«Ελληνικό καλοκαίρι 2022»

Μια ντροπιαστική φωτογραφία σε μια από τις διασημότερες παραλίες της Ελλάδας.

Article featured image
Article featured image



Μια ντροπιαστική φωτογραφία από το παγκοσμίου φήμης Ναυάγιο της Ζακύνθου κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες.

Η εικόνα δημοσιεύτηκε αρχικά από τον περιβαλλοντολόγο Μιχάλη Μπάκα, ο οποίος μέσω της ανάρτησής του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook εξέφρασε την αγανάκτησή του για όσους πετούν τα σκουπίδια τους στις παραλίες, χωρίς να νοιάζονται για τη φυσική ομορφιά τους και το περιβάλλον.

navagio-tis-zakintou-skoupidia-fotografia_city.jpg



«Ελληνικό καλοκαίρι 2022. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται να πληρώνεις για να πας για λίγες ώρες σε μια από τις ωραιότερες παραλίες του κόσμου και να αφήνεις εκεί τα σκουπίδια σου», έγραφε η ανάρτηση του περιβαλλοντολόγου.



Η ιστορία του Ναυάγιου

Το Ναυάγιο της Ζακύνθου ή ο «Παναγιώτης», όπως ήταν το όνομά του, είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα του νησιού, σε μία από τις διασημότερες παραλίες του νησιού και της Ελλάδας.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει βρεθεί σε λίστες διεθνών ιστοσελίδων, για τα καταγάλανα νερά του Ιονίου, τη λευκή άμμο και το κουφάρι του πλοίου.

Ο Γερμανός περιηγητής E.L. Salvatos αναφέρει το 1901, για την περιοχή του Ναυαγίου, ότι ήταν μία πολύ μικρή παραλία με μαύρες πέτρες. Γέροντες της περιοχής λένε ότι μέχρι το 1920 υπήρχε εκεί μια πολύ μικρή παραλία με το όνομα Σπιριλί.

Κατολισθήσεις που χρονολογούνται μετά το 1922 δημιούργησαν αρχικά την πρώτη αξιόλογη παραλία η οποία ήταν περίπου μέχρι το σημείο που είναι σήμερα το καράβι. Η τελευταία κατολίσθηση, μετά το ναυάγιο, δημιούργησε τη σημερινή παραλία.

Tο ναυάγιο τοποθετείται χρονολογικά στο 1983, ενώ το πλοίο το οποίο ναυάγησε μετέφερε λαθραία τσιγάρα. Μέχρι και σήμερα η πρόσβαση στην παραλία μπορεί να γίνει μόνο από τη θάλασσα. Από την πόλη της Ζακύνθου, το γειτονικό πόρτο Βρώμη αλλά και από άλλα σημεία του νησιού φεύγουν καθημερινά καραβάκια για την παραλία του ναυαγίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ