Ξεκινούν ή όχι απευθείας πτήσεις οι Ρώσοι στα κατεχόμενα;

Το τουρκικό δημοσίευμα και οι αντιδράσεις που δημιούργησε.

Article featured image
Article featured image


Σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Μιλλιέτ» έκανε λόγο για έναρξη απευθείας πτήσεων από τη Ρωσία προς τα κατεχόμενα με την πρώτη πτήση μάλιστα, να αναμένεται να προσγειωθεί στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου στις 15 Νοεμβρίου, ημέρα ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Το ρεπορτάζ της εφημερίδας φιλοξενούσε επίσης, δηλώσεις του «προέδρου» των κατεχομένων Ερσίν Τατάρ, ο οποίος χαρακτήρισε την εν λόγω κίνηση ως «ένα πολύ σημαντικό βήμα» για την αναγνώριση του ψευδοκράτους.



Τι αναφέρει η Ε/κ πλευρά

Δημοσίευμα του «Φ» αναφέρει ότι κυβερνητικές πηγές με τις οποίες ήρθε σε επικοινωνία, τόνισαν ότι «τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα της Μιλλιέτ φαίνεται να μην έχουν σχέση με την πραγματικότητα».

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως υπήρξε διερεύνηση του θέματος και μέσω της διπλωματικής οδού φαίνεται να είναι εκτός πραγματικότητας τα περί απευθείας πτήσεων από τη Ρωσία προς τα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Φ», αύριο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ όπου αναμένεται μεταξύ των άλλων ζητημάτων να εγερθούν και τα όσα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν σε σχέση με τη Ρωσία και το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

milliyet.jpg
Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας.



Η θέση της Μόσχας στο Κυπριακό

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος Πρόεδρος μιλούσε, σήμερα, στην τελετή επίδοσης διαπιστευτηρίων νέων πρέσβεων, μεταξύ των οποίων και του νέου πρέσβη της Κύπρου στη Μόσχα, Κύπρου Γιωργαλλή.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία τασσόταν και τάσσεται υπέρ μιας καθολικής, δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Οι σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία πάντοτε οικοδομούνταν, λαμβάνοντας υπόψη την πολιτισμική και πνευματική κοινότητα και τις παραδόσεις φιλίας των λαών μας», συμπλήρωσε ο Ρώσος Πρόεδρος στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνοπτικής αναφοράς στις σχέσεις της Ρωσίας με τη χώρα, που εκπροσωπούν οι νέοι πρέσβεις.

Ανεξάρτητες διπλωματικές πηγές επεσήμαναν ότι επρόκειτο για τη συντομότερη έως σήμερα αναφορά στις κυπρορωσικές σχέσεις σε αντίστοιχες ομιλίες του Β. Πούτιν ενώπιον νέων πρέσβεων, με εμφανή όμως αποφυγή οποιωνδήποτε αρνητικών χαρακτηρισμών, που υπήρξαν στις αναφορές σε άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.


Με πληροφορίες από Φιλελεύθερο και ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ