Ο πρώτος κλωνοποιημένος λύκος στον κόσμο θα περάσει όλη του τη ζωή σε αιχμαλωσία

Καθόλου ελαφρύ το τίμημα που έχει να «πληρώσει» η Μάγια.

Article featured image
Article featured image


Μια εταιρεία γενετικής με έδρα το Πεκίνο κλωνοποίησε με επιτυχία έναν αρκτικό λύκο και θα μπορούσε να συμβάλει στη διατήρηση ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση.

Η «Sinogene Biotechnology» παρουσίασε τον λύκο, που ονομάζεται Μάγια, εκατό ημέρες μετά τη γέννησή του στις 10 Ιουνίου.

Για τον κλωνοποιημένο λύκο χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος Ντόλς, η ίδια μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε και με το πρόβατο Ντόλι, το πρώτο θηλαστικό που κλωνοποιήθηκε στη Σκωτία το 1996.

Η διαδικασία, που ονομάζεται σωματική πυρηνική μεταφορά κυττάρων, συνεπάγεται ότι οι ερευνητές πήραν υλικό από έναν άλλο λύκο και κυοφόρησαν το έμβρυο της Μάγια στη μήτρα ενός μπιγκλ - το οποίο είναι ουσιαστικά η παρένθετη μητέρα της Μάγια.

klonopiimenos-lykos-2_city.png
Φωτογραφία: Twitter/@ChinaScience



«Ο νεογέννητος λύκος έχει το ίδιο γονιδίωμα με τον αρχικό λύκο, αλλά ο κλωνοποιημένος λύκος δεν έχει ζήσει με άλλους λύκους, αλλά με έναν σκύλο», δήλωσε ο Zhao Jianping, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της «Sinogene».



«Για την ακρίβεια, σε κλωνοποιημένους κατοικίδιους σκύλους και γάτες, υπάρχει επίσης πρόβλημα πρώιμης κοινωνικοποίησης. Όσο νωρίτερα γίνει η κοινωνικοποίηση, τόσο πιο ωφέλιμη είναι η μελλοντική του ανάπτυξη», πρόσθεσε.



Οι αρκτικοί λύκοι, γνωστοί και ως «πολικοί λύκοι» ή «λευκοί λύκοι», δεν απειλούνται με εξαφάνιση όπως άλλες φυλές λύκων, επειδή ζουν απομονωμένοι και ο άνθρωπος δεν έχει απειλήσει ακόμη τον βιότοπό τους.

klonopiimenos-lykos-3_city.png
Φωτογραφία: Twitter/@ChinaScience



Η εταιρεία γενετικής που βρίσκεται πίσω από το πρόγραμμα θέλει να ερευνήσει πώς να προφυλάσσει τα ζώα που κινδυνεύουν περισσότερο από εκείνα που ανήκουν στο ίδιο είδος με τη Μάγια.

Ωστόσο, ο δρόμος μπροστά τους είναι ακόμη μακρύς. «Είναι σχετικά πιο εύκολο να κλωνοποιήσουμε σκύλους και γάτες», δήλωσε ο Zhao Jianping.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε αυτόν τον τομέα. Στο επόμενο βήμα, μπορεί να κλωνοποιήσουμε και σπάνια άγρια ζώα εκτός από σκύλους ή γάτες... και θα είναι πιο δύσκολο», τόνισε.

klonopiimenos-lykos-4_city.png
Φωτογραφία: Twitter/@ChinaScience



Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες έχουν εκφράσει ανησυχίες, συγκεκριμένα για την υγεία των κλωνοποιημένων ζώων και πώς η κλωνοποίηση θα επηρεάσει τη βιοποικιλότητα.

Όσο για την Μάγια, πρόκειται να περάσει το υπόλοιπο της ζωής της σε αιχμαλωσία λόγω της έλλειψης κοινωνικοποίησης.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ