Εύκολοι τρόποι για να μειώσουμε τη σπατάλη φαγητού

Η σπατάλη φαγητού είναι ένα πρόβλημα με τεράστια πλέον έκταση, το οποίο επηρεάζει περισσότερες πτυχές της ζωής μας από ό,τι ίσως νομίζουμε.

Article featured image
Article featured image


Η συγγραφέας Anne Marie Bonneau, γνωστή και ως Zero-Waste Chef, έγραψε κάτι υπέροχο σχετικά με τη σπατάλη φαγητού: «Δεν χρειαζόμαστε μια χούφτα ανθρώπους να τηρούν το zero food waste τέλεια. Χρειαζόμαστε εκατομμύρια ανθρώπους να το τηρούν με ατέλειες».

Μαθαίνουμε, λοιπόν, εύκολους και απλούς τρόπους για να συμβάλλουμε όλοι πρακτικά, στη μείωση της σπατάλης τροφίμων, κάνοντας ό,τι μπορεί ο καθένας μας.


Τι να προσέξουμε πριν πάμε για ψώνια:


Ελέγχουμε προσεκτικά τα ντουλάπια μας
. Αφιερώνουμε μερικά λεπτά στο να κοιτάξουμε εκεί πίσω βαθιά, να δούμε τι έχουμε αφήσει ξεχασμένο. Αν για παράδειγμα, έχουμε ένα ανοιγμένο πακέτο με ζυμαρικά ή ρύζι, σκεφτόμαστε πώς θα το αξιοποιήσουμε. Tip: Δεν βάζουμε πίσω πίσω πράγματα που σπάνια χρησιμοποιούμε, διότι συνήθως τα ξεχνάμε.

Τα ζυμαρικά είναι ένα από τα φαγητά που πετιούνται περισσότερο στα σκουπίδια. Είτε επειδή δεν μπορούμε να υπολογίσουμε σωστά την ποσότητα που πρέπει να μαγειρέψουμε και φτιάχνουμε υπερβολικά πολλά είτε γιατί δεν είναι τόσο νόστιμα για κατανάλωση την επόμενη ημέρα. Όμως υπάρχουν δημιουργικοί τρόποι να σταματήσουμε το αλόγιστο food waste και να αρχίσουμε να εκμεταλλευόμαστε το φαγητό που περίσσεψε προς όφελός μας.


Προγραμματίζουμε το μενού της βδομάδας και τα ψώνια μας. Σκεφτόμαστε από πριν τι θα ετοιμάσουμε και σημειώνουμε τι χρειαζόμαστε σε λίστα. Είναι σημαντικό να μην ψωνίζουμε παρορμητικά όσο λαχταριστό και αν μας φαίνεται κάτι, αφού μπορεί να μας ξεμείνει στο ψυγείο ή το ντουλάπι. Tip: Ποτέ δεν πρέπει να πηγαίνουμε για ψώνια πεινασμένοι! Καταλήγουμε να αγοράζουμε μεγαλύτερες ποσότητες από όσες χρειαζόμαστε.


Μελετούμε καλύτερα τις ημερομηνίες. Το 2018 έρευνα της Κομισιόν έδειξε πως μέχρι και το 10% των 88 εκατομμυρίων τόνων τροφίμων που σπαταλούνται ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετίζεται με τη μη σωστή κατανόηση των ημερομηνιών λήξης των προϊόντων.

Στην Κύπρο και την υπόλοιπη ΕΕ έχουμε δυο βασικές ημερομηνίες, την «ημερομηνία λήξης» και την «ανάλωση κατά προτίμηση». Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει πως μόνο το ένα τρίτο των Ευρωπαίων καταναλωτών ερμηνεύουν σωστά τον όρο «ανάλωση κατά προτίμηση» ο οποίος απλά μας ενημερώνει για το πότε ένα προϊόν είναι στο ιδανικό επίπεδο ποιότητας όπως ορίζει ο παραγωγός, και όχι για το αν είναι ασφαλές ή όχι το τρόφιμο μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία. Για παράδειγμα ένα πακέτο μακαρόνια δεν παύει απαραίτητα να είναι κατάλληλο προς κατανάλωση μετά το πέρας της ημερομηνίας που αναγράφει. Αν δεν έχει εμφανώς αλλοιωθεί σε χρώμα, οσμή, υφή κ.λπ., τότε δεν χρειάζεται να τα πετάξουμε!

Σύμφωνα μάλιστα με την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι το τέλος του έτους πρόκειται να επανεξεταστεί η σχετική νομοθεσία, με κύριο σκοπό τη μείωση της σπατάλης που προκύπτει από τη μη σωστή κατανόηση των ημερομηνιών στα τρόφιμα! Αυτό θα βοηθήσει πολύ στη μείωση του food waste!

Όπως είναι γνωστό, πετάμε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους φαγητό τον χρόνο, ενώ παράλληλα 800 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν κάθε μέρα πρόσβαση σε τροφή. Συγκεκριμένα, το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφής, από τα αρχικά στάδια παραγωγής μέχρι το τελικό στάδιο κατανάλωσης χάνεται. Οπότε δεν είναι μόνο θέμα οικονομίας και πρακτικότητας, αλλά και θέμα οικολογίας!

Το food waste είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που συμβάλλει δραματικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη και για αυτό πρέπει όλοι μας να κάνουμε αυτή την έξτρα προσπάθεια, για να παραγάγουμε λιγότερα απόβλητα από το φαγητό μας.

miosi-spatalis-fagitou-1_city.png



Μαθαίνουμε να τρώμε τα περισσεύματα.
Η νοοτροπία του «δεν τρώω χθεσινό φαγητό» είναι λάθος. Δεν έχει θέση στη σημερινή πραγματικότητα για χίλιους λόγους. Καταναλώνουμε το χθεσινό φαγητό γιατί είναι και νόστιμο και ασφαλές ενώ αρκετές φορές είναι και πιο νόστιμο αφού έχουν δέσει οι γεύσεις (π.χ. σούπες, σάλτσες ή λαδερά) αλλά και γιατί είναι έτοιμο με ένα απλό ζέσταμα! Αν τέλος έχουμε ιδιότροπους στο σπίτι, βρίσκουμε κάποια συνταγή που θα αξιοποιήσει το φαγητό λίγο διαφορετικά. Δείτε το βίντεο των Lidl Eco Hacksμε τη σεφ Μαρία Μαρκιτανή για να αντλήσετε έμπνευση!

Ως πρωτοπόρος λοιπόν στα θέματα περιβάλλοντος και οικολογίας, η Lidl Κύπρου λανσάρει τα Lidl Eco Hacks, τη νέα της πρωτοβουλία με μια σειρά από χρήσιμα βίντεο με οικολογικές συμβουλές που μπορούμε να εφαρμόσουμε όλοι στην καθημερινότητά μας! Στο τελευταίο βίντεο, η σεφ Μαρία Μαρκιτανή, η οποία αγαπά τα ζυμαρικά, μάς δείχνει έξυπνους τρόπους για να μην τα πετάμε στα σκουπίδια, αλλά να τα μετατρέπουμε σε άλλες νόστιμες δημιουργίες!



Η σπατάλη φαγητού είναι ένα πρόβλημα με τεράστια πλέον έκταση, που επηρεάζει περισσότερες πτυχές της ζωής μας από ό,τι ίσως νομίζουμε. Πέρα από τις ηθικές και τις οικονομικές διαστάσεις, η σπατάλη φαγητού έχει σοβαρές επιπτώσεις για τον πλανήτη και την κλιματική αλλαγή. Μπείτε κι εσείς λοιπόν, στον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο και δείτε το βίντεο που ετοίμασε για τα Lidl Eco Hacks η σεφ Μαρία Μαρκιτανή για να μάθετε πώς να απολαύσετε τα ζυμαρικά σας και την επόμενη ημέρα χωρίς να πρέπει να καταλήξουν στα σκουπίδια!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ