Λιοντάρια κατασπάραξαν άνδρα σε ζωολογικό κήπο της Γκάνας

Ο άνδρας που σκαρφάλωσε δύο φράχτες και επιχείρησε να μπει στο κλουβί των λιονταριών, εικάζεται ότι σκόπευε να κλέψει δύο σπάνια μικρά, λευκά λιοντάρια.

Article featured image
Article featured image


Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα από τις αρχές της Γκάνας, μετά τον άγριο θάνατο ενός άνδρα που κατακρεουργήθηκε από λιοντάρι, όταν σκαρφάλωσε σε κλουβί ζωολογικού κήπου στην πρωτεύουσα Άκρα.

Ο άνδρας, που περιγράφεται ως μεσήλικας, υπέκυψε στα τραύματά του μετά την επίθεση της Κυριακής (28/8), λένε οι αρχές.

Οι αρχές που είναι υπεύθυνες για την άγρια ζωή, υποπτεύονται ότι μπορεί να σχεδίαζε να κλέψει δύο σπάνια μικρά λευκά λιονταράκια που έχουν γίνει μεγάλη ατραξιόν μετά τη γέννησή τους τον περασμένο Νοέμβριο, όπως μεταδίδει το BBC.

Το πτώμα του θύματος ανασύρθηκε από τον ζωολογικό κήπο και μεταφέρθηκε σε τοπικό νεκροτομείο. Ο ζωολογικός κήπος έκλεισε προσωρινά για το κοινό μετά την επίθεση, ενώ η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα, για να εξακριβώσει το κίνητρο του εισβολέα και τις συνθήκες της επίθεσης.

Όταν ο άνδρας εισήλθε στον χώρο των λιονταριών, εκεί υπήρχαν ένα αρσενικό, ένα θηλυκό και τα δύο μικρά. Όταν τα λευκά μικρά γεννήθηκαν πέρυσι, υπήρξε μεγάλος ενθουσιασμός στον ζωολογικό κήπο, ο οποίος τα χρησιμοποίησε για να προσπαθήσει να προσελκύσει επισκέπτες.

«Τα λιοντάρια έχουν μικρά, οπότε αν έρθετε πολύ κοντά μπορεί να αισθανθούν ότι προσπαθείτε να τους πάρετε τα μωρά», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής υπουργός Φυσικών Πόρων Benito Owusu Bio. «Ζητάμε από το κοινό να αποφύγει να κάνει κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Ο εισβολέας σκαρφάλωσε έναν φράχτη τριών μέτρων πριν σκαρφαλώσει πάνω από έναν άλλο φράχτη τεσσάρων μέτρων, για να εισέλθει στο κλουβί των λιονταριών, σύμφωνα με αξιωματούχους.

_126492198_lion.jpg



Λευκά λιοντάρια

Το λευκό λιοντάρι το οποίο απαντάται περιστασιακά στα εθνικά πάρκα, είναι ένας ιδιαίτερος τύπος του Panthera leo krugeri (Πάνθηρ ο λέων του Κρούγκερ). Το χρώμα που έχει οφείλεται σε υποτελή γονίδια, από τα οποία προκύπτει μία σπάνια γονιδιακή μετάλλαξη. Σήμερα τα λευκά λιοντάρια σπανίζουν στους ζωολογικούς κήπους, αλλά είναι ακόμα πιο σπάνια στην άγρια φύση. Τα λευκά λιοντάρια είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά υποείδη του κόσμου, γι' αυτό και κυνηγιούνται πολύ.


Γενετική

Τα λευκά λιοντάρια δεν είναι αλφιστικά άτομα, αλλά λευκιστικά. Έχουνε κανονική ίριδα, της οποίας το χρώμα μπορεί να είναι καφέ, γκριζομπλέ ή και γκριζοπράσινο. Επίσης έχουνε κανονικά μαξιλαράκια στις πατούσες τους και φυσιολογικά χείλη. Λευκά λιοντάρια με γαλάζια μάτια υπάρχουν σε ζωολογικούς κήπους, πάρκα ή καταφύγια.

Γεννιούνται μερικές φορές από φυσιολογικούς γονείς, οι οποίοι έχουν κληρονομήσει γονίδια, στα οποία οφείλεται το λευκό τους χρώμα, από τους γονείς τους, και τα μετέφεραν στους απογόνους τους. Ο λευκισμός, όπως ονομάζεται αυτό το φαινόμενο, δυσχεραίνει την επιβίωση των λευκών λιονταριών στη φύση, με συνέπεια την έλλειψή τους στο φυσικό περιβάλλον. Ένα μεγάλο πρόβλημα για τη διατήρηση των λευκών λιονταριών είναι οι ενδογαμίες, οι οποίες γίνονται με σκοπό τη διατήρηση των λευκών λιονταριών στην αιχμαλωσία, αλλά υπάρχει φόβος να προκύψουν προβλήματα όπως συμβαίνει και στις λευκές τίγρεις (στραβισμός, προβλήματα στον εγκέφαλο, στον ουρανίσκο και στη σπονδυλική στήλη).

Μόνο περίπου δώδεκα λευκά λιοντάρια υπάρχουν στη φύση, σύμφωνα με το Global White Lion Protection Trust.



Με πληροφορίες από BBC και Wikipedia

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ