Τι γνωρίζουμε για το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων που εντοπίστηκε στην Κύπρο

Ποια η κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο και ειδικά στην Ευρώπη.

Article featured image
Article featured image


Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες το απόγευμα τον εντοπισμό του πρώτου περιστατικού ευλογιάς των πιθήκων στην Κύπρο.

Μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο, ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου, ανέφερε ότι το περιστατικό αφορά άντρα ηλικίας 40 ετών με ιστορικό ταξιδιού και με κλινική συμπτωματολογία συμβατή με τη νόσο της ευλογιάς των πιθήκων.

«Από την πρώτη στιγμή τέθηκαν σε κινητοποίηση οι αρμόδιες υπηρεσίες, ακολουθήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα και άρχισε η διερεύνηση και η ιχνηλάτηση των επαφών, έτσι ώστε να λάβουν τις απαραίτητες οδηγίες», ανέφερε ο κ. Αθανασίου.

Διευκρίνισε δε, ότι το ιστορικό ταξιδιού αφορά ευρωπαϊκή χώρα.

Συνέχισε λέγοντας ότι «Είναι σημαντικό να επικοινωνούμε με τον προσωπικό μας γιατρό αν φέρουμε συμπτώματα. Ο προσωπικός γιατρός θα κρίνει αν το άτομο θα πρέπει να παραπεμφθεί στο πλησιέστερο τμήμα ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών του δημόσιου νοσηλευτηρίου. Εκεί θα υπάρξει περαιτέρω αξιολόγηση για να κριθεί αν πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο αναφοράς όπου θα διενεργηθεί μοριακή εξέταση από το βιολογικό εργαστήριο».

Εξήγησε τέλος ότι οι επαφές δεν οφείλουν να αυτοπεριορίζονται σε αρχικό στάδιο και ότι η αποδέσμευση γίνεται πάντα σε συνεννόηση με τον προσωπικό γιατρό.


Πρωτόκολλα για διαχείριση της νόσου

Υπενθυμίζεται ότι χθες το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου προχώρησε σε κατάρτιση πρωτοκόλλων διαχείρισης υπόπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών Ευλογιάς των Πιθήκων (Monkeypox) και επαφών τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Τα πρωτόκολλα περιλαμβάνουν περιγραφή της νόσου, του τρόπου μετάδοσης, συμπτωματολογία, τρόπους προστασίας από τη μετάδοση της νόσου, οδηγίες διαχείρισης πιθανών και επιβεβαιωμένων περιστατικών, διαχείριση επαφών, οδηγίες απολύμανσης χώρων, καθώς επίσης και πίνακα και τη διαδικασία με τα κέντρα εμβολιασμού κατά της νόσου, εάν υπάρξει ανάγκη για εμβολιασμό.

Τα υπό αναφορά πρωτόκολλα διαχείρισης πιθανών και επιβεβαιωμένων περιστατικών μπορείτε να τα βρείτε πατώντας ΕΔΩ.


Η παγκόσμια κατάσταση

Όπως διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ 83 χώρες -μεταξύ των οποίων 76 όπου η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι ενδημική- έχουν αναφέρει κρούσματα της ιογενούς νόσου. Tα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονταν (μέχρι χθες το απόγευμα) στα 25,391.

Υπενθυμίζεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία τον περασμένο μήνα.

Στιγμιότυπο 2022-08-03, 9.18.44 πμ.png
Πηγή Φωτογραφίας: CDC



Η κατάσταση στην Ευρώπη

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC):

«Από την έναρξη της επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων και μέχρι την 1η Αυγούστου 2022, έχουν αναφερθεί 12.186 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου από 27 χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ ως εξής: Ισπανία (4.298), Γερμανία (2.677), Γαλλία (2.054) , Ολλανδία (879), Πορτογαλία (633), Ιταλία (479), Βέλγιο (393), Αυστρία (132), Δανία (99), Σουηδία (88), Ιρλανδία (85), Πολωνία (59), Νορβηγία (55) , Ουγγαρία (39), Σλοβενία (35), Ελλάδα (32), Λουξεμβούργο (30), Ρουμανία (21), Τσεχία (20), Φινλανδία (20), Μάλτα (17), Κροατία (12), Ισλανδία (10) , Εσθονία (6), Σλοβακία (6), Βουλγαρία (4) και Λετονία (3).

Δύο θάνατοι έχουν αναφερθεί από την Ισπανία.

Έντεκα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν αναφερθεί από δύο χώρες των Δυτικών Βαλκανίων: τη Σερβία (10) και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (1). Επιπλέον, έχει αναφερθεί ένα κρούσμα από την Τουρκία.

Από την έναρξη της επιδημίας, το ECDC παρέχει ενημερώσεις για τις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ, τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτες και Παρασκευές), με τον αριθμό των κρουσμάτων που αναφέρονται στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESSy) ή συλλέγονται από τον ECDC από επίσημες δημόσιες πηγές».

Στιγμιότυπο 2022-08-03, 9.24.36 πμ.png
Πηγή Φωτογραφίας: CDC



Θάνατοι

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε στις 29 Ιουλίου τον πρώτο θάνατο που συνδέεται με την ευλογιά των πιθήκων και αφορούσε έναν 41χρονο άνδρα. Αυτός ήταν ο πρώτος θάνατος από τον ιό εκτός Αφρικής. Η Ισπανία ανακοίνωσε δύο θανάτους αμέσως μετά - τους πρώτους στην Ευρώπη, ενώ τη Δευτέρα η Ινδία επιβεβαίωσε τον πρώτο θάνατο από ευλογιά πιθήκων στη νότια πολιτεία της Κεράλα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών, εκτός Αφρικής, στους 4. Εντός Αφρικής, όπου η νόσος είναι ενδημική και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στον άνθρωπο το 1970, έχουν καταγραφεί πέντε θάνατοι από τον Μάιο.

Μετά την ανακοίνωση των πρώτων θανάτων εκτός Αφρικής, το περιφερειακό γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη έσπευσε να τονίσει την Κυριακή ότι αναμένεται αύξηση του αριθμού των θανάτων από την ευλογιά των πιθήκων, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι σοβαρές επιπλοκές παραμένουν σπάνιες και ότι, στην πλειονότητα των κρουσμάτων, η ασθένεια θεραπεύεται από μόνη της, χωρίς να χρειάζεται θεραπεία.


Μετάδοση και συμπτώματα

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό (συνήθως υψηλό >38,5°C), πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ