Αναπόφευκτη η άνοδος της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία

Η απώλεια πάγου θα συμβάλει σε μια ελάχιστη άνοδο 27 εκατοστών, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλη κλιματική δράση, ανακαλύπτουν οι επιστήμονες.

Article featured image
Article featured image


Η μεγάλη άνοδος της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας είναι πλέον αναπόφευκτη, ανακάλυψαν οι επιστήμονες, ακόμη και αν η καύση ορυκτών καυσίμων που οδηγεί στην κλιματική κρίση, σταματήσει εν μία νυκτί.

Η έρευνα δείχνει ότι η μέχρι σήμερα παγκόσμια υπερθέρμανση θα προκαλέσει μια ελάχιστη άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 27 εκατοστά μόνο από τη Γροιλανδία, καθώς θα λιώσουν 110 εκατ. τόνοι πάγου. Με τη συνέχιση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, το λιώσιμο άλλων πάγων και τη θερμική διαστολή του ωκεανού, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά πολλά μέτρα φαίνεται πιθανή.

Δισεκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε παράκτιες περιοχές, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας κινδυνεύουν από πλημμύρες, μία από τις μεγαλύτερες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Εάν το 2012, που ήταν χρονιά ρεκόρ στο λιώσιμο πάγων στη Γροιλανδία, γίνει κάτι σύνηθες στα τέλη του αιώνα, όπως είναι πιθανό, τότε η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα είναι «συγκλονιστική» καθώς θα αυξηθεί κατά 78 εκατοστά, σύμφωνα με τους επιστήμονες.



Σύμφωνα με τον Guardian, προηγούμενες μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει υπολογιστικά μοντέλα της συμπεριφοράς του καλύμματος πάγου για να εκτιμήσουν τις μελλοντικές απώλειες, ωστόσο οι φυσικές διεργασίες είναι πολύπλοκες και αυτό οδηγεί σε σημαντικές αβεβαιότητες στα αποτελέσματα.

Αντίθετα, η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Climate Change χρησιμοποίησε δορυφορικές μετρήσεις των απωλειών πάγου από τη Γροιλανδία και του σχήματος του παγοκαλύμματος από το 2000-19. Τα δεδομένα αυτά επέτρεψαν στους επιστήμονες να υπολογίσουν σε ποιο βαθμό η παγκόσμια υπερθέρμανση μέχρι σήμερα έχει ωθήσει το στρώμα πάγου από μια ισορροπία όπου οι χιονοπτώσεις αντιστοιχούν στους πάγους που χάνονται. Αυτό επέτρεψε τον υπολογισμό του πόσος ακόμη πάγος πρέπει να χαθεί προκειμένου να ανακτηθεί η σταθερότητα.

Η εκτίμηση των 27 εκατοστών είναι ένα ελάχιστο, επειδή λαμβάνει υπόψη μόνο την παγκόσμια υπερθέρμανση μέχρι στιγμής και επειδή δεν περιλαμβάνονται ορισμένοι τρόποι με τους οποίους χάνεται ο πάγος των παγετώνων στα περιθώρια του παγοκαλύμματος.

Το πλεονέκτημα αυτής της μελέτης είναι ότι παρέχει μια σταθερή εκτίμηση της αναπόφευκτης ανόδου της στάθμης της θάλασσας, αλλά η μέθοδος που χρησιμοποιείται δεν δίνει ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα, κατά το οποίο θα χαθεί ο πάγος. Ωστόσο, με βάση τη συνολική κατανόηση των επιστημόνων για τις απώλειες των φύλλων πάγου, όπως της Γροιλανδίας, οι ερευνητές ανέφεραν ότι το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου της στάθμης θα γίνει σχετικά σύντομα. Το 2021, άλλοι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι ένα σημαντικό τμήμα του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας βρισκόταν στα πρόθυρα ενός σημείου καμπής.

«Το ελάχιστο των 27 εκατοστών είναι η άνοδος της στάθμης που έχουμε συσσωρεύσει έως τώρα και θα συμβεί, ανεξάρτητα από το τι θα κάνουμε στο μέλλον», δήλωσε ο Δρ Γουίλιαμ Κόλγκαν, του Geus. «Είτε έρθει σε 100 ή σε 150 χρόνια, έρχεται. Και η άνοδος της στάθμης που συσσωρεύεται αυξάνεται επί του παρόντος, λόγω της κλιματικής τροχιάς στην οποία βρισκόμαστε», συμπλήρωσε.

Εάν το 2012 γίνει «κανονικό» έτος, τότε η εκτίμηση για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας από την απώλεια των πάγων της Γροιλανδίας αυξάνεται στα 78 εκατοστά, «κάτι συγκλονιστικό», σημείωσε ο Κόλγκαν.

Αλλά, πρόσθεσε, η διαφορά ανάμεσα στα 78 και τα 27 εκατοστά «αναδεικνύει και τη διαφορά τού τι μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού. Υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο για να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά», τόνισε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ