Πού βρίσκεται σήμερα η Ντόλι, η πιο διάσημη προβατίνα του κόσμου;

Η γέννησή της αποτέλεσε επιστημονική επανάσταση αλλά συνοδεύτηκε και από ηθικά ερωτήματα.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από EPA PHOTO PA/BEN CURTIS

Στις 22 Φεβρουαρίου 1997, μία ομάδα Βρετανών επιστημόνων, που δούλευαν υπό την ηγεσία του Ian Wilmut στο Roslin Institute κοντά στο Εδιμβούργο, ανακοίνωσε τη γέννηση της Ντόλι της προβατίνας. Ήταν ο πρώτος κλώνος από ενήλικο θηλαστικό.

Η γέννηση της Ντόλι αποτέλεσε μια επιστημονική επανάσταση, καθώς έδειξε ότι κύτταρα από οποιοδήποτε σημείο του σώματος μπορούν να συμπεριφερθούν σαν ένα ωάριο που μόλις γονιμοποιήθηκε.

Όμως, αυτό το άλμα της επιστήμης συνοδεύτηκε από τεράστια ηθικά ερωτήματα και πανικό. Κάποιοι έφτασαν τότε στο σημείο να λένε ότι η τεχνική αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κλωνοποίηση του Χίτλερ.

dolly-provato-1_city.jpg
Φωτογραφία: EPA PHOTO PA/BEN CURTIS/bc/mdaΕν μέσω τεράστιου δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος, το κλωνοποιημένο πρόβατο έγινε αστέρι μέσα σε ένα βράδυ. «Η Ντόλι προήλθε από κύτταρο του μαστικού αδένα και δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε πιο εντυπωσιακούς αδένες από εκείνους της Ντόλι Πάρτον», είχε πει ο Wilmut, πιστεύοντας αρχικά ότι το μικρό αυτό αστείο θα έμενε μέσα στο εργαστήριο. Σύντομα όλος ο κόσμος μιλούσε για την Ντόλι, και ευτυχώς, η πραγματική Ντόλι δεν παρεξηγήθηκε. «Κάθε δημοσιότητα είναι καλή δημοσιότητα», είχε πει τότε ο ατζέντης της τραγουδίστριας.

«Θεέ μου, ήξερε ότι ήταν όμορφη. Θα μπορούσα να την ξεχωρίσω ανάμεσα σε όλα τα άλλα πρόβατα. Πιστεύω ότι εάν είχε κραγιόν, θα το έβαζε για να είναι έτοιμη όταν έρχονταν οι δημοσιογράφοι. Κυριολεκτικά φτιαχνόταν για τις κάμερες», έλεγε η εμβρυολόγος Karen Walker.

dolly-provato-4_city.jpg
Φωτογραφία: EPA PHOTO PA/BEN CURTIS/bc/mdaΠού βρίσκεται σήμερα

Η Ντόλι απέκτησε έξι προβατάκια και πέθανε στις 14 Φεβρουαρίου του 2003. Ήταν 6,5 ετών (τα πρόβατα ζουν περίπου 11 χρόνια) και παρότι κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι ο θάνατός της οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν κλωνοποιημένη, η πραγματικότητα ήταν άλλη. Η Ντόλι έπαθε καρκίνο του πνεύμονα, λόγω ενός ιού που είναι συνηθισμένος στα πρόβατα.

dolly-provato-2_city.jpg
Φωτογραφία: EPA PHOTO PA/BEN CURTISΣήμερα, είναι ταριχευμένη και εκτίθεται στο «National Museum of Scotland» στο Εδιμβούργο, όπου παραμένει μία από τις δημοφιλέστερες ατραξιόν.Όμως, όπως αποκάλυψαν χρόνια μετά τον θάνατο της Ντόλι οι επιστήμονες που συμμετείχαν στο project, την εποχή εκείνη κατακλύστηκαν από αιτήματα, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που τους ζητούσαν να φέρουν πίσω στη ζωή τα αγαπημένα πρόσωπα που είχαν χάσει.

Ένας από αυτούς, μάλιστα, ζητούσε από την ομάδα να κλωνοποιήσει την αρραβωνιαστικιά του, η οποία πέθανε λίγες ημέρες πριν από τον γάμο τους. Οι επιστήμονες του εξήγησαν πως παρότι θεωρητικά θα μπορούσαν να το κάνουν, το αποτέλεσμα θα ήταν ένα βρέφος πολλά χρόνια νεότερο από ό,τι ήταν η σύντροφός του.


Πηγή: moneyreview.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ