κίνδυνο λόγω στενής επαφής και είναι επιρρεπή σε μολύνσεις από τη χρήση πάνας, το άγγιγμα ακάθαρτων επιφανειών και την τάση τους να βάζουν βρώμικα πράγματα απευθείας στο στόμα τους.

Η έκθεση προσθέτει: «Δεδομένων των ομοιοτήτων με τη νόσο χεριών, ποδιών και στόματος, εάν το ξέσπασμα της γρίπης της ντομάτας στα παιδιά δεν ελεγχθεί και δεν προληφθεί, η μετάδοση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες με την εξάπλωση και στους ενήλικες».

Όπως και με τον Covid-19, οι επιστήμονες συνιστούν απομόνωση για επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα για έως και επτά ημέρες για την πρόληψη της εξάπλωσης της μόλυνσης.

Προς το παρόν, η ασθένεια έχει επηρεάσει και έχει εντοπιστεί μόνο στην περιοχή Kollam της Κεράλα, αλλά ένας ενδημικός συναγερμός έχει ενεργοποιηθεί στις γειτονικές πολιτείες Ταμίλ Ναντού και Καρνατάκα.

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν αντιιικά φάρμακα ή εμβόλια για την άμεση αντιμετώπιση της γρίπης της ντομάτας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ