Φύση
Ένα είδος καρχαρία εξελίχτηκε να χρησιμοποιεί τα πτερύγιά του για να περπατά στη στεριά
Καλά θα πάει αυτό.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα μελετούν ένα μικρό αλλά αρκετά προσαρμοστικό είδος καρχαρία, ο οποίος έχει αναπτύξει την εξαιρετική ικανότητα να περπατά στη στεριά, προκειμένου να επιβιώσει στις συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή αλλά και στις ολοένα και πιο ζεστές θάλασσες.
Οι καρχαρίες «επωμίδες» εντοπίζονται κυρίως σε ρηχούς υφάλους της Αυστραλίας και της Νέας Γουινέας και δύνανται να περπατήσουν μέχρι και 30 μέτρα σε ξερό έδαφος, χρησιμοποιώντας τα πτερύγιά τους που έχουν σχήμα κουπιού καθώς και να επιβιώσουν από την υποξία, δηλαδή την έλλειψη οξυγόνου, μέχρι και για δύο ώρες.
Οι βιολόγοι του FAU (Florida Atlantic University) καθώς και οι ερευνητικοί συνεργάτες τους στην Αυστραλία σημειώνουν πως αυτές οι αξιοθαύμαστες ικανότητες επιτρέπουν στο σπάνιο είδος καρχαρία που κατοικεί σε υφάλους, να επιβιώσει στα ολοένα και πιο «εχθρικά»περιβάλλοντα που δημιουργούνται καθώς το κλίμα μεταβάλλεται.
Sharks are older than dinosaurs and likely still evolving. This is an epaulette shark and it can walk on land, making its last breath last up to an hour by slowing its heart and increasing the blood supply to its brain. 4 new species have been recently discovered.
— Amazing Astronomy (@MAstronomers) January 26, 2020
CC:Nature PBS pic.twitter.com/NF2il9lydQ
«Τέτοια χαρακτηριστικά, όχι μόνο καθίστανται βασικά για την επιβίωσή τους, αλλά είναι ακόμα πιθανό να σχετίζονται με τη διαρκή φυσιολογική τους επίδοση κάτω από δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων, εκείνων που σχετίζονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή, αναφέρεται στη μελέτη που δημοσιεύτηκε σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό.
Η Marianne Porter, καθηγήτρια εμβιομηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, στο τμήμα των βιολογικών επιστημών, τόνισε πως το εν λόγω είδος έχει καταφέρει να επιταχύνει και να επιβραδύνει το περπάτημά του καθώς και την ταχύτητα που κολυμπά, αποκτώντας έτσι δυνατότητα πρόσβασης σε πιο ευνοϊκά περιβάλλοντα.
«Μπορεί να μην αντιλαμβάνεστε τις όμορφες, τροπικές παραλίες ως ένα άγριο περιβάλλον, αλλά στην πραγματικότητα οι παλιρροϊκές πισίνες και τα περιβάλλοντα με κοραλλιογενείς υφάλους είναι αρκετά σκληρά, υπόκεινται σε ζεστές θερμοκρασίες σε καθεστώς παλίρροιας και πολλές αλλαγές. Πολλά πράγματα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της παλίρροιας», είπε η καθηγήτρια.
«Αυτοί οι καρχαρίες αποτελούν ένα πολύ σπουδαίο παράδειγμα, που θα μας βοηθήσει να αρχίσουμε να κατανοούμε πώς οι συνεχείς αλλαγές στο περιβάλλον μπορούν να επηρεάσουν τα είδη γενικότερα ενώ πιθανόν να αντικατοπτρίζουν ένα κομμάτι της εικόνας των μελλοντικών ωκεανών», συμπλήρωσε η ίδια.
Καρχαρίες του ίδιου είδους, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να περπατούν στον πυθμένα της θάλασσας σε αναζήτηση του επόμενου θηράματός τους, είχαν εντοπιστεί και το 2013 στην Ινδονησία. Συγκεκριμένα, είχαν βρεθεί σε κοραλλιογενή ύφαλο, ανοιχτά της νήσου Χελμαχέρα, στην ανατολική Ινδονησία. Σε μήκος έφθαναν τα 70 εκατοστά ενώ θεωρούνται ακίνδυνο για τον άνθρωπο.
Μια μελέτη του 2020 από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ και διεθνείς συνεργάτες, εν τω μεταξύ, διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 9 είδη καρχαρία χρησιμοποιούσαν πτερύγια για να περπατούν σε ρηχά νερά.
Αυτό που ξεχωρίζει, ωστόσο, στην περίπτωση του καρχαρία επωμίδα είναι η ανοχή του στην υποξία για παρατεταμένη περίοδο και η ικανότητά του, όχι μόνο να επιβιώνει στην ξηρά, αλλά και να μπορεί να περπατά καλύπτοντας αποστάσεις έως και 30 φορές το μήκος του σώματός τους.
«Η ικανότητά τους να κυκλοφορούν και να περπατούν από το ένα μέρος στο άλλο είναι πραγματικά πολύ σημαντική», είπε η Porter.
Οι ερευνητές παρατήρησαν τέλος, ότι αυτή η ικανότητας έδωσε στους καρχαρίες καλύτερη ευελιξία ώστε να αποφεύγουν τα αρπακτικά και να φτάνουν σε περιοχές με πιο άφθονη τροφή και λιγότερο ανταγωνισμό για την απόκτησή της.
Με πληροφορίες από News247, guardian