Μητέρα 40χρονου με ευλογιά των πιθήκων: «Η κατάστασή του επιδεινώνεται»

Τι καταγγέλλει η μητέρα του πρώτου κρούσματος που εντοπίστηκε στην Κύπρο.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική Φωτογραφία Αρχείου


Η μητέρα του 40χρονου, ο οποίος διεγνώσθη με ευλογιά των πιθήκων, κατήγγειλε στο ΡΙΚ έλλειψη φαρμάκων ειδικών για την ευλογιά των πιθήκων, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον ασθενή να αναρρώσει.

Παράλληλα, η μητέρα του ασθενούς δήλωσε πως η κατάστασή του επιδεινώνεται, ενώ η μόνη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει είναι ισχυρές δόσεις αντιβιοτικών.

Ο ασθενής και η μητέρα του απηύθυναν έκκληση για έλευση εμβολίων και φαρμάκων για την ευλογιά των πιθήκων στην Κύπρο, το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μην βρεθούν άλλοι στη θέση του και να υποφέρουν. Σε γραπτό μήνυμα στο ΡΙΚ ο 40χρονος χαρακτήρισε την ασθένεια δύσκολη και οδυνηρή.


Γίνονται προσπάθειες για έλευση εμβολίων

Μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΡΙΚ, ο σύμβουλος επικοινωνίας του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου, σημείωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενταχθεί από την πρώτη στιγμή στον μηχανισμό κοινής προμήθειας φαρμάκων και εμβολίων για τη νόσο και ανέφερε πως η παραλαβή εμβολίων στην Κύπρο αναμένεται στα τέλη Αυγούστου. Τόνισε ωστόσο, ότι ο υπουργός Υγείας βρίσκεται σε επαφές με ομολόγους του, γειτονικών χωρών, ώστε να εξασφαλιστούν πιο σύντομα κάποιες ποσότητες του εμβολίου.


Το πρώτο κρούσμα στην Κύπρο

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη εντοπίστηκε στην Κύπρο το πρώτο περιστατικό ευλογιάς των πιθήκων. Το περιστατικό αφορά άνδρα ηλικίας 40 ετών με ιστορικό ταξιδιού σε ευρωπαϊκή χώρα και με κλινική συμπτωματολογία συμβατή με τη νόσο της ευλογιάς των πιθήκων. Χθες, έγινε ιχνηλάτηση των επαφών του από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, στις οποίες βάσει των σχετικών πρωτοκόλλων έχουν δοθεί οδηγίες και παρακολουθούν οι ίδιοι τον εαυτό τους αν έχουν συμπτώματα. Οι επαφές δεν οφείλουν να αυτοπεριορίζονται σε αρχικό στάδιο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ